Ψηφιοποίηση

Καινοτομία: Η Ελλάδα 20η στην κατάταξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης – European Innovation Scoreboard

Δυστυχώς η χώρα κάνει άλματα μόνο στα λόγια - Βρέθηκε στην 20η θέση ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ και είναι από τις χώρες που δεν βελτιώθηκε σε σύγκριση με πέρυσι - Συνεχίζει να κατατάσσεται στις χώρες μέτριας καινοτομίας (Moderate Innovators)

Οι επιδόσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της καινοτομίας, όπως μετρούνται από τον Ευρωπαϊκό Πίνακα Αποτελεσμάτων Καινοτομίας (European Innovation Scoreboard) βελτιώθηκαν το 2024 κατά 10% από το 2017, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν την Δευτέρα 8 Ιουλίου από την ΕΕ.

Στην αναφορά περιλαμβάνονται 27 χώρες της ΕΕ και 12 γειτονικές χώρες.

Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2023-2024, τα περισσότερα κράτη μέλη της ΕΕ βελτίωσαν τις επιδόσεις τους στον τομέα της καινοτομίας, αν και ο βαθμός στον οποίο έχουν βελτιωθεί ποικίλλει.

Μεταξύ 2023 και 2024, οι επιδόσεις της ΕΕ στον τομέα της καινοτομίας βελτιώθηκαν κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.

Πιο συγκεκριμένα, οι επιδόσεις καινοτομίας αυξήθηκαν σε 15 κράτη μέλη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ωστόσο, 11 κράτη μέλη παρουσίασαν πτώση στις επιδόσεις καινοτομίας, ανάμεσα στα οποία και η Ελλάδα.

Ο Ευρωπαϊκός Πίνακας Αποτελεσμάτων Καινοτομίας 2024 ταξινομεί τα κράτη μέλη σε τέσσερις ομάδες καινοτομίας με βάση τη βαθμολογία τους:

  • Innovation Leaders (η απόδοση είναι πάνω από 125% του μέσου όρου της ΕΕ)
  • Strong Innovators (μεταξύ 100% και 125% του μέσου όρου της ΕΕ )
  • Moderate Innovators (μεταξύ 70% και 100% του μέσου όρου της ΕΕ) και Αναδυόμενοι καινοτόμοι (κάτω από το 70% του μέσου όρου της ΕΕ).
  •  Emerging Innovators

Η Δανία διατήρησε την πρώτη θέση ως το πιο καινοτόμο κράτος μέλος, μπροστά από τη Σουηδία που ήταν το κορυφαίο κράτος μέλος της ΕΕ την περίοδο 2017-2022.
Σε σύγκριση με την περσινή έκδοση, οι επιδόσεις των κρατών μελών παρέμειναν σχετικά σταθερές. Μόνο δύο χώρες γνώρισαν αλλαγές στην ομάδα επιδόσεων τους. Η Εσθονία έγινε Ισχυρός Καινοτόμος ακολουθώντας ένα σταθερό μοτίβο ανάπτυξης από το 2017, ενώ το Βέλγιο, το οποίο ήταν πρωτοπόρος στην Καινοτομία στο EIS 2023, έγινε ισχυρός καινοτόμος, αν και διατήρησε την πέμπτη θέση του στην κατάταξη. Αυτή η αλλαγή εξηγείται εν μέρει από την εγγύτητα του Βελγίου στην τιμή αποκοπής που χρησιμοποιείται για τις ομάδες επιδόσεων.

Η Ελλάδα 

Η Ελλάδα που υποτίθεται κάνει ψηφιακά άλματα, η αλήθεια είναι ότι δεν κάνει σε σύγκριση με τις άλλες χώρες. Βρέθηκε στην 2oη θέση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ή 8η από το τέλος), που σημαίνει ότι υποχώρησε σε σύγκριση με πέρυσι και συνεχίζει να κατατάσσεται στις χώρες μέτριας καινοτομίας (Moderate Innovators) με επίδοση στο 77,5% του μέσου όρου της ΕΕ 2024. Η επίδοση είναι κάτω από το μέσο όρο και των μέτριων καινοτόμων χωρών (84,8%).

Το σκορ της χώρας διαμορφώθηκε σε 85.3% σε σχέση με την ΕΕ. Από το 2017 έχει ανέβει 17 θέσεις, αλλά αυτο δεν λέει πολλά αφού πριν η χώρα λόγω της κρίσης χρέους ήταν στο «γύψο».

Η Κύπρος 

Για παράδειγμα η Κύπρος που επίσης αντιμετπώπισε κρίση κατατάσσεται στη 10η θέση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, σημειώνοντας επίδοση 106,3% του ευρωπαϊκού μέσου όρου και, ταυτόχρονα, τη μεγαλύτερη αύξηση πανευρωπαϊκά (39%) σε σχέση με το 2017, ενώ σημειώνεται.

H Κύπρος θεωρείται Strong Innovator

Επίσης η Κύπρος έχει καταγράψει φέτος άνοδο σε 15 από τους 32 δείκτες που αξιολογεί η Έκθεση, και διαχρονικά, από το 2017 μέχρι σήμερα, σε 28 συνολικά δείκτες.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu