Η εξαγορά της εταιρείας Watt Recycling από την τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής μας θύμισε πόσο ευμετάβλητο είναι το επιχειρείν και την απόφαση της τσιμεντοβιομηχανίας να ατενίσει το μέλλον με βιώσιμες πρακτικές
Ενα κουβάρι γεγονότα ξετυλίχτηκαν στο άκουσμα της εξαγοράς της εταιρείας Watt Recycling από την τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής, μια βιομηχανία της παλιάς οικονομίας, όπως λέγαμε κάποτε. Φαίνεται όμως ότι η τσιμεντοβιομηχανία θέλει να κοιτάξει μπροστά και αποφάσισε να εξαγοράσει μια εταιρεία που ασχολείται με τον μέλλον και τη βιωσιμότητα. Τα στελέχη της μάλιστα δεν είναι νέα, αλλά έχουν εμπειρία και πλούσιο παρελθόν δύο δεκαετιών.
Η εξαγορά σηματοδοτεί την επιβεβαίωση του ενδιαφέροντος του ομίλου για την κυκλική οικονομία και την ανακύκλωση. Από την άλλη πλευρά μας θυμίζει το πρόσφατο παρελθόν και τις περιπέτειες ενός έμπειρου στελέχους στον κλάδο. Ο διευθύνων σύμβουλος της Watt Recycling, ένα ιδιαίτερα έμπειρο και πετυχημένο στέλεχος, ο Θανάσης Κατρής.
Ο Θανάσης Κατρής είχε συνδεθεί αρχικά με τον πάλαι ποτέ όμιλο Μπόμπολα (ΑΚΤΩΡ-ΕΛΛΑΚΤΩΡ), όταν η τεχνική εταιρία που είχε ιδρύσει το 1985, η Τομή, εξαγοράσθηκε από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ το 2001 και μετονομάσθηκε στη συνέχεια σε ΗΛΕΚΤΩΡ. Ωστόσο, το 2016 πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια, καθώς συνελήφθη από τις κυπριακές αρχές για υπόθεση της ΗΛΕΚΤΩΡ (για δωροδοκία αξιωματούχων προκειμένου η ΗΛΕΚΤΩΡ να εκμεταλλεύεται τον ΧΥΤΑ της Πάφου). Στη συνέχεια, αφέθηκε ελεύθερος μετά από εξηγήσεις που έδωσε στις κυπριακές αρχές και μετετράπη σε μάρτυρα κατηγορίας (όπως είναι γνωστό μετά τις εξηγήσεις Κατρή εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης σε βάρος του Λεωνίδα Μπόμπολα).
Στη συνέχεια οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν, με τον ίδιο να μετακινείται στη Watt Recycling, της οποίας επικεφαλής παραμένει μέχρι και σήμερα.
Ενδεικτικά της σημασίας αυτής της συμφωνίας σύμφωνα με τον Ομιλο Ηρακλής είναι ότι «με την ένταξη της W.A.T.T. RECYCLING ο όμιλος ΗΡΑΚΛΗΣ εισέρχεται δυναμικά στον τομέα της Ανακύκλωσης και διευρύνεται η προσφορά του για λύσεις κυκλικής οικονομίας και εκσυγχρονισμού της διαχείρισης απορριμμάτων. Η νέα αυτή δραστηριότητα του ομίλου, που έχει ως αφετηρία τη συμφωνία με τη W.A.T.T. A.E., θα συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση του Τομέα της Ανακύκλωσης στην Ελλάδα με οφέλη τόσο για το περιβάλλον όσο και την βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας».
Ποια είναι η Watt Recycling
Με έτος ίδρυσης το 2012, η Watt Recycling δραστηριοποιείται στους τομείς της συλλογή απορριμμάτων έως την ανακύκλωσή τους, την ανάκτηση ενέργειας, την επεξεργασία αποβλήτων, τους χώρους υγειονομικής ταφής, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και όλα όσα περιλαμβάνονται γύρω από την αλυσίδα συλλογής και επεξεργασίας αποβλήτων.
H εταιρεία διαθέτει τρία Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε Κορωπί, Φυλή και Πάρο, συνολικής δυναμικότητας 140.000 τόνων, ενώ το 2022, στην τελευταία δημοσιευμένη οικονομική χρήση, ο κύκλος εργασιών της ανήλθε σε ποσό € 16.663.855,52, παρουσιάζοντας μείωση 4,05%.
Η εταιρεια αντλεί τα βασικά της έσοδα από δύο κλάδους δραστηριότητας: τη διαχείριση εγκαταστάσεων επεξεργασίας αστικών απορριμμάτων με σκοπό την παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, δευτερογενών καυσίμων για τη βιομηχανία και την προστασία του περιβάλλοντος.
Επίσης, αναλαμβάνει τη διαχείριση των απορριμμάτων μεγάλων ιδιωτικών ή δημοσίων οικονομικών φορέων από τη κατασκευαστική δραστηριότητα που περιλαμβάνει και τις υπηρεσίες λειτουργίας σε τομείς που δεν σχετίζονται άμεσα με την παραγωγή δευτερογενών καυσίμων και ανακυκλώσιμων υλικών (αντικείμενο του πρώτου κλάδου), καθώς και την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ.
Ο κλάδος αυτός, ειδικότερα, περιλαμβάνει, βάσει των σημερινών δραστηριοτήτων της εταιρείας, και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο ΧΥΤΑ και φωτοβολταικά και την κατασκευή και λειτουργία ΧΥΤΑ προς ασφαλή τελική διάθεση των απορριμμάτων.
Kατά όσα αναφέρονται από τη διοίκησή της διαθέτει πλούσια εμπειρία με επιτυχείς εφαρμογές σε όλα τα πεδία των δύο ανωτέρω κλάδων, καθώς επίσης εργοληπτικό πτυχίο με το οποίο συμμετέχει σε δημόσιους διαγωνισμούς κατασκευής και λειτουργίας νέων εγκαταστάσεων γεγονός που της εξασφαλίζει διεύρυνση του κύκλου εργασιών, ανάπτυξη ανταγωνιστικών τεχνολογιών, δεξιοτήτων κατασκευής και ικανότητα διείσδυσης σε νέες αγορές.
Μέχρι το τέλος του 2022, η εταιρεία, κατά δήλωση της διοίκησης, είχε το μεγαλύτερο μερίδιο στη αγορά ανακυκλώσιμων υλικών, ενώ το Κ.Δ.Α.Υ. Κορωπίου, αξιοποιώντας τη μεγάλη δυναμικότητά του, επεξεργάστηκε περίπου 100.000 τόνους σύμμεικτων υλικών συσκευασίας.
Επίσης, κατά την ίδια περίοδο, μέχρι το τέλος του 2022, ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της εγκατάστασής της στη Φυλή Αττικής, ήδη δυναμικότητας 50.000 τόνων, δημιουργώντας την πρώτη ιδιωτική ΜΑΑ (Μονάδα Ανακύκλωσης Απορριμμάτων) στην Ελλάδα, ενώ ανανέωσε τη σύμβαση θυγατρικής της εταιρείας για τη διαχείριση των απορριμμάτων του Αεροδρόμιου της Αθήνας.
Ανάμεσα στους πελάτες της είναι η HelleniQ Energy, η Chalkis Landfill ενώ έχει προχωρήσει και σε συνεργασίες για αποκομιδή και ανακύκλωση απορριμμάτων και στη Δυτική Όχθη της Παλαιστίνης.
Η εταιρεία είχε διερευνήσει το ενδιαδφέρον εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο Αθηνών το 2021, αλλά δεν υλοποιήθηκε.
Χρ. Ι.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
- ΝΑΤ: Παρατείνεται η αρμοδιότητά του σε θέματα συντάξεων και εφάπαξ ναυτικών
- Αψιμαχίες Ανδρουλάκη – Μητσοτάκη για το 1,5 δισ. ρύπων (σε αξία) που εξασφάλισε η κυβέρνηση για την απανθρακοποίηση των νησιών
- Ντε Γκίντος: Σε πορεία μείωσης των επιτοκίων η ΕΚΤ
- ΕΛΣΤΑΤ: Αυξήθηκαν κι άλλο 5,5% τα οικοδομικά υλικά τον Οκτώβριο – Εκτίναξη 12,9% το κόστος ενέργειας
- ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Τρία νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα συνολικής ισχύος 100MW
- ΕΛΣΤΑΤ: «Κεσάτια» στο λιανεμπόριο – Αύξηση τζίρου 0,4% τον Σεπτέμβριο και 0,8% το γ΄τρίμηνο
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις