Πρόσωπα

K. Σπηλιάδης: Από την Πάτρα στις κουζίνες του κόσμου, με όχημα το ‘’Μilos’’ και έσοδα άνω των 100 εκατ. δολαρίων

Ο Κώστας Σπηλιάδης

Για χρόνια υπήρξε και Milos εντός του πάλαι ποτέ ξενοδοχείου Hilton

Ήταν πριν από 45 χρόνια, στο Μόντρεαλ του Καναδά, όταν ο νεαρός τότε Κώστας Σπηλιάδης, μετά από σπουδές Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της πόλης, αποφασίζει να ασχοληθεί με τη μαγειρική, έχοντας, τότε, ελάχιστες γνώσεις, αλλά με πολύ ισχυρό κίνητρο: Να διαδώσει στο εξωτερικό την ποιοτική ελληνική κουζίνα. To όνομα αυτού; Μύλος, Milos στα λατινικά και έχει παραμείνει ακόμα και σήμερα, δημιουργώντας ένα σήμα κατατεθέν της ελληνικής γαστρονομίας, στηριζόμενο σε γεύσεις από τη χώρα μας, με premium πρώτες ύλες.

Το Milos στους 55 δρόμους, στη Νέα Υόρκη

Εν έτει 2024, τα Milos restaurants έχουν αγγίξει τα 11 ανά τον κόσμο, με ένα από αυτά να βρίσκεται στην Αθήνα, σε γνωστό ξενοδοχείο του κέντρου της πόλης, ενώ αντίστοιχα βρίσκονται στη Νέα Υόρκη (1997, 2019), Αθήνα (2004), Λας Βέγκας (2010), Μαϊάμι (2012), Λονδίνο (2015), Λος Κάμπος (2019) και η πιο πρόσφατη είσοδος, το Ντουμπάι (2023).

Το Milos στο Μαιάμι

Ο Κώστας Σπηλιάδης είναι ο επιχειρηματίας εκείνος που το περιοδικό Forbes αποθέωσε σε πρόσφατο δημοσίευμά του, τονίζοντας ότι πλέον η αξία των εστιατορίων του ξεπερνά τα 100 εκατ. δολάρια και επιμένει ‘’οικογενειακά’’, καθώς η επιχείρηση ανήκει 100% σε εκείνον και την οικογένειά του.

Επί τω έργω…

Στη Νέα Υόρκη μάλιστα άνοιξαν δύο εστιατόρια, το ένα στους 55 δρόμους και το πιο πρόσφατο στο Hudson Yards, τα οποία έγιναν και το αντικείμενο του πρόσφατου άρθρου στο Αμερικανικό περιοδικό.
Στο ίδιο άρθρο αποκάλυψε ότι για το πρώτο του εστιατόριο έλαβε δάνειο 30.000 δολαρίων το 1979. Μέχρι τότε, δεν είχε μαγειρέψει ποτέ επαγγελματικά, ούτε είχε σχετική εμπειρία. «Επρεπε να μάθω με τον δύσκολο τρόπο πώς να διευθύνω ένα εστιατόριο, σε μια ανελέητη αγορά. Αυτό απαιτούσε αφοσίωση, επιμονή» ανέφερε χαρακτηριστικά.

H νέα γενιά

Ο ίδιος, όπως έχει δηλώσει δεν θέλει το Milos να σταματήσει σε εκείνον, ο οποίος παρά τα 78 του χρόνια είναι συνεχώς σε κάποιο από τα εστιατόρια και εργάζεται για το καλύτερο, αλλά θέλει να εξακολουθήσει να υπάρχει μέσα από τα δύο του παιδιά.

«Οραματίζομαι το «Milos» να συνεχίσει αυτή την πορεία και όχι μόνο με εμένα. Ηδη και τα δύο μου παιδιά εργάζονται στο «Milos». Θα ήθελα όμως να αφήσει το αποτύπωμά του και να καλλιεργηθεί η αρχική του ιδέα και από άλλους. Χαίρομαι πάρα πολύ κάθε φορά που ακούω ότι ένα καινούργιο ελληνικό εστιατόριο θα ανοίξει» δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του σε έντυπο της ομογένειας.

Τα δύο γιοτ και το κτήμα στα Κύθηρα

Όμως τα εστιατόρια δεν είναι η μόνη ενασχόληση του Κώστα Σπηλιάδη, καθώς τα τελευταία χρόνια έχει ξεκινήσει να προσφέρει σε ξένους επισκέπτες, κρουαζιέρες σε συνδυασμό με fine dining στο Αιγαίο με τα δύο γιοτ του. Συνδυάζει δηλαδή τη δυνατότητα του ταξιδιού στα Ελληνικά νησιά με το γιοτ, κατά τη διάρκεια του οποίου, οι επιβάτες θα μπορούν να δοκιμάσουν και πιάτα της ελληνικής κουζίνας, όπως παρουσιάζονται στο Milos.

Κρουαζιέρα και fine dinind μαζί

Επιπρόσθετα, ο Σπηλιάδης διαθέτει ένα κτήμα στα Κύθηρα και απασχολεί μία ομάδα ανθρώπων που συλλέγουν θαλασσινό αλάτι και μαζεύουν άγριο μέλι. Μάλιστα, πριν από πέντε χρόνια φύτεψε στην περιοχή 2.000 ελαιόδεντρα και τώρα παρασκευάζει και ελαιόλαδο, το οποίο χρησιμοποιείται στα μαγαζιά του.

Και τα όνειρά του δεν σταματούν εδώ: Κατά όσα έχει δηλώσει ο ίδιος, το επόμενο βήμα θα μπορούσε να είναι ένα ξενοδοχείο ή ένα beach club στη Μύκονο ενώ στα όνειρά του είναι και μία σχολή μαγειρικής.

Μια πιθανή τοποθεσία για αυτή τη σχολή είναι τα Αρωνιάδικα, επίσης, στο νησί των Κυθήρων, ένα χωριό 200 ετών που ήταν σχεδόν εγκαταλελειμμένο, αλλά πλέον ανακαινίζεται σταδιακά από τον Σπηλιάδη, ο οποίος έχει αγοράσει 20 ακίνητα γύρω από την παλιά πλατεία της πόλης.

Κατά τα άλλα, ο σεφ και επιχειρηματίας εξακολουθεί να μαγειρεύει για την οικογένειά του, συμπεριλαμβανομένων των έξι εγγονιών του, σχεδόν κάθε Κυριακή από το σπίτι του στην επαρχία του Κεμπέκ του Καναδά, επιμένοντας, πάντα, οικογενειακά.

Από την Πάτρα στον Καναδά και στις κουζίνες του κόσμου

Ο Κώστας Σπηλιάδης γεννήθηκε σε ένα χωριό έξω από την Πάτρα, τα Φίλια, το 1946, σε μια μεσοαστική οικογένεια.

Ο πατέρας του ήταν βασιλικός επίτροπος, δηλαδή στρατιωτικός νομικός, που σπούδασε, όπως έχει πει ο ίδιος ο επιχειρηματίας «πηγαινοερχόμενος στο γυμνάσιο με τα πόδια από ένα χωριό κοντά στα Καλάβρυτα στην κωμόπολη της περιοχής».

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή του «Ο πατέρας μου τελειώσε τη Νομική, δουλεύοντας ως εισπράκτορας στα λεωφορεία», ενώ έχει άλλη δύο αδέλφια, ένα αγόρι και δύο κορίτσια και η μαμά του ήταν Κωνσταντινοπολίτισσα, γεγονός που καθόρισε την οπτική του στη μαγειρική.

Μ.Μπακ.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu