Θα επιδιώξει να κατασκευάσει 15.000 σπίτια ετησίως με "ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο κατασκευής"
Η Ισπανία θα διαθέσει 1,3 δισ. ευρώ για την κατασκευή νέων κατοικιών, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης Σάντσεθ να αντιμετωπίσει τη στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα, αλλάζοντας τον τρόπο κατασκευής των κατοικιών.
Η Ισπανία πρέπει να “χτίσει περισσότερα και καλύτερα σπίτια”, ταχύτερα και με πιο προσιτό τρόπο, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε ομιλία του στη Μαδρίτη την Πέμπτη.
Η κυβέρνηση στοχεύει να αλλάξει τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών, προχωρώντας σε “ένα βιομηχανοποιημένο μοντέλο κατασκευής”, το οποίο μπορεί να μειώσει τους χρόνους κατασκευής έως και κατά 60%, είπε.
Για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα “στρατηγικό σχέδιο” μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που ονομάζεται “Perte” στην Ισπανία, το οποίο θα προβλέπει επενδύσεις που θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ από κρατικά κονδύλια σε ορίζοντα 10ετίας και θα επιδιώξει να κατασκευάσει 15.000 σπίτια ετησίως, στο αρχικό του στάδιο. Το έργο θα έχει ως στόχο να προσελκύσει και ιδιωτικές επενδύσεις, σημείωσε ο Σάντσεθ.
Η καταπολέμηση της στεγαστικής κρίσης έχει μετατραπεί σε κορυφαία πολιτική προτεραιότητα στην Ισπανία, καθώς η εκτίναξη των ενοικίων και η έλλειψη κατοικιών τροφοδοτούν τη δυσαρέσκεια των ψηφοφόρων. Η έλλειψη οφείλεται κατά κύριο λόγο στο υψηλό ποσοστό ακινήτων που προορίζονται για βραχυχρόνιες μισθώσεις, στην πρόσφατη αύξηση των μεταναστευτικών ροών και στην έλλειψη διαθέσιμης γης για κατασκευές κοντά σε μεγάλες αστικές περιοχές.
Τον Ιανουάριο, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την αντιμετώπιση της έλλειψης στέγης, αναφέροντας ότι κατασκευάζονται περίπου 90.000 νέες κατοικίες ετησίως για 300.000 νέα νοικοκυριά – που σημαίνει ότι υπάρχει έλλειψη περίπου 200.000 κατοικιών.
Ο Σάντσεθ ανακοίνωσε επίσης τότε ένα σχέδιο για τον καθορισμό ενός φόρου 100% στις αγορές κατοικιών από αλλοδαπούς εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν ζουν στην Ισπανία, ως έναν τρόπο για να καταπολεμηθεί η έλλειψη κατοικιών.
Η τεράστια ζήτηση για βραχυχρόνιες μισθώσεις σε δημοφιλείς τουριστικές περιοχές προστίθεται στο πρόβλημα της στέγασης. Η χώρα είναι ο κορυφαίος παραθαλάσσιος προορισμός της Ευρώπης με βάση τον αριθμό των τουριστών και η δεύτερη χώρα με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο.
Για να καταπολεμηθεί αυτό, η κυβέρνηση έχει προσπαθήσει τα τελευταία χρόνια να αυστηροποιήσει τους κανόνες για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, αλλά τα αποτελέσματα ήταν μέχρι στιγμής ελλιπή.
Η Βαρκελώνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ισπανίας, ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι σχεδιάζει να απαγορεύσει όλες τις βραχυχρόνιες μισθώσεις έως το 2029.
Η αυξημένη ζήτηση ακινήτων οφείλεται επίσης εν μέρει στην αύξηση της μετανάστευσης από το 2022, με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους να μετακομίζουν στη χώρα. Αυτό έχει συμβάλει ωστόσο στην κάλυψη των κενών θέσεων εργασίας και στη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης, η οποία ξεπέρασε εκείνη άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών μετά την πανδημία της Covid-19.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρωπαϊκές αγορές: Τρίτο ανοδικό σερί ο Stoxx 600 – Βουτιά 9,5% από Nokia
- BBC: Αυτά είναι τα 5 «υπερόπλα» της Κίνας στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε ο Τραμπ
- Viohalco: Στις 27 Μαΐου η ΓΣ για έγκριση μερίσματος 0,16 ευρώ ανά μετοχή
- ΟΑΣΘ: Διαγωνισμός για την προμήθεια 50 αρθρωτών ηλεκτρικών λεωφορείων
- Νέα πυρά Τραμπ κατά Χάρβαρντ: Είναι ένα «αντισημιτικό ίδρυμα της ακροαριστεράς»
- Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για εργασίες στην Αθηνών – Κορίνθου
- Lavipharm: Δυναμική ανάπτυξη το 2024 παρά τις προκλήσεις
- Revoil: Στα 0,045866 ευρώ ανά μετοχή το καθαρό μέρισμα για το 2024
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις