Κατέγραψε τον Ιανουάριο ετήσια αύξηση 3% από 2,9% τον Δεκέμβρι του 2024
Αυξητικές τάσεις που διέψευσαν αισθητά τις εκτιμήσεις παρουσίασε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο.
Ειδικότερα, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη έτρεξε τον Ιανουάριο με ετήσιο ρυθμό 3% από 2,9% του Δεκεμβρίου του 2024, ενώ η μέση εκτίμηση των αναλυτών προέβλεπε ότι θα διατηρηθεί σταθερός.
Στη σύγκριση Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου δε, οι τιμές αυξήθηκαν με ρυθμό 0,5% έναντι του 0,3% που περίμεναν οι αναλυτές, επιταχύνοντας και από τη μηνιαία αύξηση κατά 0,4% της περασμένης μέτρησης.
Η ενίσχυση των πληθωριστικών πιέσεων αποτυπώθηκε πιο έντονα στο λεγόμενο δομικό μέρος του δείκτη, το οποίο δεν προσμετρά τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων και στο οποίο εστιάζουν οι κεντρικές τράπεζες αναφορικά με την πολιτική τους στα επιτόκια.
Συγκεκριμένα, ο δομικός πληθωρισμός στις ΗΠΑ παρουσίασε άνοδο στο 3,3% ετησίως τον Ιανουάριο από το 3,2% ένα μήνα πριν, την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν να υποχωρήσει στο 3,1%.
Παρόμοια ήταν η τάση και στη μηνιαία σύγκριση, όπου οι τιμές σε δομικό επίπεδο αυξήθηκαν κατά 0,4% μετά τη μηνιαία αύξηση 0,2% που είχε προηγηθεί, διαψεύδοντας επίσης την πρόβλεψη της αγοράς για αύξηση κατά 0,3%.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Commerzbank: Προχωράει σε 4.000 απολύσεις για να αποφύγει την εξαγορά από την Unicredit
- Τραμπ: Μίλησα και με Ζελένσκι, είναι καιρός να σταματήσει αυτός ο γελοίος πόλεμος
- Πεσκόφ: «Ο Πούτιν κάλεσε τον Τραμπ να επισκεφθεί τη Μόσχα»
- Πρόεδρος Foxconn: Στόχος η συνεργασία με την Nissan και όχι η εξαγορά της
- Νέο τελεσίγραφο Ισραήλ στη Χαμάς: Απελευθερώστε τους ομήρους γιατί ερχόμαστε
- Ευρωπαϊκές αγορές: Συνέχισαν τα ρεκόρ Stoxx 600, FTSE 100 και DAX – Άλμα 14% από Heineken
- Chevron: «Σαρώνει» το 20% του προσωπικού της παγκοσμίως
- Συνομίλησαν Τραμπ και Πούτιν για τερματισμό πολέμου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις