Εληξε στις 31 Μαρτίου η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων
Τελικά ήρθαν τα μεγάλα γνωστά Πανεπιστήμια του εξωτερικού μετά την μεταρρύθμιση της εκπαίδευσης που δίχασε εχθρούς και φίλους; Αίτηση υπέβαλλαν επτά πανεπιστήμια του εξωτερικού για την ίδρυση μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα μέσω της πλατφόρμας της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ). Η σχετική προθεσμία, έληξε την Δευτέρα 31 Μαρτίου και όσοι πρόλαβαν να υποβάλλουν την πρότασή τους θα έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν από το Ακαδημαϊκό έτος 2025-2026 αφού προηγουμένως αξιολογηθούν και λάβουν άδεια.
Προς το παρόν πάντως, το ενδιαφέρον δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί εντυπωσιακό από πλευράς μεγάλων ονομάτων, δεδομένου ότι κανένα αμερικανικό πανεπιστήμιο, ούτε γερμανικό, ούτε ολλανδικό, ούτε καν ιταλικό δεν εκδήλωσε ενδιαφέρον, παρά μόνο βρετανικά που ήδη συνεργάζονται με ελληνικές εταιρείες και ένα από τα παραρτήματα της παλιάς γαλλικής Σορβόννης.
Οσοι καταθέσουν φάκελο μετά τις 31 Μαρτίου 2025 θα έχουν τη δυνατότητα να ιδρύσουν το δικό τους παράρτημα, από την επόμενη χρονιά 2026-2027.
Οι φορείς που υπέβαλλαν αίτηση
1. Πανεπιστήμιο Λευκωσίας (University of Nicosia) με έδρα στο Ελληνικό. Προγραμματίζει να ιδρύσει σχολές όπως Ιατρική, Νομική, Διοίκηση Επιχειρήσεων, Οικονομικά και Πληροφορική.
2. The Open University σε συνεργασία με το Κολλέγιο Ανατόλια (Υπήρχε ήδη συνεργασία).
3. Πανεπιστήμιο του York (συνεργάζεται ήδη με το City College της Θεσσαλονίκης). Σπουδές Νομικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Επικοινωνίας, Βιολογίας, Παιδαγωγικών και Ειδικής Αγωγής (δίδακτρα περίπου 7.000 ετησίως)
4. Πανεπιστήμιο του Essex (Βρίσκεται ήδη σε συνεργασία με το Aegean College). Έδρα στην οδό Πανεπιστημίου. Στην αίτηση ορίζεται ότι θα λειτουργήσει προγράμματα Διοίκησης Επιχειρήσεων, Πληροφορικής, Ψυχολογίας, Επικοινωνία, Αγγλική Φιλολογία
5. University of East London (Συνεργάζεται εδώ και χρόνια με το Μητροπολιτικό Κολλέγιο). Εστιάζει στους τομείς της Μηχανικής, Αρχιτεκτονικής, Πληροφορικής, Ειδικής Αγωγής και Φυσικής Αγωγής.
6. το Γαλλικό Πανεπιστήμιο Universite Sorbonne Paris Nord (σε συνεργασία με το Institution d’ Etudes Francophones – IDEF) και σχολές Νομικής, Οικονομίας, Πολιτικών Επιστημών, Επιστημών φυσικής Αγωγής.
Τελευταίο που υπέβαλλε αίτηση, ήταν το Κολλέγιο DEI, Associate Campus, το οποίο σε ανακοοίνωση που εξέδωσε έκανε γνωστό ότι κατέθεσε στο κεντρικό πρωτόκολλο του Υπουργείου Παιδείας, αίτηση για άδεια Μη Κρατικού Πανεπιστημίου με αρ.πρωτ. 35196 και την επωνυμία «Βρετανικό Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ΝΠΠΕ» τη Δευτέρα 31/3/2025. Όμως όπως αναφέρει ενδιαφέρεται να λειτουργήσει από την επόμενη σχολική χρονιά δηλαδή 2026-2027 και όχι την περίοδο 2025-2026.
Ολοι οι φάκελοι των Πανεπιστημίων θα εξεταστούν από την αρμόδια αρχή του υπουργείο Παιδείας, κι εφόσον κριθούν θετικά θα μπορούν να λειτουργήσουν από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο του 2025. Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα: Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ελέγχει την ακαδημαϊκή και διοικητική επάρκεια. Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ) εξετάζει τα ζητήματα υποδομών και καταλληλόλητας χώρων.
Τι περιλαμβάνει ο φάκελος αίτησης
Ο φάκελος που καταθέτουν οι ενδιαφερόμενοι περιλαμβάνει:
-Ακαδημαϊκό σχεδιασμό και πρόγραμμα σπουδών
-Χρηματοδοτικό πλάνο και βιωσιμότητα
-Συνεργασίες με αναγνωρισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού
-Διοικητική δομή και οργανόγραμμα
-Αναλυτική τεκμηρίωση των κτηριακών εγκαταστάσεων και υποδομών.
Η αξιολόγηση πραγματοποιείται σε δύο επίπεδα:
Η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) ελέγχει την ακαδημαϊκή και διοικητική επάρκεια.
Ο Εθνικός Οργανισμός Πιστοποίησης Προσόντων (ΕΟΠΠΕΠ) εξετάζει τα ζητήματα υποδομών και καταλληλότητας χώρων.
Οι προσφυγές στο ΣτΕ και η συνταγματικότητα
Το θέμα της ίδρυσης μη κρατικών ΑΕΙ έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Επτά προσφυγές έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από:
Μεμονωμένους καθηγητές
Την ΠΟΣΕΔΠ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού)
Τον Γιώργο Κατρούγκαλο, πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της ΠΟΣΕΕΔΙΠ ΑΕΙ
Απλούς πολίτες
Οι ενστάσεις αφορούν κυρίως τη συνταγματικότητα του νέου πλαισίου, επικαλούμενες το Άρθρο 16 του Συντάγματος, που κατοχυρώνει την αποκλειστικότητα του Δημοσίου στην ανώτατη εκπαίδευση.
Η συζήτηση στην Ολομέλεια του ΣτΕ έχει οριστεί για τις 11 Απριλίου 2025, και αναμένεται να διεξαχθεί με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος, ώστε να υπάρξει απόφαση εγκαίρως για την έναρξη λειτουργίας των ιδρυμάτων τον Σεπτέμβριο 2025.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Έκθεση ΕΣΕΕ: Στασιμότητα τζίρου και κερδών για το ελληνικό εμπόριο το 2024
- Νέος Γενικός Γραμματέας Υποδομών ο Δημήτρης Αναγνώπουλος
- Μητσοτάκης: Όχι με δανεικά η αμυντική θωράκιση της χώρας – Αυξήσεις και στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους
- Έρευνα ΠΙΣ: Δυσαρεστημένο το 48,1% από τις υπηρεσίες Υγείας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
- Συνελήφθη για οπλοκατοχή ο Αντώνης Καφετζόπουλος – Αφέθηκε ελεύθερος
- Profile: Προϋπολογίζονται επενδύσεις 100 εκατ. ευρώ την επόμενη 3ετία
- Tesla: Μειώθηκαν οι παραδόσεις οχημάτων στο α’ τρίμηνο – Βουτιά 5% για τη μετοχή
- ΑΔΜΗΕ: Δυο νέα μέλη από την κινεζική State Grid στο διοικητικό συμβούλιο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις