Επιχειρήσεις

JP Morgan: Εντόπισε 3 «αδυναμίες» στις ελληνικές τράπεζες, αλλά είδε περαιτέρω άνοδο στις μετοχές

Τα συμπεράσματα από τις συναντήσεις της με τις διοικήσεις των τραπεζών και τους εμπειρογνώμονες του κλάδου στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα αναλύει σε νέα έκθεσή της η JP Morgan, σύμφωνα με τα οποία επιβεβαίωσε τη θετική της άποψη.

_x000D_

Άλλωστε, όπως αναφέρει, οι οικονομικοί δείκτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν μια σχετικά ανοδική μακροοικονομική προοπτική για το 2023, η επέκταση του ROTE πρόκειται να συνεχιστεί λόγω των ευνοϊκών δυναμικών περιθωρίων, της ανθεκτικής πιστωτικής ζήτησης, καθώς και της σταθερής ποιότητας του ενεργητικού.

_x000D_

Παρά τις συναινετικές αναβαθμίσεις των κερδών ανά μετοχή 46%/23% για το 2023 και 2024, η JP Morgan δηλώνει ότι υπήρξε ένα συντριπτικά θετικό μήνυμα για τη δυναμική των επιτοκιακών εσόδων (NII) και βλέπει περαιτέρω ανοδικές εκτιμήσεις συναίνεσης που πιθανόν να προκληθούν από τα κέρδη του 2ου τριμήνου του 23.

_x000D_

Ο τομέας έχει σημειώσει εξαιρετική απόδοση, αυξημένη κατά 70% από την αρχή του έτους, έναντι 12%/14% για τις τράπεζες SX7P/CEEMEA, και σε 0,65x σε όρους P/TBV και 6,0x P/E με βάση τις εκτιμήσεις του 2024, βλέποντας περίπου 20% περαιτέρω ανοδική πορεία.

_x000D_

Επιβεβαιώνει επίσης την overweight στάση της και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με προτιμώμενες την Alpha και την Πειραιώς.

Τα βασικά σημεία

Οι μακροοικονομικές προοπτικές συνεχίζουν να βελτιώνονται

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ σε 2,0%-3,5% το 2023 και 1,5%-2% το 2024, εμφανώς πάνω από το 0,6%/1,0% για τη ζώνη του ευρώ.

_x000D_

Οι συμμετέχοντες στην τοπική αγορά τόνισαν ως βασική πρόκληση τη μεταρρύθμιση του μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας (μετά τις καθυστερήσεις που προκλήθηκαν από την πανδημία καθώς και την ενεργειακή κρίση), καθώς η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σχετικά υψηλή (69% το 2022% έναντι 53% στη ζώνη του ευρώ) και οι επενδύσεις χαμηλά (14% έναντι 23%).

_x000D_

Επιπλέον, ενώ το μερίδιο των εξαγωγών στο ΑΕΠ είναι πλέον εμφανώς υψηλότερο, είναι σχετικά μη διαφοροποιημένες και χαμηλής πολυπλοκότητας.

Η απορρόφηση των κονδυλίων συνεχίζεται με καλό ρυθμό

Μέχρι στιγμής, 11,1 δισ. ευρώ έχουν εκταμιευθεί στην Ελλάδα (από το συνολικό κονδύλιο των 30,5 δισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2026, 17,8 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 12,7 δισ. ευρώ σε δάνεια) και η κυβέρνηση πρόσφατα υπέβαλε αίτηση για την τρίτη πληρωμή 1,7 δισ. ευρώ, με τη συνολική ροή να φθάσει τα 12,8 δισ. ευρώ.

_x000D_

Επιπλέον, η κυβέρνηση επιδιώκει να αυξήσει το κονδύλιο του δανείου κατά 5 δισ. επιπλέον ευρώ (πάνω από τα 12,7 δισ. ευρώ), γεγονός που αναμφισβήτητα υπογραμμίζει την επιτυχία του προγράμματος και σηματοδοτεί κάποια πρόσθετη ώθηση για την αύξηση των δανείων για τις τράπεζες (που δίνεται στο το πρόγραμμα δανείων RRF οι εμπορικές τράπεζες πρέπει να χρηματοδοτούν τουλάχιστον το 30% του ποσού της επένδυσης).

_x000D_

Συνολικά, η JP Morgan πιστεύει ότι η πρόοδος είναι ενθαρρυντική και, με τις εκταμιεύσεις που θα επιταχυνθούν το δεύτερο εξάμηνο του 23, αναμένει να δούμε πιο ορατή συμβολή στην πιστωτική επέκταση των τραπεζών αργότερα μέσα στο έτος.

Η αύξηση των δανείων

Η δυναμική αύξησης των δανείων των τραπεζών αναμένεται να βελτιωθεί μετά από ένα σχετικά αδύναμο πρώτο εξάμηνο.

_x000D_

Ενώ η αύξηση των δανείων ήταν σχετικά συγκρατημένη μέχρι στιγμής φέτος, λόγω κυρίως των αποπληρωμών από εταιρείες πλούσιες σε ρευστότητα, υπήρξαν μηνύματα ότι η δραστηριότητα έχει αυξηθεί ξανά το Ιούνιο και κάποια περαιτέρω βελτίωση της δυναμικής αναμένεται το β’ εξάμηνο του 23.

_x000D_

Ταυτόχρονα, η οριακή ανάπτυξη το 1ο εξάμηνο σε συνδυασμό με υψηλότερα επιτόκια πολιτικής πιθανότατα θα επηρεάσει τους αρχικούς στόχους ανάπτυξης των τραπεζών για το 2023 και υπήρξαν ανάμεικτα μηνύματα σε αυτό το μέτωπο.

_x000D_

Η Eurobank, για παράδειγμα, εντόπισε κάποιον καθοδικό κίνδυνο για την καθοδήγηση της αύξησης των λειτουργικών δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ (που συνεπάγεται αύξηση +7%) για φέτος, κυρίως ως αποτέλεσμα του υψηλότερου επιτοκίου της ΕΚΤ που φαίνεται τώρα στο 4% έναντι 2,5% στο επιχειρηματικό σχέδιο.

_x000D_

Ωστόσο, οι παράγοντες αύξησης των μεσοπρόθεσμων δανείων παραμένουν άθικτοι και τα μηνύματα ήταν αισιόδοξα σε γενικές γραμμές με προσδοκίες ανάπτυξης 5%-7% ετησίως για τα επόμενα χρόνια.

_x000D_

Τα υψηλότερα επιτόκια πολιτικής και η υποστηρικτική εξέλιξη του περιθωρίου δανείων-καταθέσεων σημαίνουν ότι το NII είναι πιθανό να κορυφωθεί το 3ο-4ο τρίμηνο, υποδηλώνοντας ανοδικό κίνδυνο για τη συναίνεση.

_x000D_

Οι ελληνικές τράπεζες σημείωσαν αύξηση 59% ετησίως το 1ο τρίμηνο του 23, λόγω της ταχείας μετακύλισης υψηλότερων επιτοκίων από την πλευρά του ενεργητικού και η ακόμη περιορισμένη ανατιμολόγηση των καταθέσεων, οδηγώντας το μεγαλύτερο μέρος των +46% συναινετικών αναβαθμίσεων EPS για το 2023.

_x000D_

Παρά την βραδύτερη δυναμική αύξησης των δανείων το α’ εξάμηνο του 2023 σε σχέση με το 2022, επιβεβαιώθηκε ότι η δυναμική των NII παρέμεινε πολύ ισχυρή και, λαμβάνοντας υπόψη το 4% της ΕΚΤ, οι τράπεζες βλέπουν πλέον την κορύφωση του NII είτε το 3ο τρίμηνο είτε το 4ο τρίμηνο του 23ου.

_x000D_

Αυτό συνεπάγεται ανοδικό κίνδυνο για τις τρέχουσες συναινετικές προσδοκίες του Bloomberg, οι οποίες βλέπουν το NII του 2023 στο 1% κάτω από το ετήσιο επίπεδο του α’ τριμήνου του 2023.

Αναπροσαρμογές δανείων

Η αναπροσαρμογή των δανείων πραγματοποιείται όπως προβλέπεται με μετακύλιση 70%-75%.

_x000D_

Τα περιθώρια επιτοκίων για τα νέα εταιρικά δάνεια (έναντι 3 εκατ. Euribor) έχουν συρρικνωθεί ελαφρά στο 2,6% στις 23 Μαΐου από το 3,0% του μέσου όρου του έτους 2022, αλλά είναι σε μεγάλο βαθμό σταθερό σε σύγκριση με τις 22 Δεκεμβρίου και παραμένουν πολύ πάνω από τον μέσο όρο του 1,2% για την Ευρωζώνη και 1,1%/1,4%/2,0% για την Ισπανία/Ιταλία/Πορτογαλία.

_x000D_

Ως εκ τούτου, η ανατιμολόγηση των δανείων γίνεται σύμφωνα με τις προβλέψεις των τραπεζών με μετακύλιση από τα επιτόκια περίπου 70%-75%.

_x000D_

Στο μέλλον, οι τράπεζες γενικά αναμένουν κάποια ήπια διάβρωση του περιθωρίου κέρδους στην περιοχή των 10-15 μ.β. ετησίως λόγω της ανταγωνιστικής δυναμικής και της βελτίωσης των προφίλ πιστωτικού κινδύνου των πελατών.

Καταθέσεις

Το κόστος των καταθέσεων παραμένει χαμηλό υποστηριζόμενο από διαρθρωτικά υποστηρίγματα.

_x000D_

Το κόστος των καταθέσεων έχει αρχίσει να αυξάνεται αλλά παραμένει πολύ κάτω από τους μέσους όρους της ζώνης του ευρώ, αντανακλώντας τα διαρθρωτικά θεμέλια του κλάδου, συμπεριλαμβανομένων των πολύ χαμηλών LDR, των υψηλών καταθέσεων λιανικής, καθώς και της ενοποιημένης δομής της αγοράς.

_x000D_

Η JP Morgan πιστεύει ότι αυτές οι διαρθρωτικές διαφορές θα διατηρήσουν τις πιέσεις στο κόστος των καταθέσεων σχετικά πιο συγκρατημένες στην Ελλάδα στο μέλλον.
Λαμβάνοντας υπόψη τις μέχρι τώρα τάσεις, η καθοδήγηση των τραπεζών για το 2023 φαίνεται σχετικά συντηρητική.

_x000D_

Η Eurobank, για παράδειγμα, τόνισε ότι η μετακύλιση καταθέσεων θα πρέπει να είναι κατά μέσο όρο περίπου 50% το β’ εξάμηνο του 23 για να φτάσει την καθοδήγηση του 35% για το 2023.

_x000D_

Επιπρόσθετα, η πιο πρόσφατη καθοδήγηση της Alpha προβλέπει τη μέση μεταβίβαση στο 17% για το 2023, υποδηλώνοντας ποσοστό εξόδου 30%.

Νέα NPEs;

Υπάρχουν κάποια νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPE) το 2ο τρίμηνο, αλλά δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

_x000D_

Η JP Morgan σημείωσε από ορισμένες τράπεζες ότι ο νέος σχηματισμός NPE έγινε θετικός το 2ο τρίμηνο (στην περιοχή των 50-100 εκατ.), αλλά παραμένει πολύ χαμηλότερος από τις αρχικές προσδοκίες.

_x000D_

Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δεν ανησυχούν σχετικά με το κόστος καθοδήγησης κινδύνου για το 2023 και μετά.

_x000D_

Επιπλέον, η Intrum τόνισε την ισχυρή συμπεριφορά οργανικών πληρωμών, με εισπράξεις περίπου 50% πάνω από 2-3 χρόνια, υποστηριζόμενες από τη βελτιωμένη μακροοικονομική εικόνα καθώς και από τις πρόσφατες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Μερίσματα

Οι τράπεζες είναι αισιόδοξες για την επανέναρξη του μερίσματος, αλλά είναι προσεκτικές στην καθοδήγησή τους.

_x000D_

Η διανομή κεφαλαίου ήταν ένα ξεκάθαρο επίκεντρο των συζητήσεων και ενώ οι τράπεζες έδειχναν σίγουρες για τις προοπτικές πληρωμών μερισμάτων από το 2023 και μετά, τα μηνύματά τους σχετικά με τους δείκτες πληρωμών ήταν σχετικά προσεκτικά δεδομένης της ρυθμιστικής διαδικασίας.

_x000D_

Με τους δείκτες NPE να πλησιάζουν τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους και τα επίπεδα κεφαλαίου να φαίνονται υγιή και πολύ πάνω από τις ελάχιστες απαιτήσεις, η JP Morgan πιστεύει ότι οι πληρωμές μερισμάτων (και σε μεταγενέστερο στάδιο οι εξαγορές) παραμένουν ένα ρεαλιστικό σενάριο για το 2023 και μετά.

Ποιους συνάντησε η JP Morgan

1_294.JPG

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu