Επιχειρήσεις

Κ. Μοσχονάς, CEO RMI International: Η Ελλάδα έχει τα φόντα να γίνει γαστρονομικό hub της Ευρώπης

O επικεφαλής της έκθεσης Εξποτροφ, Κώστας Μοσχονάς

Premium προϊόντα, ιδιαίτερες γεύσεις, απ' όλη την Ελλάδα, μικροί παραγωγοί πρωταγωνιστούν στην έκθεση Εξποτρόφ που κλείνει μια δεκαετία ζωής

Συντονισμένες κινήσεις έτσι ώστε η ελληνική γαστρονομία να κινείται συντεταγμένα και ως σύνολο στο εξωτερικό γίνονται τον τελευταίο καιρό από την Enterprise Greece και άλλους αρμόδιους φορείς, με στόχο το προϊόν της χώρας μας να κινηθεί ενιαία.

Με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει να αντιμετωπίσει και τον ανταγωνισμό από άλλες μεγάλες αγορές της Μεσογείου, όπως η Ιταλία και η Τουρκία, οι οποίες τα τελευταία χρόνια δίνουν το παρών σε μεγάλες εκθέσεις τροφίμων, με τεράστια περίπτερα, πληρώνοντας διόλου ευκαταφρόνητα ποσά για την προβολή της γαστρονομίας της χώρας τους.

Αυτό δήλωσε, στο πλαίσιο εκδήλωσης, ο CΕ) της εταιρείας διοργάνωσης εκθέσεων Rmi International Κώστας Μοσχονάς, ο οποίος πρόσθεσε ότι, παρά τον σημαντικό ανταγωνισμό, η Ελλάδα έχει όλα τα φόντα να γίνει ένα γαστρονομικό hub της Ευρώπης και εν γένει της Μεσογείου, λόγω και της γεωγραφικής της θέσης, ανάμεσα σε τρεις ηπείρους.

“Η χώρα μας έχει ποικιλία προϊόντων, ποιότητα σε ο, τι παράγει, έχει μικρούς και μεγαλύτερους παραγωγούς με φαντασία και διάθεση για δημιουργία. Θα μπορούσε άνετα, παράλληλα με την αλματώδη ανάπτυξη του τουρισμού, να γίνει ενός είδους γαστρονομικό hub για την Ευρώπη’’ ανέφερε ο κ. Μοσχονάς σε σχετική ερώτηση του FinancialReport.gr λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια της έκθεσης Eξποτρόφ.

Σε αυτό αρωγός είναι και η έκθεση τρόφιμων και ποτών Eξποτρόφ, η οποία θα λάβει χώρα το προσεχές τριήμερο, Σάββατο-Κυριακή-Δευτέρα, στo Εκθεσιακό κέντρο Mec Παιανίας και φέτος συμπληρώνει 10 χρόνια διαδρομής.

“Στην έκθεση του 2024, την πρώτη κανονική νομίζω με τα κορονοιό, θα έχουμε πάνω από 300 εκθέτες από όλη την Ελλάδα και η τιμώμενη περιφέρεια θα είναι η Κεντρική Μακεδονία. Στοχεύουμε σε πάνω από 7.000 επαγγελματίες επισκέπτες το τριήμερο, ενώ θεωρούμε ότι θα έχουμε πολύ κόσμο που ενδιαφέρεται για το τρόφιμο και τη γαστρονομία. Το τρίπτυχο στο οποίο επικεντρώνεται η φετινή έκθεση είναι μέλι, κρασί και ελαιόλαδο, στην ουσία τα τρία βαριά πυροβολικά της χώρας μας στο εξωτερικό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα λείπουν και άλλα ιδιαίτερα προϊόντα από όλη τη χώρα” υπογράμμισε ο κ. Μοσχονάς.

Για το λόγο αυτό, στη φετινή Expotrof θα υπάρχουν για πρώτη φορά ειδικοί χώροι για το κρασί, η πλατεία γευσιγνωσίας κρασιού, υπό την εποπτεία του somellier Χρήστου Σιώμου, αλλά και το olive oil bar, στο οποίο επικεφαλής θα είναι ο Γιάννης Καρβέλας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη διοργάνωση, στην φετινή Εxpotrof θα υπάρχουν πάνω από 3.000 εκτιθέμενα προϊόντα από όλη την Ελλάδα, ειδικά από την Κεντρική Μακεδονία, την Κρήτη και την Πελοπόννησο.

Την ίδια στιγμή, κατά πηγές από την διοργάνωση της έκθεσης, πολλοί είναι, ήδη, αυτοί οι ενδιαφερόμενοι πελάτες που θα έρθουν από το εξωτερικό για να κλείσουν συμφωνίες με Έλληνες παραγωγούς. Ήδη υπάρχουν 50 hosted byers από χώρες – έκπληξη όπως η Σιγκαπούρη, ο Καναδάς, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κλπ.

Παράλληλα, αξίζει να σημειωθεί ότι στη φετινή Εξποτροφ θα υπάρχουν εκπρόσωποι από μεγάλες αλυσίδες super market όπως Σκλαβενίτης, Metro, Κρητικός κ.α. προκειμένου να έρθουν σε επαφή με μικρούς παραγωγούς.

Η τάση είναι premium: Όταν το μέλι γίνεται μπλε και το αλεύρι από φιστίκι

Η φετινή Eξποτρόφ είναι αφιερωμένη, εξάλλου, και στα premium προϊόντα που παράγουν μικροί παραγωγοί ανά την Ελλάδα και που πολύ συχνά, παρά την ειδοποιό τους διαφορά από τα υπόλοιπα, αλλά και από αντίστοιχα στο εξωτερικό, δεν βρίσκουν εύκολα τον δρόμο τους για τους καταναλωτές.

Άποψη από την Eξποτροφ του 2023

Θα υπάρξουν, δηλαδή, διαθέσιμα προϊόντα που δεν βρίσκονται εύκολα στην αγορά και έχουν έναν πιο ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα οποία πολλές φορές γίνονται ανάρπαστα στις ξένες αγορές.

Αυτό είναι για παράδειγμα το μπλε μέλι, το οποίο παράγεται, μετά από ειδική επεξεργασία στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά και το αλεύρι από φιστίκι από παραγωγό στην Αίγινα.

Επίσης, θα υπάρχει ποικιλία από βιολογικά κρασιά, ειδικά από την Κρήτη, αλλά και από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ θα παρουσιαστεί και ένα ιδιαίτερο αβγοτάραχο.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu