Διεθνή

Κάζακς: Ο πληθωρισμός θα κρίνει τα επόμενα βήματα της ΕΚΤ

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή τη στιγμή τιμολογούν μία με δύο ακόμη μειώσεις φέτος – θα δούμε»

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι ο πληθωρισμός τείνει να επιστρέψει κρούει το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μάρτιν Κάζακς.

Οι επόμενες πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα εξαρτηθούν από το πώς θα εξελιχθεί η οικονομία και ο πληθωρισμός, δήλωσε ο Κάζακς σε συνέντευξή του στο TV3 της Λετονίας.

«Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αυτή τη στιγμή τιμολογούν μία με δύο ακόμη μειώσεις φέτος – θα δούμε», ανέφερε ο Κάζακς.

«Τα καλά νέα είναι ότι αρχίζουμε να ανεβαίνουμε προς τα κάτω» από την κορύφωση του επιτοκίου, πρόσθεσε ο Μάρτιν Κάζακς.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ προχώρησε στην πρώτη μείωση μετά από 14 μήνες. Μείωσε και τα τρία βασικά επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης. Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα μειωθούν σε 4,25%, 4,50% και 3,75% αντιστοίχως, αρχής γενομένης από τις 12 Ιουνίου 2024.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύτηκε, όπως αναμενόταν, για το πότε θα γίνει η επόμενη μείωση, επαναλαμβάνοντας τη φράση – κλισέ ότι οι αποφάσεις θα λαμβάνονται σε κάθε συνεδρίαση με βάση τα νεότερα στοιχεία που θα είναι διαθέσιμα για τις προοπτικές του πληθωρισμού.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τόνισε ιδιαίτερα ότι είναι μεγάλη η αβεβαιότητα σχετικά με την ταχύτητα που θα γίνουν οι επόμενες μειώσεις των επιτοκίων καθώς και με τον χρόνο που θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί η καθοδική φάση του κύκλου της νομισματικής πολιτικής.

Η αποφυγή δέσμευσης σε συνδυασμό με προηγούμενες δηλώσεις στελεχών της κεντρικής τράπεζας – όπως του επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γιόαχιμ Νάγκελ και της Ίζαμπελ Σνάμπελ – ότι δεν φαίνεται δικαιολογημένη μία νέα μείωση στη συνεδρίαση του Ιουλίου, μεταθέτει μάλλον για τον Σεπτέμβριο την απόφαση για την επόμενη μείωση επιτοκίων, με την προϋπόθεση ότι τα νεότερα στοιχεία που θα ανακοινωθούν έως τότε θα είναι συνεπή με τις προβλέψεις για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού προς τον στόχο του 2% μέσα στο 2025.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu