Επιχειρήσεις

Κάλεσμα σε ελληνικές εταιρείες για ευκαιρίες ανάπτυξης στον κλάδο των ΑΠΕ στο Μαρόκο

Στις ευκαιρίες αναφέρεται μελέτη του  γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ραμπάτ

Η χώρα του Μαρόκου μπορεί να φανεί ανοιχτή σε εμπορικές και επιχειρηματικές συνεργασίες που αφορούν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Μαρόκο.

Αυτό προκύπτει από σχετική μελέτη του  Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Ραμπάτ.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη συγκεκριμένη μελέτη, ευοίωνες προοπτικές για τις ελληνικές επιχειρήσεις εντοπίζονται στην ανάπτυξη υποδομών παραγωγής, μεταφοράς και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας παραγόμενης από ΑΠΕ, στο πλαίσιο δημόσιων διαγωνισμών ή ιδιωτικών επενδύσεων (ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με ευρωπαϊκές ή μαροκινές εταιρείες), καθώς και στην εξαγωγή σχετικού εξοπλισμού προς το Μαρόκο.

Σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία του Μαρόκου, η Ελλάδα συνιστά τα τελευταία χρόνια τον σημαντικότερο προμηθευτή ηλιακών θερμοσιφώνων στη χώρα της βορειοδυτικής Αφρικής, με την αξία των εισαγωγών το 2022 (πιο πρόσφατο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμένα στοιχεία) στα 4,9 εκ. ευρώ περίπου, όπως ισχύει και για τα ανταλλακτικά ηλιακών θερμοσιφώνων (αξίας περίπου 808.976 ευρώ).

Το αναπτυσσόμενο πράσινο υδρογόνο είναι, επίσης, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη χρήσης μεγάλων ποσοτήτων νερού για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις υπάρχουν στους τομείς της αφαλάτωσης, της επεξεργασίας λυμάτων και της βιώσιμης διαχείρισης υδάτινων πόρων γενικότερα (μεταφορά τεχνογνωσίας, κατασκευή υποδομών, εξαγωγή εξοπλισμού αφαλάτωσης).

Επίσης, κατά τους αναλυτές του Γραφείου Εμπορικών Υποθέσεων της ελληνικής πρεσβείας στο Μαρόκο, «η έναρξη και διατήρηση μακροχρόνιων συνεργασιών με αξιόπιστους μαροκινούς συνεργάτες μπορεί να διευκολυνθεί σημαντικά μέσω πραγματοποίησης συχνών επαγγελματικών ταξιδιών, καθώς και σταθερής συμμετοχής σε μεγάλες κλαδικές εκθέσεις στη χώρα. Η χρήση της αραβικής ή της γαλλικής γλώσσας μπορεί να διευκολύνει αρκετά την ανάπτυξη επαγγελματικών επαφών, ιδίως όσον αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu