Επενδύσεις

Iσραηλινοκαναδική συμμαχία για τη δεύτερη εποχή του κτιρίου του Κεράνη στον Πειραιά

Financialreport.gr

Το κτίριο της Κεράνης

Η κατασκευή του χρονολογείται από το 1933

Σε πολυτελείς κατοικίες, σε συνδυασμό και με καταστήματα, 92 χρόνια από την πρώτη του κατασκευή, θα μετατραπεί το κτίριο της καπνοβιομηχανίας Κεράνης, ένα από τα τοπόσημα του Πειραιά, επί της οδού Αθηνών, μετά από συνεργασία εταιρειών καναδικών και ισραηλινών συμφερόντων.

Το χρονοδιάγραμμα της κατασκευής, αλλά και το ποσό της επένδυσης δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά.

Αυτό που καταρχήν ανακοινώθηκε είναι ότι μετά από πολλά χρόνια εγκατάλειψης, το κτίριο πέρασε στην ισραηλινών συμφερόντων Golden Horizon Athens Investment I.K.E. (BZPW), ενώ η καναδική εταιρεία MERCAN GROUP, θα το αξιοποιήσει καταρχάς ως κτίριο μεικτών χρήσεων δίνοντας έμφαση στο οικιστικό κομμάτι. Με βάση τις πρώτες πληροφορίες, στο Keranis Residences θα δημιουργηθούν 408 νέες κατοικίες σύγχρονων προδιαγραφών, τη στιγμή που στο ίδιο κτίριο θα υπάρχουν επιπρόσθετα χώροι γραφείων και καταστημάτων, γυμναστήριο και χώροι αναψυχής, αλλά και ένα rooftop bar στον τελευταίο όροφο.

Aπό το 1933

Σημειώνεται ότι το εγκαταλελειμμένο ιστορικό κτίριο του εργοστασίου ΚΕΡΑΝΗΣ στην οδό Αθηνών 39 στον Πειραιά, στέγαζε από το 1933 τις εγκαταστάσεις της καπνοβιομηχανίας του Γεώργιου Α. Κεράνη. H καπνοβιομηχανία Κεράνης ιδρύθηκε το 1926 από τον Γεώργιο Α.Κεράνη και τον Σοφοκλή Φλέγγα. Το 1935 η εταιρεία μετατρέπεται σε ανώνυμη, με την επωνυμία «ΕΘΝΟΣ ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α. ΚΕΡΑΝΗΣ ΑΕ» και σύμφωνα με τα αρχεία της από την ίδρυσή της μέχρι το 2007 που έκλεισε οριστικά εργάστηκαν εκεί και συνταξιοδοτήθηκαν περισσότεροι από 24.000 εργαζόμενοι. Το 1939 εισέρχεται στο Χρηματιστήριο, όπου και παρέμεινε για παραπάνω από 60 χρόνια, ενώ το 1948 ο ιδρυτής της καπνοβιομηχανίας Γεώργιος Α. Κεράνης φεύγει από την ζωή, σε ηλικία 45 ετών.

Την πορεία του συνεχίζει η σύζυγος του, Ευγενία Κεράνη, η οποία λίγα χρόνια αργότερα παντρεύεται τον συνιδρυτή της βιομηχανίας, Σοφοκλή Φλέγγα και αποκτούν μια κόρη, την Μαρίνα Φλέγγα. Στις αρχές τις δεκαετίας του 1960 η Γ.Α. ΚΕΡΑΝΗΣ Α.Ε. επεκτείνει τους εργοστασιακούς της χώρους κατά 28.736 τ.μ. με δυνατότητα παραγωγής 3,5 εκατομμύρια τσιγάρα ανά βάρδια και γίνεται η πρώτη σε μέγεθος εταιρεία του κλάδου και μαζί με τη δεύτερη (την Παπαστράτος, που ανήκει σήμερα στη Ρhilip Μorris) κατείχαν το 69,6% της συνολικής κατανάλωσης καπνού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu