Τράπεζες

Κέλεχερ (UBS): Οι αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις θα πλήξουν την Ελβετία

Δήλωσε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες από τις 22 συστάσεις της κυβέρνησης, εκτός από την πρόταση για αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις

Ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ προειδοποίησε την Κυριακή ότι τα σχέδια της ελβετικής κυβέρνησης να ενισχύσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεγάλες τράπεζες θα μπορούσαν να βλάψουν τη θέση της χώρας ως χρηματοπιστωτικού κέντρου.

Η κυβέρνηση νωρίτερα φέτος παρουσίασε σχέδια για αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τη UBS και τις άλλες τρεις μεγάλες τράπεζες της Ελβετίας, σε μια προσπάθεια να καταστήσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα πιο εύρωστο μετά την κατάρρευση της Credit Suisse πέρυσι.

Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στην ελβετική εφημερίδα SonntagsBlick, ο Κέλεχερ δήλωσε ότι συμφωνεί με τις περισσότερες από τις 22 συστάσεις της έκθεσης της κυβέρνησης, εκτός από την πρόταση για αυστηρότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

«Αυτό με το οποίο έχω πραγματικά μεγάλο πρόβλημα είναι η αύξηση των κεφαλαιακών απαιτήσεων. Απλώς δεν έχει νόημα», δήλωσε σχετικά με τη λεγόμενη έκθεση «too big-to-fail».

Λεπτομέρειες σχετικά με τις ακριβείς κεφαλαιακές απαιτήσεις των τραπεζών δεν έχουν ακόμη προκύψει, αν και η υπουργός Οικονομικών Κάριν Κέλερ-Σούτερ δήλωσε τον Απρίλιο ότι οι εκτιμήσεις ότι η UBS θα χρειαστεί άλλα 15 έως 25 δισεκατομμύρια δολάρια ήταν «εύλογες».

Σε μια ξεχωριστή εκτίμηση, οι αναλυτές της Autonomous Research ανέφεραν ότι η UBS μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσει επιπλέον 10 έως 15 δισ. δολάρια.

Θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, λέει Κέλεχερ

Ο Κέλεχερ αρνήθηκε να σχολιάσει αριθμούς, αλλά δήλωσε ότι οι υπερβολικές κεφαλαιακές απαιτήσεις θα βλάψουν την ανταγωνιστικότητα και θα οδηγήσουν σε λιγότερο ευνοϊκές τιμές στα τραπεζικά προϊόντα για τους πελάτες.

«Θα πρέπει να επικεντρωθούμε σε πιο σημαντικά ζητήματα, όπως η διαχείριση της ρευστότητας και, πάνω απ’ όλα, η πλήρης δυνατότητα εξυγίανσης μιας τράπεζας», δήλωσε ο Κέλεχερ στην εφημερίδα.

Οι ελβετικές τράπεζες συμβάλλουν στο ρόλο της ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό κέντρο στον κόσμο, με περίπου 2,6 τρισεκατομμύρια δολάρια σε διεθνή περιουσιακά στοιχεία υπό διαχείριση, σύμφωνα με μελέτη της Deloitte του 2021. Ωστόσο, ο ανταγωνισμός αυξάνεται από το Λουξεμβούργο και ιδίως από τη Σιγκαπούρη, η οποία αναπτύσσεται ραγδαία τα τελευταία χρόνια.

Η UBS – η οποία έχει ισολογισμό διπλάσιο από το μέγεθος της ετήσιας ελβετικής οικονομικής παραγωγής – θα δημιουργούσε τρομερούς κινδύνους για την ελβετική οικονομία εάν κατέρρεε, προειδοποίησαν οι ειδικοί.

Ο Κέλεχερ υποβάθμισε τους κινδύνους, λέγοντας ότι η UBS διέθετε «σημαντικά περισσότερα» κεφάλαια από ό,τι οι συγκρίσιμες τράπεζες, ενώ το επιχειρηματικό μοντέλο της τράπεζας -που βασίζεται στη διαχείριση πλούτου και στην εγχώρια ελβετική αγορά- σήμαινε ότι ήταν χαμηλού κινδύνου.

Η UBS παρέμεινε προσηλωμένη στην Ελβετία, ακόμη και αν η Βέρνη απαιτούσε μεγάλη αύξηση των πρόσθετων κεφαλαίων, δήλωσε ο Κέλεχερ, ο οποίος είναι πρόεδρος από το 2022.

«Αν και είμαστε μια παγκόσμια τράπεζα, η καρδιά της UBS είναι η Ελβετία μας», είπε, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει “καμία αμφιβολία” ότι ο δανειστής θα εγκαταλείψει την πατρίδα του.

Παρόλα αυτά προειδοποίησε ότι αν η τράπεζα έπρεπε να αυξήσει τα κεφαλαιακά της επίπεδα, αυτό θα ήταν επιζήμιο για την Ελβετία.

«Εάν η πολιτική μας αναγκάσει να αυξήσουμε μαζικά το κεφάλαιό μας, τότε η Ελβετία έχει αποφασίσει ότι δεν θέλει πλέον να είναι ένα σημαντικό διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο», δήλωσε ο Κέλεχερ. «Νομίζω ότι αυτό δεν μπορεί να είναι προς το συμφέρον της χώρας», πρόσθεσε.

Το πρώην στέλεχος της Morgan Stanley δήλωσε ότι είναι έτοιμος να μιλήσει με την κυβέρνηση για τις προτάσεις της.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu