Τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα όταν επιστρέψει πλήρως στις αγορές παραδέχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα, Die Zeit.
«Θα είναι πιο δύσκολο για εμάς να αναχρηματοδοτούμαστε από τις αγορές αλλά μην περιμένετε ότι αυτό θα συνεχιστεί για πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Πιο αναλυτικά, λοιπόν, κληθείς να σχολιάσει το κατά πόσο η Ιταλία επηρεάζει αρνητικά τις ελπίδες της Ελλάδας για έξοδο από τα μνημόνια, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε «βραχυπρόθεσμα, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων έχουν ενισχυθεί, έτσι θα είναι πιο δύσκολο για εμάς να έχουμε πρόσβαση στην αγορά.
Αλλά δεν περιμένω ότι αυτό θα κρατήσει για πάντα.
Όσον αφορά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές ο ΟΔΔΗΧ θα είναι εκείνος που θα αποφασίσει πότε είναι κατάλληλες οι συνθήκες στην αγορά και μέχρι στιγμής τα έχει πάει πολύ καλά.
Επίσης, έχουμε ένα μαξιλάρι για τις χρηματοδοτικές μας ανάγκες.
Αλλά πιστεύω ότι η κατάσταση στην Ιταλία είναι ένα θέμα για όλους τους Ευρωπαίους, όχι μόνο για την Ελλάδα».
Πάντως, ο κ. Τσακαλώτος εξέφρασε την ανησυχία του για την Ιταλία.
«Ελπίζω ότι η Ιταλία θα συνειδητοποιήσει το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η στάση του Scholz και η ελάφρυνση του χρέουςΕν τω μεταξύ, ερωτηθείς εάν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, καθώς τα ηνία του έχουν περάσει σε χέρια Σοσιαλδημοκράτη, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε: «θα πρέπει να με ρωτήσετε μετά το Eurogroup της 21ης Ιουνίου.
Όλοι αποδέχονται πλέον ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε ένα μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς.
Όποιος αμφιβάλλει γι’ αυτό δεν παρακολουθεί την Ελλάδα».
Όσον αφορά για το εάν θα υπάρξει ελάφρυνση του ελληνικού χρέος, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι ο Scholz (Γερμανός υπουργός Οικονομικών) γνωρίζει ότι «υπάρχει ανακοίνωση από το Eurogroup από τον Ιούνιο του 2017, που είναι πολύ σαφής και δεσμεύεται για ελάφρυνση του χρέους, ώστε η Ελλάδα να μπορεί να έχει πρόσβαση στις αγορές μετά το πρόγραμμα.
Τι κάνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο μεσοπρόθεσμα προς μακροπρόθεσμα;
Είναι σαν την εγκυμοσύνη.
Δεν μπορεί να είσαι λίγο έγκυος.
Ή έχεις ελάφρυνση χρέους ή όχι».
Όσον αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Τσακαλώτος απάντησε ότι το Eurogroup έχει εκφράσει την προθυμία του να βοηθήσει την Ελλάδα να έχει πρόσβαση στην αγορά ανεξαρτήτως της συμμετοχής του Ταμείου.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό για μας, στα οικονομικά φύλλα της Handelsblatt, της Wall Street Journal και των Financial Times να μην γραφτεί στις 22 Ιουνίου ότι το Eurogroup μετέθεσε εκ νέου το πρόβλημα και δεν διευθέτησε το ζήτημα το ελληνικού χρέους.
Εάν συμβεί αυτό, προφανώς δε θα έχουμε πρόσβαση στις χρηματαγορές» απάντησε όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους.
Η προληπτική γραμμή στήριξης και η εποπτεία
«Πρώτα-πρώτα ισχύει ότι το Eurogroup, τον Ιούνιο του 2017, αποφάσισε μια άλλη στρατηγική: Να δημιουργηθεί ένα ταμειακό απόθεμα.
Αυτό λειτουργεί ως υποκατάστατο και όχι ως συμπληρωματικό μίας προληπτικής γραμμής πίστωσης.
Το δεύτερο επιχείρημά μου είναι το εξής: Δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της Γερμανίας ούτε της Ελλάδας να συνεχίσουμε να έχουμε προγράμματα διάσωσης.
Γιατί μια τέτοια πιστωτική γραμμή δεν θα ήταν τίποτε άλλο παρά ένα νέο πρόγραμμα, με όρους και προαπαιτούμενα.
Κάποια στιγμή θα πρέπει να δείξει κανείς σε μια χώρα εμπιστοσύνη ότι λαμβάνει σοβαρά υπόψη τις ευθύνες της.
Ήμασταν οκτώ χρόνια σε πρόγραμμα και τώρα θέλουμε να βγούμε από αυτό.
Ας πάρουμε λοιπόν όλοι μία βαθιά ανάσα και να δούμε πώς εμείς -η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση και οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα- μπορούμε να φερθούμε με υπευθυνότητα, ώστε να μην επιστρέψουμε στις παλιές συνήθειες» τόνισε.
Επίσης, παραδέχθηκε ότι θα υπάρχει ενισχυμένη εποπτεία μετά το τέλος του προγράμματος, ώστε να εξασφαλιστεί η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων.
«Με τον τερματισμό του προγράμματος θα υπάρχει εποπτεία πιο ενισχυμένη από εκείνη που είχαν η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Κύπρος.
Εκτός αυτού, υπάρχουν οι αγορές», ενώ πρόσθεσε ότι κάποια στιγμή η εποπτεία θα πρέπει να σταματήσει και να αρχίσει η συνεργασία.
«Έτσι θα μπορέσουν οι άνθρωποι στην Ελλάδα να αποκτήσουν κυριότητα.
Αυτό είναι πολύ σημαντικό.
Ο τερματισμός του προγράμματος είναι σημείο καμπής για μας.
Τα προηγούμενα χρόνια ήταν και μια διαδικασία για να μάθουμε.
Ξέρουμε τι συνέβη το 2008, όταν άρχισαν όλα.
Τα περάσαμε και δεν θέλουμε να τα ξαναζήσουμε» είπε.
Οι επόμενες εκλογές
«Δεν σας έχει πει ποτέ η μητέρα σας να μην πιστεύετε όλα όσα γράφουν οι εφημερίδες;» σχολίασε και συνέχισε λέγοντας «ο χρόνος είναι με το μέρος μας.
Του χρόνου θα έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και μεγαλύτερη απασχόληση από το 2018.
Στις εκλογές οι άνθρωποι κοιτάνε μπροστά.
Θα μπορέσουν να κρίνουν την αναπτυξιακή στρατηγική μας.
Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, θέλει να μειώσει δραστικά τους φόρους, χωρίς ωστόσο να κάνει περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες.
Πώς μπορεί να λυθεί αυτή η εξίσωση; Ποντάρουν σε ανάπτυξη 4% και ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να διαπραγματευτούν χαμηλότερα δημοσιονομικά πλεονάσματα με τους Γερμανούς.
Τους εύχομαι καλή τύχη!».
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Το ευρώ υποχωρεί 0,25%, στα 1,0540 δολάρια
- Jumbo: Αγορά μετοχών αξίας 866.415 ευρώ
- Ισπανία: Στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Πέρασε μέσω Χρηματιστηρίου η μεταβίβαση μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή στη Masdar
- Ανοδικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
- ΠΑΣΟΚ: Υπαγωγή νοσηλευτών και πληρωμάτων ασθενοφόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά
- Κάμερες στους δρόμους: Ποιες παραβάσεις και πως θα βεβαιώνονται – Ολο το κυβερνητικό σχέδιο
- Χωρίς ρεύμα ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Ουκρανίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις