Η Ευρώπη φαίνεται να ξεπερνά την ύφεση ενώ η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού οδηγεί σε σταδιακή πτώση των επιτοκίων
Ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης το δεύτερο τρίμηνο εφέτος σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις εμφανίζει σαφείς τάσεις επιτάχυνσης σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (0,3%) ενώ η πορεία του πληθωρισμού κινείται προς το στόχο του 2% αν και τον περασμένο Απρίλιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή διατηρήθηκε στο 2,4%. Πρόκειται για εξελίξεις που διατηρούν ως κυρίαρχο σενάριο την μείωση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούνιο και ενδεχομένως και Ιούλιο εφόσον τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή δείξουν περαιτέρω μείωση.
Η Ελλάδα
Σε αυτό το περιβάλλον και με τα δεδομένα για νέα αύξηση της τουριστικής κίνησης και κυρίως των εσόδων, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνει ισχυρή με βάση τις προβλέψεις του Προγράμματος Σταθερότητας εφέτος και τα επόμενα χρόνια. Στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν στα μέσα της εβδομάδας προβλέπεται ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα 2,5% εφέτος και 2,6% το 2025. Οι προβλέψεις αυτές στηρίζονται στην αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης σε ετήσια βάση κατά 1,6% τη διετία 2024-2025, κυρίως λόγω της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, από την αύξηση των μισθών και την υποχώρηση του πληθωρισμού. Σε αντίθετη τροχιά θα κινηθεί η δημόσια κατανάλωση, όπου ο ρυθμός αύξησής της θα διαμορφωθεί σε χαμηλά επίπεδα εφέτος (0,7%) και σε αρνητικά επίπεδα το 2025 (-2,5%). Σημαντικότερη, ωστόσο, συγκριτικά με την ιδιωτική κατανάλωση θα είναι η συμβολή στην ανάπτυξη των ιδιωτικών επενδύσεων. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ο ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 9,1% το 2024 και κατά 14,4% το 2025 ως αποτέλεσμα της απορρόφησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, της μείωσης των επιτοκίων αλλά και του ευνοϊκότερου περιβάλλοντος που δημιουργεί για την ελληνική οικονομία η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.
Έτσι, οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα αυξηθούν στο 17% το 2025, από 14% το 2023, περιορίζοντας με τον τρόπο αυτόν τη διαφορά από τον μέσο όρο της ευρωζώνης (22% το 2023)
Οι δημοσιονομικές προβλέψεις
Σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού το πρόγραμμα προβλέπει ότι θα διαμορφωθεί στο 2,1% του ΑΕΠ εφέτος και το 2025, αντίστοιχα, ενώ το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης σε 1,2% του ΑΕΠ εφέτος και 0,9% του ΑΕΠ το 2025. Το δημόσιο χρέος προβλέπεται να περιοριστεί στο 146,3% του ΑΕΠ το 2025 από 152,7% του ΑΕΠ εφέτος και 161,9% του ΑΕΠ πέρυσι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ισχυρές απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Πάσχα: Πώς θα λειτουργήσουν τα εμπορικά καταστήματα
- Αμυντική Βιομηχανία: Πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη για μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, ρίσκα και χρηματοδοτήσεις
- Μείον στην παραγωγή, συν στην κατανάλωση η Ελλάδα: Σε ποιους κλάδους του επιχειρείν παγιώνεται η καθοδική πορεία
- Στον ΑΗΣ Καρδιάς ο Πρωθυπουργός την Πέμπτη για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ
- Γαλλία: “Είμαστε έτοιμοι για τον εμπορικό πόλεμο από τους δασμούς Τραμπ”
- Αλλαγές στον ΦΠΑ: Υποχρεωτικές μηνιαίες δηλώσεις για επιχειρήσεις και επαγγελματίες
- Μείωση στις κρατήσεις για Πάσχα: Ποιοι είναι οι δημοφιλέστεροι προορισμοί σε Ελλάδα και εξωτερικό
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις