Πολιτική

«Καρφί» Φλωρίδη για Καραμανλή: Αν είχα πολιτική ευθύνη στα Τέμπη, δεν θα κατέβαινα στις εκλογές

Νέες φωτιές στη Νέα Δημοκρατία ανάβει ο υπουργός Δικαιοσύνης - Κατηγορεί και τον Χρήστο Σπίρτζη για θεατρινισμό και εξαπάτηση - Σπίρτζης: Φθηνή ρητορική από Φλωρίδη

Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές σε περίπτωση που είχα πολιτική ευθύνη, είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 το πρωί της Παρασκευής, για την υπόθεση του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη.

Παράλληλα, ο κ. Φλωρίδης είπε πως δεν οδηγεί πουθενά σήμερα η τυχόν παραίτηση του πρώην Υπουργού Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, από την βουλευτική ασυλία, ενώ κατηγόρησε για θεατρινισμό και εξαπάτηση της κοινής γνώμης τον Χρήστο Σπίρτζη.

Ανέφερε ακόμη ότι νέα στοιχεία προς διερεύνηση στο πλαίσιο της ανάκρισης, καθυστερούν την έναρξη της δίκης.

Ειδικότερα, ρίχνοντας τα βέλη του στην αντιπολίτευση αναφορικά με την άρση ασυλίας των πρώην υπουργών Μεταφορών, ο κ. Φλωρίδης είπε «Είναι θέατρο και ξέρω γιατί γίνεται, αλλά… Το 2019 στην αναθεώρηση του Συντάγματος που έγινε σε δεύτερο επίπεδο από την κυβέρνηση της ΝΔ, απαλείφθηκε η διάταξη εκείνη του 1986 που έλεγε για διαφορετικό χρονικό διάστημα για παραγραφή αδικημάτων των υπουργών. Εκεί γίνεται το μπέρδεμα με την ανοησία της συγκάλυψης. Δεν χρειάζεται καμία κανονιστική διάταξη περαιτέρω. Από την ώρα που απαλείφθηκε για τους υπουργούς η σύντομη παραγραφή του αδικήματος, σήμερα και για την υπόθεση που συζητάμε, οι τυχόν ποινικές ευθύνες υπουργών, παραγράφονται 20 χρόνια μετά».

Προσέθεσε ότι «ανά να πάσα στιγμή, στο όριο της 20ετίας, προκύψουν στοιχεία που μπορεί να οδηγήσουν σε ποινική δίωξη των υπουργών, η Βουλή υπό οποιαδήποτε πλειοψηφία της, μπορεί να αποφασίσει την δίωξη. Τα πολιτικά πρόσωπα θα πάνε σε Ειδικό Δικαστήριο που αποτελείται από ανώτατους δικαστές».

Βάλλοντας κατά του Χρήστου Σπίρτζη και της επιστολής του στον Πρόεδρο της Βουλής, ο Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι «Ο κ. Σπίρτζης εν γνώσει του μετήλθε μια απάτη, διότι η διάταξη που επικαλείται προβλέπει ότι θα πρέπει για να γίνει προσφυγή σε αυτήν να υπάρχει πρότερα άσκηση ποινικής δίωξης σε βάρος του εν λόγω υπουργού και αυτή για κάποιον λόγο να έχει σταματήσει. Εδώ, δεν έχουμε τέτοια περίπτωση».

Ερωτηθείς για την απουσία από την Βουλή και την συζήτηση για τα Τέμπη του Κώστα Καραμανλή, ο υπουργός Δικαιούνης είπε ότι «Ο κ. Καραμανλής έδωσε πολύωρη κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή και έδωσε απαντήσεις. Μιλάτε με μη βουλευτή, που όμως στο παρελθόν είχε διαφωνήσει με το κόμμα του και είχε παραιτηθεί. Δεν θα έβαζα υποψηφιότητα στις εκλογές αν είχα πολιτική ευθύνη. Το ζήτημα είναι πώς την αντιλαμβάνεται ο καθένας την πολιτική ευθύνη και τι κάνει».

Συνέχισε λέγοντας «Όταν τελειώνει μια Εξεταστική Επιτροπή, η Βουλή εξετάζει αν υπάρχουν στοιχεία για προσωποποιημένη ποινική ευθύνη κατά συγκεκριμένων προσώπων ώστε να ασκηθεί δίωξη. Όταν υπάρχουν στοιχεία, τα κόμματα θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή, όμως κανένα από τα 8 κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έκανε τέτοιο αίτημα, προφανώς διότι δεν υπάρχουν στοιχεία τέτοια. Άκουσα τον κ. Φάμελλο να λέει το δίλημμα είναι εάν θα υποβάλλουμε αίτημα για Προανακριτική Επιτροπή ή θα εμπιστευτούμε την διαδικασία της Δικαιοσύνης και τελικώς αποφασίσαμε το δεύτερο».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι: «Η Νέα Δημοκρατία μετά από ένα χρόνο φαίνεται πως αντιλαμβάνεται ότι δεν μπορεί να κρύβει τις τεράστιες ευθύνες του Κώστα Αχ. Καραμανλή για το έγκλημα των Τεμπών. Το «άδειασμα» ξεκίνησε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, ο οποίος μίλησε για «ατομική επιλογή και ατομικό δικαίωμα» όσον αφορά την άρση του άρθρου 86 για τον πρώην υπουργό, ενώ σημείωσε επίσης πως «κανένας δεν είναι α πριόρι ένοχος ή α πριόρι αθώος».

Στη συνέχεια ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης είπε ότι δεν θα κατέβαινε καν στις εκλογές εάν ήταν στη θέση του κ. Καραμανλή, ενώ οι βουλευτές της κυβέρνησης, Γιώργος Σταμάτης, Λευτέρης Κτιστάκης και Φίλιππος Φόρτωμας πήραν αποστάσεις από τον βουλευτή Σερρών, τονίζοντας πως στη θέση του θα είχαν ήδη ζητήσει την άρση της ασυλίας τους για να ελεγχθούν από τη Δικαιοσύνη.

Το Μαξίμου έχει πλέον συνειδητοποιήσει πως δεν μπορεί να συνεχίσει να κρύβεται πίσω από τα κατασκευασμένα «παραμύθια» του κ. Γκρίνμπεργκ περί ανθρώπινου λάθους και «χρόνιων παθογενειών», όπως προσχηματικά επανέλαβε και στο πόρισμα της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας καταλαβαίνει πως δεν μπορεί να συνεχίσει το «έγκλημα» της συγκάλυψης, χωρίς συνέπειες.

Ο κ. Καραμανλής πρέπει να βρεθεί ενώπιον της δικαιοσύνης. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έτσι θα παραγραφούν οι ευθύνες που βαραίνουν το Μέγαρο Μαξίμου για την άθλια επιχείρηση συγκάλυψης.

Είναι αδιαμφισβήτητο πια. Είμαστε αντιμέτωποι με δύο εγκλήματα. Με την τραγωδία των 57 νεκρών στα Τέμπη και με την διαρκή προσπάθεια από την κυβέρνηση για τη συγκάλυψη των πραγματικών ευθυνών και των ενόχων.

Αν για το πρώτο έγκλημα πρέπει να διερευνηθούν, εκτός από τις πολιτικές και οι ποινικές προεκτάσεις, σε ό,τι αφορά τις ενέργειες του Κ. Αχ. Καραμανλή και του τότε υφυπουργού Υποδομών, Γ. Καραγιάννη, το δεύτερο έχει άλλη διάσταση. Είναι συλλογικό, ως προς τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και το μέγεθος των εμπλεκομένων στελεχών της, αλλά έχει «αρχή, μέση και τέλος». Με αρχή τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη. Σ’ αυτό εντάσσονται και πρέπει να διερευνηθούν, ο ρόλος και οι ευθύνες του πρώην υφυπουργού Παρά τω Πρωθυπουργώ, Χρ. Τριαντόπουλου, για το «μπάζωμα» της αλήθειας, όσο και του ΓΓ του Υπουργείου Κλιματικής Αλλαγής και Πολιτικής Προστασία, Β. Παπαγεωργίου».

Σπίρτζης: Φθηνή ρητορική από Φλωρίδη

Την αντίδραση του Χρήστου Σπίρτζη προκάλεσε η αναφορά του υπουργού στο όνομά του, με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζει, μιλώντας στα «Παραπολιτικά»: «Ο κ. Φλωρίδης ας κάνει την αυτοκριτική του που μας έχει γυρίσει στο 1950 για τα δικαστικά, να φέρει μια πρόταση στη Βουλή για την συνταγματική αναθεώρηση και την αλλαγή του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Να φέρει τον νόμο τον εφαρμοστικό που 1,5 εκατομμύριο συμπολίτες μας ζητούν να αλλάξει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών και ας αφήσει τη φθηνή ρητορική, γιατί είναι υπουργός Δικαιοσύνης».

Αναφορικά με το γιατί προχώρησε στην κίνηση να ζητήσει διερεύνηση των ευθυνών του, είπε: «Το έκανα γιατί υπάρχουν οι συγγενείς των θυμάτων, που δίνουν έναν αγώνα με αξιοπρέπεια, για να δικαιωθούν. Και δεύτερον, η ΝΔ έχει κάνει από τη δεύτερη ημέρα του δυστυχήματος 8 καμπάνιες για το πρόσωπό μου, ξεκινώντας από το «που είναι ο Σπίρτζης» λες και εγώ ήμουν αρμόδιος υπουργός εκείνη τη στιγμή και έπρεπε να βγω να μιλήσω.«Επομένως, οφείλω και για τη δική μου τιμή, για το έργο που έκανα στο υπουργείο Υποδομών να ανοίξω όλες τις πιθανότητες θεσμικά που μπορώ για να υπάρχει διερεύνηση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Χρήστος Σπίρτζης.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu