Την πορεία υλοποίησης του έργου αποθήκευσης CO2 της Energean στον Πρίνο καθώς και τα στενά χρονοδιαγράμματα, λόγω Ταμείου Ανάκαμψης, παρουσίασε η διευθύνουσα σύμβουλος & country manager της εταιρείας στην Ελλάδα, Κατερίνα Σάρδη, την προηγούμενη Παρασκευή στο 6ο Power & Gas Forum.
Στην εισαγωγική της παρατήρηση, δήλωσε πως η ιδέα του project ξεκίνησε το 2020 για τη μικρή συλλογή CO2 από τοπικές βιομηχανίες και την αποθήκευση έως ένα εκατ. τόνους στον Πρίνο. Σε προηγούμενο ρεπορτάζ του Financial Report, είχε αναδειχθεί μάλιστα ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις και εγκρίσεις πληρωμών για το εν λόγω έργο είχαν ξεκινήσει από τα τέλη του 2022, ενώ μεγαλύτερη ώθηση δόθηκε στα τέλη του 2024.
Στην ομιλία της, η κ. Σάρδη τόνισε επανειλημμένως ότι το διοξείδιο του άνθρακα «δεν είναι ρύπος, δεν είναι σκουπίδι. Είναι αέριο του θερμοκηπίου», προσπαθώντας να αναδείξει την επιστημονική πλευρά του έργου σε απάντηση των πολλών αντιδράσεων που έχουν ξεσπάσει στην τοπική κοινωνία.
Μάλιστα, επισήμανε ακόμα ότι το ένα εκατομμύριο άνθρακα σε τόνους που πρόκειται να αποθηκευτούν στον Πρίνο αντιστοιχεί σε «λιγότερο του 8% των βιομηχανικών εκπομπών της χώρας», για να δώσει το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Επιπλέον, τόνισε πως πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα χρονοδιαγράμματα και ιδίως όσον αφορά το κομμάτι της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, αφού αυτό λήγει το 2026.
«Το κομμάτι που έχει πάρει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 15 μηνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το κομμάτι που έλαβε χρηματοδότηση αφορά τις γεωτρήσεις καθώς και τον αγωγό για μεταφορά συμπιεσμένου διοξειδίου του άνθρακα, ενώ τελεί υπό αδειοδότηση το περιβαλλοντικό σκέλος αυτού του σχεδίου, δηλαδή η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
Από την άλλη, στα σχέδια της Energean και δη της θυγατρικής Enearth που έχει αναλάβει το προαναφερόμενο έργο, σύμφωνα με την κ. Σάρδη, βρίσκεται και η ανάπτυξη σταθμού παραλαβής υγροποιημένου διοξειδίου του άνθρακα, αντίστοιχο της Ρεβυθούσας για το LNG, το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το ταμείο ConnectingEU Facility. Τα ψηλά ποσά των χρηματοδοτήσεων για το εν λόγω έργο, μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Σάρδη, αποδεικνύουν και το πόσο σημαντικά αξιολογεί την τεχνολογία CCS, δέσμευσης και αποθήκευσης άνθρακα, η Κομισιόν.
Συνεπώς, το CO2 πρόκειται να φτάνει ακτοπλοϊκά στον Πρίνο σε υγροποιημένη μορφή, ενώ υπάρχει δυνατότητα να φτάνει και σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες, που θα φτάσουν περίπου τα 3 εκατ. τόνους, σύμφωνα με την Διευθύνουσα Σύμβουλος & Country Manager της εταιρείας.
Μαριάνθη Πελεκανάκη
[email protected]
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις