Διεθνή

JP Morgan – BW: Διάσπαση ή εξαγορά η λύση για την Credit Suisse

Τα προβλήματα της Credit Suisse Group είναι πολύ πιθανό να καταλήξουν σε εξαγορά της ελβετικής τράπεζας, σύμφωνα με αναλυτές της JPMorgan Chase & Co.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg, αναλυτές με επικεφαλής τον Kian Abouhossein παρουσίασαν τρία σενάρια για την Credit Suisse, εν μέσω κρίσης εμπιστοσύνης των επενδυτών στην τράπεζα και λένε ότι η εξαγορά – κατά πάσα πιθανότητα από την ανταγωνιστική UBS Group – είναι η πιο πιθανή.

Η κεφαλαιακή θέση της Credit Suisse δεν αποτελεί πρόβλημα, αλλά «η κατάσταση αφορά τα συνεχιζόμενα ζητήματα εμπιστοσύνης της αγοράς για τη στρατηγική της και τη συνεχιζόμενη διάβρωση του franchise», έγραψε ο Abouhossein σε ένα σημείωμα. 

Υπενθυμίζεται ότι ράλι έως και 40% έκανε η μετοχή της, αλλά βουτάει 97% από το peak του 2007.

Η Credit Suisse αρνήθηκε να σχολιάσει. Η UBS δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Τα σενάρια της JP Morgan για την Credit Suisse:

  • Εξαγορά, πιθανότατα από την UBS. Πιθανόν να ακολουθήσει εισαγωγή στο χρηματιστήριο ή spinoff της Swiss Bank, αξίας 10 δισ. ελβετικών φράγκων, δεδομένης της συγκέντρωσης της αγοράς μεταξύ Credit Suisse και UBS.
  • Παρέμβαση από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας με πλήρη εγγύηση καταθέσεων ή με εισφορά ιδίων κεφαλαίων. Αυτό θα έδινε στην Credit Suisse χρόνο για αναδιάρθρωση, αλλά θα οδηγούσε σε «αραίωση» (dilution) τις υφιστάμενες μετοχές.
  • Μια «προσέγγιση αυτοβοήθειας», με το κλείσιμο της επενδυτικής τράπεζας. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να μειώσει τις ανησυχίες της αγοράς.

Σε υπόμνημα προς το προσωπικό, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Credit Suisse, Ούρλιχ Κόρνερ, δήλωσε ότι η τράπεζα θα συνεχίσει να επικεντρώνεται στον μετασχηματισμό της τράπεζας από θέση ισχύος, επικαλούμενος βελτιωμένο δείκτη κάλυψης ρευστότητας και πρόσφατες αυξήσεις κεφαλαίων.

Οι μετοχές της Credit Suisse εκτινάχθηκαν έως και 40% σήμερα Πέμπτη, ανακοίνωσε πως θα δανειστεί έως 50 δισ. ελβετικά φράγκα (περίπου 54 δισ. δολάρια) από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας και θα επαναγοράσει χρέος ύψους περίπου 3 δισ. ελβετικών φράγκων, στο πλαίσιο μιας διευκόλυνσης καλυμμένων δανείων και μιας διευκόλυνσης βραχυπρόθεσμης ρευστότητας, με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητά της.

Ένα άλλο σενάριο που παρατίθεται από την JPMorgan είναι μια «προσέγγιση αυτοβοήθειας», με το κλείσιμο της επενδυτικής τράπεζας. Ωστόσο, οι αναλυτές είπαν ότι αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να μειώσει τις ανησυχίες της αγοράς. Μια εναλλακτική επιλογή θα ήταν να παρέμβει η κεντρική τράπεζα της Ελβετίας με πλήρη εγγύηση καταθέσεων ή να εισφέρει ίδια κεφάλαια, αν και η JPMorgan γράφει ότι αυτό θα οδηγούσε σε dilution (αραίωση) τους σημερινούς μετόχους.

Ωστόσο, οι αναλυτές της Bank of America  πιστεύουν ότι η υποστήριξη από την κεντρική τράπεζα της Ελβετίας είναι ένα σαφές μήνυμα ότι η Credit Suisse «στη σημερινή της μορφή θα συνεχίσει».

«Στην πραγματικότητα, έχει παρασχεθεί ρυθμιστική υποστήριξη μέσω αυτής της δήλωσης, αλλά χωρίς καμία αλλαγή στη δομή ή τη φύση της συνεχιζόμενης δραστηριότητας της Credit Suisse», έγραψε ο Alastair Ryan, επαναλαμβάνοντας μια αξιολόγηση buy για τη μετοχή.

Από την πλευρά του, ο Thomas Hallet της BW απορρίπτει, ουσιαστικά, την παρέμβαση της SNB ως «κολλητική ταινία» που δεν θα λύσει τα βαθύτερα προβλήματα της Credit Suisse. Θα χρειαστούν περισσότερα και η διάλυση της ελβετικής τράπεζας είναι τελικά το πιο πιθανό σενάριο, υποστηρίζει.

Ο Hallet δίνει τις εκτιμήσεις του για την αποτίμηση σε καθένα από τα τέσσερα λειτουργικά τμήματα της τράπεζας:

  • Ελβετική Τράπεζα: 12,4 δισεκατομμύρια φράγκα
  • Διαχείριση περιουσιακών στοιχείων: 1 δισεκατομμύριο φράγκα, αν και  δικαστικά θέματα μπορεί να περιπλέξουν τα πράγματα.
  • Wealth Management: 9,5 δισεκατομμύρια φράγκα αλλά «οι εκροές συνεχίστηκαν και μια πλήρης πώληση θα απαιτούσε κάποιας μορφής discount
  • Επενδυτική Τράπεζα: Αυτή η μονάδα είναι η πλέον προβληματική και ως εκ τούτου έχει αρνητική αξία 11 δισεκατομμυρίων φράγκων.
googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu