Ο διαγωνισμός του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το μεγάλο ΣΔΙΤ των 291 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό σύστημα υδροδότησης της πρωτεύουσας έτσι όπως εξελίχθηκε είναι ένα δείγμα νόθευσης του ανταγωνισμού σε ένα κλάδο (κατασκευές) που η Επιτροπή Ανταγωνισμού έχει πολλαπλώς λάβει μηνύματα για το συνέβη και τι θα μπορούσε μπορεί να συμβεί.
Το γεγονός ότι για να μείνει εκτός διαγωνισμού η ΕΥΔΑΠ την ευθύνη – μόνη και ακέραια – φέρει το υπουργείο Υποδομών, δηλαδή ο φορέας που διεξάγει τον διαγωνισμό, αποτελεί θεσμική εκτροπή, η οποία χρήζει διερεύνησης από τις αρμόδιες αρχές και βεβαίως την κυβέρνηση.
Το υπουργείο Υποδομών όφειλε να καταθέσει τροπολογία για την τροποποίηση του καταστατικού της ΕΥΔΑΠ προκειμένου να συμμετέχει στο διαγωνισμό (χρειαζόταν μια απλή τροποποίηση που να προβλέπει τη συμμετοχή σε έργα ΣΔΙΤ), αλλά δεν το έκανε, στερώντας στη μία πλευρά και σερβίροντάς στην άλλη πλευρά.
Δικαιολογία δεν υπάρχει γιατί η εταιρεία στην οποία είναι μέτοχος και το Υπερταμείο – είχε δηλώσει την πρόθεσή της να συμμετέχει στο διαγωνισμό και να διεκδικήσει την νέα σύμβαση του έργου (να σημειωθεί ότι ΕΥΔΑΠ τρέχει ήδη το συγκεκριμένο έργο με σύμβαση η οποία λήγει το 2024).
Το δεύτερο γεγονός, ότι στον διαγωνισμό βρέθηκαν αντίπαλοι δύο όμιλοι που παραλίγο να έχουν τον ίδιο μέτοχο (δηλαδή η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΓΕΚ Τέρνα) και ένα ξεχασμένο τρίτο (Μηχανική), δείχνει πόσο εύκολα αλλάζουν οι ισορροπίες και τα συμφέροντα στον κλάδο, που στο παρελθόν όχι απλά έχει απασχολήσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού αλλά έχει τιμωρηθεί για τη σύσταση καρτέλ.
Θυμίζουμε πως πριν μερικούς μήνες η ολλανδική Reggeborgh ήταν βασικός μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ Τέρνα και βασικός μέτοχος του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Και με την παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αναγκάστηκε να πουλήσει τις μετοχές της ΓΕΚ Τέρνα, χωρίς βέβαια να γνωρίζουμε εάν διατηρεί ή όχι επαφές με τη διοίκηση και τους μετόχους της ΓΕΚ Τέρνα.
Ακόμα βέβαια δεν γνωρίζουμε τον τρόπο που η Reggeborgh κατάφερε να ελέγξει την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αφού έχει καταγγελθεί ότι το έπραξε σε συνεννόηση με άλλους μετόχους δίχως όμως να το γνωστοποιήσει στο ευρύ επενδυτικο κοινό ως όφειλε, παραπλανώντας άλλους μετόχους και το ευρύ επενδυτικό κοινό, σύμφωνα με τις καταγγελίες (Η αρμόδια επιτροπή κεφαλαιαγοράς ερευνά την υπόθεση, αλλά ακομα δεν υπάρχει σχετική απόφαση παρά το γεγονός ότι οι καταγγελίες έχουν γίνει πολλούς μήνες νωρίτερα).
Όλα αυτά τα γεγονότα δείχνουν πόσο κρίσιμη είναι η λειτουργία των θεσμών και πόσο κρίσιμη είναι η παρέμβασή τους όταν γίνονται περίεργες κινήσεις στο παρασκήνιο ακόμα και από υπουργούς της κυβέρνησης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ο πληθωρισμός συνεχίζει να αυξάνεται αλλά ο Κυριάκος μιλάει για φοροελαφρύνσεις
- Εκπρόσωπος Ελληνικής Αστυνομίας: «Το χτύπημα θα ήταν άμεσο»
- ΗΠΑ: Οι μετοχές των εκλογών
- Ρόμπερτ Κένεντι Τζούνιορ: Η κυβέρνηση Τραμπ θα αφαιρέσει το φθόριο από το νερό
- Αντετοκούνμπο: : «Kαλή τύχη και στους δύο υποψηφίους»
- Ισπανία – Πλημμύρες: Στους 213 οι νεκροί
- Κρυπτονομίσματα: Κοντά σε ιστορικό υψηλό το bitcoin λόγω προσδοκιών για νίκη του Τραμπ
- Κάρτες πληρωμών: Οι συχνότερες μορφές απάτης
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις