Μπορεί η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση των τεσσάρων συστημικών τραπεζών να πέτυχε, μέσα μάλιστα σε μια δύσκολη συγκυρία, όμως οι πληγές που άφησε πίσω της η τρίτη κεφαλαιακή ενίσχυση μέσα σε τρία χρόνια θα μείνουν στην ιστορία.
Οι πληγές, δυστυχώς, δεν είναι μόνο για τους υφιστάμενους ιδιώτες μετόχους, αλλά κυρίως για το ελληνικό Δημόσιο. Δηλαδή τους Έλληνες φορολογούμενους. Το ΤΧΣ που επένδυσε πάνω από 40 δισ. στις ελληνικές τράπεζες στις προηγούμενες ανακεφαλαιοποιήσεις, έχασε σχεδόν όλα τα κεφάλαια. Από μέτοχος πλειοψηφίας, πριν τις ΑΜΚ, με πάνω από 56% συμμετοχή, κατά μέσο όρο, στις 4 συστημικές, το ποσοστό του αναμένεται να υποχωρήσει περί στο 21% (κατά μ.ο.). Είναι ενδεικτικό ότι στην Eurobank το ποσοστό του δημοσίου μέσω του ΤΧΣ θα υποχωρήσει κάτω από το 4%, στην Alpha Βank στο 11%, στην Πειραιώς στο 29% και στην Εθνική στο 41%.
Υπενθυμίζεται ότι την περίοδο 2012-2014 το ΤΧΣ συνεισέφερε στις αυξήσεις κεφαλαίου 40 δισ. ευρώ, ήτοι άμεσα 25,5 δισ. προς τις τέσσερις συστημικές τράπεζες και έμμεσα 14,7 δισ. για την κάλυψη ανοιγμάτων. Είναι εμφανές, ότι η συντριπτική πλειοψηφία όλων αυτών των κεφαλαίων, που το Δημόσιο έχει αναλάβει να ξεπληρώσει στην τρόικα σε βάθος ετών, έχουν πλέον χαθεί, καθώς η αναποτελεσματική διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ζημιά που προκάλεσε στην οικονομία και στις τράπεζες, άφησαν στις τράπεζες μόλις 2,6 δισ. ευρώ. Θυμίζουμε εδώ ότι το 2014 κάποια στιγμή η κεφαλαιοποίηση των τραπεζών ξεπερνούσε τα 30 δισ. ευρώ.
Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου της Εurobank, της Alpha Bank και της Εθνικής, οι οποία σηματοδότησαν και την πώληση της πλειοψηφίας των μετοχών σε ξένα ιδιωτικά κεφάλαια. Μάλιστα η τιμή πώλησης είναι μόλις 1 λεπτό του ευρώ για την Eurobank, στην Alpha Bank είναι 4 λεπτά και στην Εθνική στα 2 λεπτά.
Δηλαδή οι ξένοι επενδυτές που συμμετείχαν στις ΑΜΚ αποτίμησαν τις ελληνικές τράπεζες σχεδόν στα 750 εκατ., από 18,8 δισ. προ της ανακεφαλαιοποίησης. Αποτίμησαν την Alpha bank στα 500 εκατ, 6,2 δισ., την Εθνική στα 105 εκατ, από 4 δισ. , τη Eurobank στα 147 εκατ, από 3 δισ. και την Πειραιώς στα 18 εκατ, από 5,6 δισ. κεφάλαια.
Δεν χωρά καμία αμφιβολία ότι η τρέχουσα ανακεφαλαιοποίηση εξαΰλωσε τα κεφάλαια του ΤΧΣ, των ελλήνων φορολογούμενων, τα οποία ξεπερνούν πλέον τα 50 δισ.. Η ανακεφαλαιοποίηση αυτή δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση, αλλά έγινε αναγκαία από την ανεύθυνη πολιτική που άσκησε η κυβέρνηση. Πλέον είναι πολύ δύσκολο να ανακτηθούν αυτά τα κεφάλαια, την ώρα που οι παρεμβάσεων άλλων κυβερνήσεων στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ, στέφθηκαν με απόλυτη επιτυχία, με τους φορολογούμενους τους να επωφελούνται
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- «What a gift», το νέο απόκτημα της δραστήριας Τζένης Μπαλατσινού
- Premia Properties: Ποιες επενδύσεις ξεκλειδώνει η ΑΜΚ που έρχεται-Φήμες για νέα εξαγορά
- Κάζακς (ΕΚΤ): Οι δασμοί αυξάνουν την πιθανότητα ύφεσης στην Ευρωζώνη
- Nvidia: Οι περιορισμοί στις εξαγωγές τσιπ στην Κίνα θα ευνοήσουν τους εγχώριους ανταγωνιστές
- Κλάους Σβαμπ: Παραιτήθηκε από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ
- ΕΣΠΑ: Νέα προγράμματα επιδοτήσεων για μικρομεσαίες επιχειρήσεις
- ΝΒΑ: Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στους φιναλίστ για το βραβείο του MVP της κανονικής περιόδου
- Λάιεν: Η κληρονομιά του Πάπα Φραγκίσκου θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις