Οικονομία

Κ. Χατζηδάκης: «Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της»

Ο Κωστής Χατζηδάκης και ο Άκης Σκέρτσος στο συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη

Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που έχουμε στη χώρα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά, τόνισε ο υπ. Οικονομικών και έκανε λόγο για νόμο με φορολογικά κίνητρα και χρηματοδότηση από ΕΣΠΑ για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων

Νόμο για τις συγχωνεύσεις των επιχειρήσεων και την ενθάρρυνση της καινοτομίας, ο οποίος θα εισαγάγει τόσο φορολογικά κίνητρα, όσο και στήριξη -στον βαθμό που αυτό είναι εφικτό- μέσω κονδυλίων του ΕΣΠΑ, πρόκειται να προωθήσει εντός του 2024 η κυβέρνηση, όπως γνωστοποίησε σήμερα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σε συνέδριο της εφημερίδας «Μακεδονία» στη Θεσσαλονίκη.

«Δεν γίνεται η Ελλάδα να έχει τετραπλάσιο αριθμό επιχειρήσεων, αναλογικά με τον πληθυσμό της, σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι το μοντέλο της επιχειρηματικότητας που έχουμε στη χώρα δεν μπορεί να πάει πολύ δυναμικά μπροστά. Επομένως χρειαζόμαστε κίνητρα, δεν θα γίνει προφανώς κάτι βεβιασμένα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Χατζηδάκης.

Οι δύο κερκόπορτες και το «φρένο»

Ο υπουργός επισήμανε ακόμα ότι η κυβέρνηση δίδει μεγάλη έμφαση στο να μείνουν κλειστές οι δύο κερκόπορτες, από τις οποίες «μπήκε» στην Ελλάδα η δεκαετής δημοσιονομική κρίση των προηγούμενων ετών: τα ελλείμματα του προϋπολογισμού και του ισοζυγίου. Ως προς το πρώτο, ο κ.Χατζηδάκης διεμήνυσε ότι η κυβέρνηση θα είναι «συνεχώς με το φρένο», για να μην ξαναγυρίσει η Ελλάδα στην εποχή των ελλειμμάτων.

«Αυτό αφορά συναδέλφους υπουργούς, αφορά βουλευτές της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, αφορά συλλόγους, φορείς κτλ» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ακολουθεί αυτή την πολιτική όχι επειδή το επιτάσσει η ΕΕ μόνο, αλλά διότι η χώρα παραμένει σε μια ιδιότυπη εποπτεία από την αγορά και τους επενδυτές.

Όπως είπε, προς το παρόν, αγορές και επενδυτές αντιδρούν θετικά στις εξελίξεις στην Ελλάδα, αλλά «δεν χρειάζεται καμία χαλάρωση (της δημοσιονομικής πολιτικής), γιατί θα την πληρώσουμε». Πρόσθεσε δε, ότι η κυβέρνηση εφαρμόζει έναν συνδυασμό φιλολαϊκής πολιτικής, αλλά και δημοσιονομικής σοβαρότητας: «θα δώσουμε όσα αντέχουμε, όχι παραπάνω, γιατί διαφορετικά θα εκτροχιαστεί η οικονομία», τόνισε.

Ως προς τη δεύτερη κερκόπορτα, το έλλειμμα του ισοζυγίου, σημείωσε ότι στόχος είναι μια χώρα που παράγει και εξάγει -και για να εξάγει, όπως και για να έχει επενδύσεις, πρέπει να είναι ανταγωνιστική. «Τι πάει να πει αυτό; Πάει να πει ότι πρέπει να κρατήσουμε προφανώς τη φορολογία χαμηλά, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να δημιουργούμε ελλείμματα. Ότι πρέπει να κρατήσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές χαμηλά, όχι όμως σε τέτοιο βαθμό που να μην μπορούμε να δώσουμε τις συντάξεις. Και ταυτόχρονα σημαίνει ότι πρέπει να ενθαρρύνουμε νέες και παραγωγικές μορφές επιχειρηματικότητας» σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι ήδη την περασμένη τετραετία υπήρξαν ευχάριστες εκπλήξεις ως προς την επιχειρηματικότητα, σε τομείς όπως η αγροδιατροφή, στην οποία σημειώθηκε «έκρηξη» και στις εξαγωγές της, αλλά και στη φαρμακοβιομηχανία και τις startup (νεοφυείς επιχειρήσεις).

Ο κ. Χατζηδάκης κατέληξε λέγοντας ότι «όταν ένα καράβι πάει στο λιμάνι, είναι πολύ δύσκολο να μην πάνε μαζί του και οι καμπίνες», συνεπώς όταν η Ελλάδα προχωρά στη σωστή κατεύθυνση, τότε ωφελημένες βγαίνουν όλες οι περιοχές της, μεταξύ των οποίων και η Βόρεια Ελλάδα.

Απορρόφηση κονδυλίων και φοροδιαφυγή

Στη δευτερολογία του ο κ. Χατζηδάκης απάντησε στα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά του βουλευτή και υπεύθυνου του τομέα οικονομικών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Πάρι Κουκουλόπουλου. Αρχικά ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι στις πρώτες χώρες ως προς την απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός ήταν μεταξύ αυτών που έθεσε το ζήτημα δημιουργίας ενός ταμείου, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης και εκτίμησε ότι με τη συμβολή αυτών των κεφαλαίων το 2024 θα έχουμε υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης. Ως προς την ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης σημείωσε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των πρωτοπόρων στη διάδοση των ΑΠΕ.

“Αυτή η πολιτική δεν δημιουργεί πολλές θέσεις εργασίας, αλλά έχει επίδραση στην οικονομία. Ο λιγνίτης στοιχίζει 150 ευρώ/μεγαβατώρα, το αέριο 100 ευρώ/μεγαβατώρα, οι ΑΠΕ 50-60 ευρώ/μεγαβατώρα” είπε, ενώ χαρακτήρισε “άνευ προηγουμένου” το πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια πάταξης της φοροδιαφυγής είπε ότι “προσπαθούμε να περάσουμε από τη θεωρία στην πράξη” προσθέτοντας ότι το κενό (μη εισπράξιμα) ΦΠΑ από 23% έπεσε στο 16% και ο στόχος είναι να μειωθεί στο 9%, που είναι ο μ.ο. της Ε.Ε. Στην κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής είπε ότι εντάσσονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και η χρήση pos σε όλες τις επιχειρηματικές δραστηριότητες. Μάλιστα είπε ότι αποτελεί ορόσημο η σύνδεση των ταμειακών με τα pos, κι ότι “αν δεν το κάνουμε ένα μερος της χρηματοδότησης από τις Βρυξέλλες θα σταματήσει. Υπάρχει συμφωνημένο χρονοδιάγραμμα”. Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων δήλωσε ότι “θα προχωρήσουμε με αποφασιστικότητα στην εγκατάσταση σύγχρονων συστημάτων εισροών εκροών”.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αλλαγή του φορολογικού για τους ελεύθερους επαγγελματίες λέγοντας ότι “ήταν αυτονόητη λόγω των στατιστικών. Δεν θα έπρεπε και για λόγους συνειδησιακούς να γίνεται αποδεκτή” είπε, επικαλούμενος στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 84% ιδιοκτητών μπαρ δήλωνε εισοδήματα κάτω από αυτά ενός μισθωτού που λαμβάνει τον κατώτατο μισθό. “Δεν υπάρχει διεθνής οργανισμός που να μη συνιστούσε στην Ελλάδα να δει και αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση είχε το θάρρος να προχωρήσει, όπως θα προχωρήσει και σε άλλες διορθωτικές αλλαγές”.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Οικονομία

close menu