Οικονομία

Κατατέθηκε η τροπολογία για το αφορολόγητο – Καταργούνται τα φορολογικά αντίμετρα για τη μεσαία τάξη

Κατατέθηκε στην Βουλή η τροπολογία για το αφορολόγητο και την ακύρωση της μείωσης του απο την Πρωτοχρονιά του 2020.
Την κατάθεση της τροπολογίας για το αφορολόγητο είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΕΡΤ την περασμένη Τρίτη, στην πρώτη του συνέντευξη μετά τη βαριά ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές.
Σύμφωνα με τον ίδιο άλλωστε, πρόκειται για ένα μέτρο που έρχεται με τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών και ήταν σχεδιασμένο να γίνει, καθώς πλέον το επιτρέπει η θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας.
«Η εν λόγω κατάργηση κρίνεται αναγκαία για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης, προκειμένου οι φορολογούμενοι να εξακολουθήσουν να τυγχάνουν των ισχυουσών φορολογικών ελαφρύνσεων», αναφέρει το κείμενο της τροπολογίας για το αφορολόγητο.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι με την ίδια τροπολογία ακυρώνεται η ισχύς των θετικών μέτρων, των αποκαλούμενων αντίμετρων, που ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ, η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και η μείωση των κλιμακίων για το υπερβάλλον ποσό, καθώς και η μείωση του πρώτου φορολογικού συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20%.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις προτεινόμενες διατάξεις επέρχονται στον προϋπολογισμό τα ακόλουθα οικονομικά αποτελέσματα:
1. Ετήσια απώλεια εσόδων από την κατάργηση της μείωσης της έκπτωσης φόρου επί του εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις, η οποία για το 2020 εκτιμάται στο ποσό του 1,92 δισ. ευρώ περίπου και για το 2021 και εφεξής στο ποσό των 2,058 δισ. ευρώ περίπου.
2. Αύξηση των εσόδων από την κατάργηση των φορολογικών αντίμετρων, η οποία ανέρχεται σε:
* 209 εκατ. ευρώ για το 2020 και εφεξής από την κατάργηση της μείωσης φόρου κατά 30% στο συνολικό ποσό του ΕΝΦΙΑ, όταν αυτός δεν υπερβαίνει το ποσό των 700 ευρώ.
* 877 εκατ. ευρώ για το 2020 και 997 εκατ. ευρώ από το 2021 και εφεξής, από την κατάργηση της μείωσης του φορολογικού συντελεστή που επιβάλλεται στο εισόδημα από 0-20.000 ευρώ.
* 368 εκατ. ευρώ για το 2020 και 613 εκατ. ευρώ για το 2021 και μετά από την κατάργηση της αύξησης του ύψους του εισοδήματος των φυσικών προσώπων ή σχολάζουσας κληρονομιάς, επί του οποίου επιβάλλεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, καθώς και από την κατάργηση της αναπροσαρμογής επιμέρους συντελεστών για τον υπολογισμό της εν λόγω εισφοράς επί κατηγοριών εισοδημάτων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu