Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν έχει ολοκληρώσει τον κύκλο αυξήσεων επιτοκίων, δεδομένου ότι ο δομικός πληθωρισμός αποδεικνεύεται επίμονος, τόνισε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ στην De Tijd.
“Έχουμε κι άλλο έδαφος να καλύψουμε”, τόνισε η κα Σνάμπελ. “Θα εξαρτηθεί από τα νέα μακροοικονομικά δεδομένα το πόσο περισσότερο θα χρειαστεί να αυξήσουμε τα επιτόκια”.
Μιλώντας μία εβδομάδα πριν τη σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, η κα Σνάμπελ τόνισε ο υποκείμενος πληθωρισμός – στον οποίο δεν συμπεριλαμβάνονται τα τρόφιμα και η ενέργεια, λόγω υψηλής μεταβλητότητας -“αποδεκνεύεται πιο επίμονος και παραμένει υψηλός, με τις υπηρεσίες να παίζουν κομβικό ρολο λόγω της επίδρασης του μισθολογικού κόστους στον πληθωρισμό σε αυτούς τους κλάδους”.
Η ΕΚΤ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 375 μονάδες βάσης στον τρέχοντα κύκλο, από τον Ιούλιο του 2022 μέχρι σήμερα και οι αξιωματούχοι της αναμένεται να πραγματοποιήσουν άλλες δύο αυξήσεις, από 25 μονάδες βάσης έκαστη, τον τρέχοντα μήνα, καθώς και τον επόμενο. Ορισμένοι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούν ότι είναι πιθανό να χρειαστεί ακόμη μία, τον Σεπτέμβριο.
Play Video
“Μια κορύφωση του υποκείμενου πληθωρισμού δεν θα ήταν αρκετά για να κηρύξουμε νίκη στη μάχη: πρέπει να δούμε πειστικές ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός επιστρέφει προς τον στόχο μας του 2% σε μακροχρόνια βάση”, σημείωσε η αξιωματούχος της ΕΚΤ. “Δεν βρισκόμαστε ακόμη εκεί”.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μπέσεντ: Θα αποκλιμακωθεί η δασμολογική αντιπαράθεση με την Κίνα
- Μακρόν: Εξετάζει εκλογικό αιφνιδιασμό το φθινόπωρο
- UBS: Αναθεωρεί στο 2,5% την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος και στο 2,3% το 2026
- Ευρωπαϊκές αγορές: Δειλά κέρδη λόγω ανάκαμψησ της Wall Street
- ΚΚΕ: Αντί για 13η και 14η σύνταξη, λένε στους συνταξιούχους «βολευτείτε με 250 ευρώ τον χρόνο»
- Το ChatGPT προσθέτει περιεχόμενο της Washington Post – Συμφωνία με OpenAI
- ΑΑΔΕ: Ποιες 20 παροχές απαλλάσσονται από φορολογία για μισθωτούς και συνταξιούχους
- Συνάντηση Κικίλια με ΠΝΟ: Θα συνεργαστούμε προς όφελος των ναυτικών και της ναυτιλίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις