Διεθνή

Και η Γερμανία διευκολύνει αλλοδαπούς που ζητούν υπηκοότητα

Για τον ίδιο λόγ που το έκανε και η Ελλάδα, δηλαδή για να καλύψει το πρόβλημα της έλλειψης εξειδικευμένων εργαζομένων

Μετά την Ελλάδα που ψήφισε νόμο για την νομιμοποίηση 30.000 μεταναστών και το γερμανικό κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που θα διευκολύνει τους αλλοδαπούς να αποκτήσουν την υπηκοότητα. Βέβαια, η Γερμανία το έκανε αυτό προκειμένου να καλύψει την έλλεθψη εξειδικευμένων εργαζομένων.

Σύμφωνα με το νόμο, ο οποίος ψηφίστηκε με 382 ψήφους υπέρ και 234 κατά, οι αλλοδαποί θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση για υπηκοότητα αφού ζήσουν στη Γερμανία για πέντε χρόνια, αντί για οκτώ όπως σήμερα. Όσοι έχουν κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια ενσωμάτωσης —για παράδειγμα αποκτώντας γνώση στα γερμανικά ή κάνοντας εθελοντική εργασία— μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετά από τρία χρόνια. Αίρει επίσης την απαγόρευση της διπλής ιθαγένειας για άτομα από χώρες εκτός ΕΕ.

«Πρέπει να κάνουμε μια προσφορά σε εξειδικευμένους ανθρώπους από όλο τον κόσμο, όπως κάνουν οι ΗΠΑ και ο Καναδάς», δήλωσε η Νάνσυ Φέιζερ, υπουργός Εσωτερικών. «Πρέπει να δείξουμε την εκτίμησή μας για τους ανθρώπους που έρχονται σε αυτή τη χώρα και συμβάλλουν στη διατήρηση της κοινωνίας μας».

Οι επίσημες στατιστικές δείχνουν ότι περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν στη Γερμανία δεν έχουν γερμανικό διαβατήριο και 5,7 εκατομμύρια από αυτούς ζουν στη χώρα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Ο Alexander Throm, εκπρόσωπος εσωτερικής πολιτικής για τους Χριστιανοδημοκράτες της αντιπολίτευσης, είπε ότι ο νέος νόμος «υποτιμά την ιθαγένεια» και «βαδίζει σε εντελώς λάθος κατεύθυνση», προσθέτοντας: «Ενώ άλλες χώρες όπως η Γαλλία, μετά από οδυνηρή εμπειρία, σκληραίνουν τους κανόνες τους για πολιτογράφηση , μειώνουμε μαζικά τις απαιτήσεις».

Πράγματι, η Γαλλία αυτή την περίοδο αυστηροποιεί τα κριτήρια πολιτογράφησης. Σύμφωνα με έναν νόμο περί μετανάστευσης που ψηφίστηκε από το γαλλικό κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα, τα παιδιά που γεννιούνται στη Γαλλία από γονείς μετανάστες δεν θα αποκτούν πλέον αυτόματα υπηκοότητα, αλλά θα πρέπει να το ζητήσουν μεταξύ 16 και 18 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί πως η παραπάνω νομοθεσία ήρθε μια ημέρα αφότου το κοινοβούλιο ψήφισε νόμο που διευκολύνει πολύ την απέλαση αλλοδαπών.

Ο συνδυασμός των δύο μέτρων υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να εξισσορροπήσει μεταξύ δύο πολιτικών, όπως κάνουν και άλλες κυβερνήσεις π.χ. η Ελλάδα: αφενός προσπαθούν να προσελκύσουν περισσότερους ξένους εργαζομένους για να λύσουν τα δημογραφικά ή ξενά σε θέσεις εργασίας αφετέρου τηρούν μια πιο σκληρή γραμμή για την παράνομη μετανάστευση – που αποτελεί και έναν από τους παράγοντες της έξαρσης δεξιών λαϊκίστικων κομμάτων.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu