Επιχειρήσεις

Κάμπος Χίου: Δεν πωλείται και ετοιμάζεται για νέες αγορές εν μέσω αύξησης των τιμών στα εσπεριδοειδή

Ο Εμπορικός Διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Τράνταλης (δεξιά) μαζί με στελέχη της εταιρείας

Στη χρήση του 2023 ο καθαρός κύκλος εργασιών της Κάμπου Χίου αυξήθηκε ελαφρά, ανερχόμενος στα 2,88 εκατ. ευρώ

Σε διάψευση των πρόσφατων δημοσιευμάτων τα οποία θέλουν την εταιρεία χυμών από το νησί της Χίου, Κάμπος Χίου να περνά στο χαρτοφυλάκιο της Ελληνικά Γαλακτοκομεία των αδελφών Σαράντη, προχωρά, μιλώντας στο Financial Report ο Γιάννης Τράνταλης, CCO (εμπορικός διευθυντής) της εταιρείας τα τελευταία οκτώ χρόνια. «Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, τουλάχιστον προς το παρόν, η εταιρεία δεν πωλείται, δεν υπάρχει κάποια διαπραγμάτευση που να έχει προχωρήσει με άλλη επιχείρηση» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος, ωστόσο, δεν αρνείται το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ετών και μέχρι πρόσφατα την εταιρεία έχουν προσεγγίσει διάφορες άλλες σημαντικές επιχειρήσεις, αλλά και funds, με στόχο την εξαγορά ή κάποιου ποσοστού της Κάμπος Χίου με τα οποία, όμως, δεν υπήρχε αίσιο τέλος στις διαπραγματεύσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελληνικά Γαλακτοκομεία βρίσκεται σε μια καλή στιγμή της πορείας της, μια στιγμή που θα δικαιολογούσε μια ακόμα επενδυτική ενέργεια: Πρόσφατα ολοκλήρωσε επένδυση άνω των 45 εκατ. ευρώ, με την κατασκευή μιας state of the art μονάδας παραγωγής τυριών και ειδικά χαλουμιού στην Κύπρο, ενώ πριν από μερικούς μήνες έκανε μια έξτρα επένδυση στη μονάδα που διαθέτει στη Ρουμανία.

Εξάλλου, ήδη από τα τέλη του 2023 έχει ξεκινήσει και το επαναλανσάρισμα του brand Αγνό κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα, μετά από την εξαγορά του σήματος και της μονάδας, μετά από πλειστηριασμό, το 2022.

Έμφαση στην εξωστρέφεια

Η εταιρεία χυμών Κάμπος Χίου ιδρύθηκε το 2009 με έδρα, όπως υποδηλώνει και το όνομά της τη Χίο και στην παρούσα φάση διαθέτει ένα χαρτοφυλάκιο χυμών από λεμόνι, πορτοκάλι, μήλο κα. Παρά δε τη μικρή της μονάδα και την έδρα της εκτός ηπειρωτικής Ελλάδας έχει κάνει σημαντικές προσπάθειες, κατακτώντας ένα μικρό μερίδιο της συγκεκριμένης ανταγωνιστικής αγοράς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τράνταλη, ένα μεγάλο μέρος των πωλήσεων της προέρχεται από το εξωτερικό, την ώρα που πλέον κλείνει μια δεκαετία εξαγωγών σε 18 χώρες, ανάμεσα στις οποίες και ιδιαίτερα μακρινές όπως η Ιαπωνία: «Κοντά στο 40% του τζίρου μας είναι από ξένες χώρες, ήδη από το 2014 είμαστε προσανατολισμένοι στην εξωστρέφεια και θέλουμε να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο».

Κατά όσα τονίζει, εξάλλου, ο ίδιος, το 2025 θα είναι αφιερωμένο στο να ενισχυθούν ακόμα περισσότερο οι υπάρχουσες αγορές, αλλά και να ανιχνευθούν καινούριες. Μάλιστα, η πρόσφατη παρουσία της Κάμπου Χίου στην έκθεση τροφίμων και ποτών Sial στο Παρίσι τον περασμένο Οκτώβριο, έφερε συζητήσεις με 3-4 ακόμα νέες χώρες για εξαγωγή των προϊόντων της.

Εσπεριδοειδή σε ράλι ανόδου, το εμπόδιο

Στην παρούσα φάση, η ανάπτυξη της εταιρείας στο εξωτερικό σημειώνει άνοδο 25%, καθαρή οργανική ανάπτυξη, σε σχέση με το 2023, την ώρα που στην Ελλάδα υπάρχει πτώση 3-4% σε όγκο, εξαιτίας των ανατιμήσεων και του αυξημένου κόστους στην πρώτη ύλη, τα εσπεριδοειδή δηλαδή.

Μάλιστα, η μελλοντική πορεία εν γένει του κλάδου των χυμών δεν προοιωνίζεται σε θετικό έδαφος, σε ό,τι αφορά τις ανατιμήσεις, και το 2025, καθώς υπάρχει και κάμψη στις πωλήσεις: «Και το 2024 ήταν πολύ ακριβές οι πρώτες ύλες και όπως φαίνεται αυτό θα συνεχιστεί και την χρονιά που έρχεται, περιμένουμε να δούμε πως θα πάει η κατάσταση με τις πρόσφατες καταστροφές στη Βαλένθια, καθώς η Ισπανία είναι η δεύτερη χώρα στον κόσμο στην παραγωγή εσπεριδοειδών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα άνοδο στις τιμές, κάτι το οποίο απευχόμαστε, αλλά είναι πιθανό να γίνει και το 2025».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη χρήση του 2023 ο καθαρός κύκλος εργασιών της Κάμπου Χίου αυξήθηκε ελαφρά, ανερχόμενος στα 2,88 εκατ. ευρώ, την ώρα που το 2022 ήταν 2,34 εκατ. ευρώ. Ωστόσο και σε αυτό το οικονομικό έτος, η εταιρεία παρουσίασε ζημιές 1,63 εκατ. ευρώ, μειωμένες ελάχιστα σε σχέση με το 2022, οπότε και ήταν 1,65 εκατ. ευρώ.

Επιπρόσθετα, οι συνολικές υποχρεώσεις της εταιρείας ξεπέρασαν τα 5,194 εκατ. ευρώ από 3,682 εκατ. ευρώ, με τις μακροπρόθεσμες (δάνεια) να έχουν αυξηθεί στα 3,4 εκατ. ευρώ από 2,4 εκατ. ευρώ και αντίστοιχα να έχουν αυξηθεί οι χρεωστικοί τόκοι στις 455.943 ευρώ από 332.574 ευρώ το 2022. Μάλιστα, κατά όσα αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις, το δάνειο από την Εθνική έχει εξασφαλίσεις με ισόποση εγγυητική επιστολή, ενώ η εταιρεία προχώρησε εντός της τρέχουσας οικονομικής χρήσης σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 670.050 ευρώ.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu