Εάν η Ουάσιγκτον κάνει λάθος υπολογισμούς...
Μερικές ημέρες πριν από την ορκωμοσία του Ντόναλντ Τραμπ, που θα επιστρέψει στην προεδρία την 20ή Ιανουαρίου στις ΗΠΑ, το Ιράν προειδοποίησε την επόμενη κυβέρνηση στην Ουάσιγκτον εναντίον λαθεμένων στρατηγικών υπολογισμών που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε παρατεταμένη στρατιωτική αναμέτρηση.
«Προσέξτε, μην κάνετε στρατηγικά σφάλματα ή λάθος υπολογισμούς», ανέφερε ο Χουσέιν Σαλαμί, ο επικεφαλής των Φρουρών της Επανάστασης, επίλεκτου σώματος των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, χωρίς ποτέ να αναφερθεί ονομαστικά στον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ Τραμπ.
Σύμφωνα με τον κ. Σαλαμί, ο «εχθρός» μπορεί να νομίζει ότι η Τεχεράνη είναι αποδυναμωμένη. Αλλά, πρόσθεσε, το Ιράν έχει εκσυγχρονισμένες ένοπλες δυνάμεις και είναι έτοιμο για «μεγάλες και παρατεταμένες μάχες εναντίον του εχθρού και των συμμάχων του στην περιφέρεια», σύμφωνα με το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ISNA.
Παρά τις δηλώσεις αυτές του ιρανού ανώτατου αξιωματικού, δυτικοί ειδικοί τονίζουν ότι η Ισλαμική Δημοκρατία έχει βρεθεί τελευταία όντως σε μειονεκτική θέση, ειδικά μετά τις εξελίξεις του πολέμου στον Λίβανο και την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, ενώ την κατάσταση επιδεινώνουν σοβαρά εσωτερικά πολιτικά και οικονομικά προβλήματα.
Οι ελλείψεις ενέργειας και η μόλυνση της ατμόσφαιρας ανάγκασαν τις αρχές να κλείσουν σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες και δημόσιους θεσμούς τις τελευταίες εβδομάδες.
Ορισμένοι ειδικοί εκφράζουν την ανησυχία πως η ένταση θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο αφού αναλάβει την εξουσία ο Ρεπουμπλικάνος. Κάποιοι από αυτούς θεωρούν πως αυξάνονται οι πιθανότητες επίθεσης του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Για να αποτρέψει κάθε ενδεχόμενο πανικού στον πληθυσμό, η Τεχεράνη δίνει τελευταία έμφαση στην αναβάθμιση των υποδομών και δικτύων ανεφοδιασμού των ενόπλων δυνάμεων της χώρας και προσπαθεί να διατηρήσει την εικόνα της μεγάλης στρατιωτικής δύναμης στην περιφέρεια.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Απεβίωσε ο πάπας Φραγκίσκος, 88 ετών
- Συγκίνηση για τις παγκόσμιες πρωταθλήτριες πόλο
- Αλλάζει ο χάρτης του Προαστιακού: Η επέκταση στη Δυτική Αττική και οι σταθμοί της
- Reuters: Η Ε.Ε. εξετάζει χαλάρωση των κανόνων για το μεθάνιο προς όφελος του αμερικανικού LNG
- Κίνα: 21 ανθρωποειδή ρομπότ έτρεξαν σε ημιμαραθώνιο μαζί με ανθρώπους
- Μητσοτάκης για 21η Απριλίου: Η ιστορική μνήμη γίνεται ώριμη δύναμη
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- Αμοιβαία Κεφάλαια: Πυλώνας επενδύσεων με εισροές 18 δισ. ευρώ από το 2018
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις