Διεθνή

«Καμπανάκι» ΔΝΤ: Αναθεωρεί προς τα κάτω την παγκόσμια ανάπτυξη – Στο χείλος της ύφεσης η Ευρώπη αν κλείσει τις στρόφιγγες η Μόσχα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο χαμήλωσε εκ νέου τον πήχη των προβλέψεων για την παγκόσμια ανάπτυξη, προειδοποιώντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνουν τον κίνδυνο να βρεθεί στο χείλος της ύφεσης η παγκόσμια οικονομία, εάν αφεθεί ανεξέλεγκτη.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η παγκόσμια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 θα επιβραδυνθεί στο 3,2%, έναντι πρόβλεψης 3,6% τον Απρίλιο, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το παγκόσμιο ΑΕΠ πράγματι συρρικνώθηκε το δεύτερο τρίμηνο λόγω της επιβράδυνσης σε Κίνα και Ρωσία.

Το Ταμείο μείωσε την πρόβλεψή και για την ανάπτυξη το 2023, από 3,6% τον Απρίλιο σε 2,9% σήμερα, επικαλούμενο τον αντίκτυπο της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής.

Η παγκόσμια ανάπτυξη είχε ανακάμψει στο 6,1% το 2021, αφού η πανδημία είχε συρρικνώσει την παγκόσμια παραγωγή κατά 3,1% το 2020.

«Οι προοπτικές έχουν σκοτεινιάσει κατά πολύ από τον Απρίλιο. Ο κόσμος μπορεί σύντομα να βρεθεί στο χείλος μιας παγκόσμιας ύφεσης, μόνο δύο χρόνια μετά την τελευταία», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίνχας.

Πόσο θα ακρωτηριαστεί η ανάπτυξη αν κοπεί η ρωσική ενέργεια

Το Ταμείο διευκρινίζει ότι οι τελευταίες του προβλέψεις ήταν «εξαιρετικά αβέβαιες» και υπόκεινται σε αναθεωρήσεις επί τα χείρω, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αυξάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων. Αυτό επιδεινώνει τον πληθωρισμό και διαμορφώνει μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες που μπορούν να οδηγήσουν σε περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής.

Σε ένα «εύλογο» εναλλακτικό σενάριο που περιλαμβάνει πλήρη διακοπή των προμηθειών ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέχρι το τέλος του έτους και περαιτέρω πτώση 30% στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνόταν στο 2,6% το 2022 και στο 2% το 2023, με σχεδόν μηδενική ανάπτυξη σε Ευρώπη και ΗΠΑ το επόμενο έτος.

Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει υποχωρήσει κάτω από το 2% μόνο πέντε φορές από το 1970, συμπεριλαμβανομένης της ύφεσης του 2020 λόγω Covid-19.

Ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να ανεβαίνει

Το ΔΝΤ αναμένει ο ρυθμός πληθωρισμού του 2022 στις προηγμένες οικονομίες να φθάσει στο 6,6%, από 5,7% που προέβλεπε τον Απρίλιο, προσθέτοντας ότι θα παραμείνει υψηλός για περισσότερο απ’ ό,τι αναμενόταν. Ο πληθωρισμός στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες χώρες αναμένεται να φθάσει στο 9,5% το 2022, έναντι πρόβλεψης 8,7% τον Απρίλιο.

«Ο τρέχων πληθωρισμός αντιπροσωπεύει σαφή κίνδυνο για την τρέχουσα και μελλοντική μακροοικονομική σταθερότητα. Η επαναφορά του στους στόχους της κεντρικής τράπεζας θα πρέπει να είναι κορυφαία προτεραιότητα», είπε ο Γκουρίνχας.

Η σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα τραυματίσει την επόμενη χρονιά, επιβραδύνοντας την ανάπτυξη και πιέζοντας τις χώρες των αναδυόμενων αγορών. Ωστόσο, η καθυστέρηση αυτής της διαδικασίας «μόνο θα επιδεινώσει τις δυσκολίες», είπε, προσθέτοντας ότι οι κεντρικές τράπεζες «θα πρέπει να παραμείνουν στην πορεία μέχρι να τιθασευτεί ο πληθωρισμός».

Χαμηλές πτήσεις σε ΗΠΑ και Κίνα

Το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις πρόσφατες προβλέψεις του για ανάπτυξη 2,3% το 2022 και για αναιμικό 1,0% το 2023 στις ΗΠΑ, τις οποίες προηγουμένως μείωσε δύο φορές από τον Απρίλιο λόγω επιβράδυνσης της ζήτησης.

Μείωσε την πρόβλεψη και για την ανάπτυξη της Κίνας το 2022 από 4,4% σε 3,3%, κυρίως λόγω των εκτεταμένων lockdown σε μεγάλες πόλεις που περιόρισαν την παραγωγή και επιδείνωσαν τις διαταραχές της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας.

Επίσης, η κρίση στον τομέα ακινήτων της Κίνας περιορίζει τις πωλήσεις και τις επενδύσεις. Η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη από το Πεκίνο θα μπορούσε να βελτιώσει τις προοπτικές ανάπτυξης, αλλά μια παρατεταμένη επιβράδυνση στη χώρα θα είχε σημαντικό αντίκτυπο.

Πλήγματα για Γερμανία, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία

Το ΔΝΤ μείωσε τις προοπτικές ανάπτυξης της ευρωζώνης για το 2022 από 2,8% σε 2,6%, αντανακλώντας τις πληθωριστικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι προβλέψεις μειώθηκαν περαιτέρω για επιμέρους χώρες με μεγαλύτερη έκθεση στον πόλεμο, όπως η Γερμανία, που αντιμετωπίζει μειωμένες προοπτικές ανάπτυξης 1,2% έναντι 2,1% για το 2022.

Η Ιταλία, εν τω μεταξύ, σημείωσε αναβάθμιση στις προοπτικές ανάπτυξης για το 2022, λόγω βελτιωμένων προοπτικών στον τουρισμό και τη βιομηχανική δραστηριότητα.

Όμως, το ΔΝΤ είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η Ιταλία θα μπορούσε να βυθιστεί σε ύφεση αν μπλοκαριστεί το ρωσικό φυσικό αέριο.

Τέλος, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 6,0% το 2022 λόγω των σαρωτικών δυτικών χρηματοοικονομικών και ενεργειακών κυρώσεων, υποχωρώντας περαιτέρω 3,5% το 2023. Η οικονομία της Ουκρανίας εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά περίπου 45%.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu