Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος επανέρχεται τον Απρίλιο σε ανοδική τροχιά, συνεχίζοντας τη γενική θετική τάση των προηγούμενων μηνών, μετά την έντονη υποχώρησή του τον προηγούμενο μήνα, και διαμορφώνεται στις 103,6 μονάδες από 99,8 τον Μάρτιο (και 104,3 τον Φεβρουάριο), σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της ανόδου των επιμέρους δεικτών σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς της οικονομίας, πλην των Κατασκευών, αλλά και στην καταναλωτική εμπιστοσύνη.
Η τάση που πλέον διαμορφώνεται κατά τους τελευταίους πολλούς μήνες είναι συνεπής με το ρυθμό ανάπτυξης που διαγράφεται στην οικονομία, η οποία ανακάμπτει σταδιακά ακολουθώντας και την ισχυρή ανάπτυξη στο διεθνές περιβάλλον.
Σε κάποιο βαθμό, η βελτίωση του δείκτη τον Απρίλιο πρέπει επίσης να αποδοθεί και σε εποχικούς παράγοντες και την εκκίνηση της τουριστικής περιόδου, όπου διαφαίνεται ισχυρή άνοδος της ζήτησης από το εξωτερικό, με θετικές επενέργειες στην απασχόληση και την ευρύτερη οικονομική δραστηριότητα.
Επίσης, η αναμενόμενη ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης και του προγράμματος, παρά τις σημαντικές αβεβαιότητες που παραμένουν, δημιουργεί την προσδοκία ότι η οικονομία θα κινηθεί ανοδικά σε σύγκριση με το πρόσφατο παρελθόν.
Η εξέλιξη, όμως, των προσδοκιών τους επόμενους μήνες θα εξαρτηθεί κατά κρίσιμο τρόπο από τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν για την πορεία της ίδιας της οικονομίας εκτός του προγράμματος.
Εάν, δηλαδή, θα μπορεί να δημιουργηθεί μια ισχυρή αναπτυξιακή δυναμική ή εάν η οικονομία θα κινηθεί αδύναμα μέσα σε κινδύνους.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένει αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια
– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων κινούνται θετικά, αλλά εκείνες για την απασχόληση επιδεινώνονται
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, ενώ οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται περαιτέρω, με τον δείκτη εκτιμήσεων για το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται
– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, όπως και εκείνες για την τρέχουσα ζήτηση χάνουν έδαφος, με τις προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της να βελτιώνονται οριακά
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ: Μικρή βελτίωση στις επιχειρηματικές προσδοκίες, παρά την επιδείνωση στις προβλέψεις για την παραγωγή
Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία διαμορφώνεται τον Απρίλιο οριακά υψηλότερα έναντι του προηγούμενου μήνα, στις 103,4 (από 102,6) μονάδες, υψηλότερα πάντως έναντι του αντίστοιχου περυσινού του επιπέδου (98,4 μον.). Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση παραμένει αμετάβλητο, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να χάνουν έδαφος, αλλά ήπια. Αναλυτικά:
α) Σε επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, ο αρνητικός δείκτης διαμορφώνεται τον Απρίλιο εκ νέου στις -17 μονάδες, με το 28% (από ¼) των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 11% (από 8%) να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο διαμορφώνεται στις +22 (από +26) μονάδες, με το 32% των επιχειρήσεων να προβλέπει εκ νέου άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 10% (από 5%) μείωσή της.
γ) Ως προς τα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό θετικό ισοζύγιο μειώνεται στις +5 (από +11) μονάδες, με το 18% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 13% (από 6%) να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφονται τον Απρίλιο κυρίως θετικές τάσεις: οι εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο βελτιώνονται (+14 από +9 μον. ο δείκτης), όπως και οι προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες (+20 από +10 μον. ο δείκτης), με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού να χάνει παραμένει στο ίδιο επίπεδο (στις -14 μον.).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται τον Απρίλιο (+21 από +28 μον. το ισοζύγιο), με το 1/3 των επιχειρήσεων να αναμένει εκ νέου άνοδο το προσεχές χρονικό διάστημα και ένα 12% (από 6%) μείωσή τους. Ο δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις διαμορφώνεται στις +14 (από +6) μονάδες.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής διαμορφώνονται στους 4,9 (από 4,7), ενώ το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού κινείται τον Απρίλιο στο 71,5% (από 72,2%).
ζ) Ο θετικός δείκτης των +4 μονάδων στις προβλέψεις για την απασχόληση κερδίζει 11 μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης στο προσεχές τρίμηνο να κινείται στο 22% (από 8%), έναντι ενός 8% (από 5%) που αναμένει μείωσή της.
η) Οι προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποδηλώνουν οριακή άνοδο, με το σχετικό δείκτη να κινείται στη +1 (από -3) μονάδα και το 87% (από 84%) των επιχειρήσεων να μην αναμένει και πάλι μεταβολές τους το επόμενο τρίμηνο.
θ) Σχετικά με τα ερωτήματα που τίθενται ανά τρίμηνο στην έρευνα, οι εκτιμήσεις για τις νέες παραγγελίες επιδεινώνονται τον Απρίλιο σε σύγκριση με τον Ιανουάριο, με το σχετικό ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +3 (από +7) μονάδες. Το 17% των επιχειρήσεων του τομέα αναφέρει πτώση των νέων παραγγελιών του, έναντι ενός 13% (από 9%) που δηλώνει αυξημένες νέες παραγγελίες.
ι) Ως προς τους λόγους που παρεμποδίζουν την παραγωγική δραστηριότητα, το 43% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι η επιχειρηματική λειτουργία του είναι απρόσκοπτη, ενώ από τις υπόλοιπες, ένα 21% δηλώνει ως σημαντικότερο εμπόδιο την ανεπάρκεια ζήτησης και το 17% την κεφαλαιακή ανεπάρκεια.
κ) Στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με την ανταγωνιστική θέση των επιχειρήσεων στις αγορές στις οποίες δραστηριοποιούνται, οι εκτιμήσεις των ερωτηθέντων βελτιώνονται οριακά έναντι του προηγούμενου τριμήνου ως προς την εγχώρια αγορά (+12 από +10 μον. ο δείκτης), επιδεινώνονται ως προς τις λοιπές αγορές (+4 από +6 μον. το ισοζύγιο) και δεν μεταβάλλονται ως προς την αγορά της ΕΕ (+9 μον. ο δείκτης).
λ) Τέλος, στο τριμηνιαίο ερώτημα σχετικά με τις προβλέψεις των επιχειρήσεων για τον προορισμό των εξαγωγών τους τους προσεχείς μήνες, καταγράφεται πτώση στους σχετικούς δείκτες σε σχέση με τη μέτρηση Ιανουαρίου προς τις λοιπές χώρες (+15 από +22 μον.), τις χώρες της ΕΕ (+22 από +25 μον ο δείκτης.) και τις Βαλκανικές χώρες (+4 από +14 μον.).
Σε επίπεδο βασικών τομέων, οι τάσεις των προσδοκιών είναι μικτές στις τρεις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών επιδεινώνεται στα Καταναλωτικά αγαθά, υποχωρώντας στις 99,4 (από 104) μονάδες, λόγω της μεγάλης πτώσης στο ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης. Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά, ο δείκτης κινείται ανοδικά στις 99,5 (από 94,3) μονάδες, με το ισοζύγιο παραγγελιών και ζήτησης και τις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να βελτιώνονται. Τέλος στα Ενδιάμεσα αγαθά, ο σχετικός δείκτης αυξάνεται στις 109,5 (από 103,7) μονάδες.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Γεραπετρίτης: «Δεν μπορώ να ανεχθώ ότι κάποιος χαρακτηρίζει τον ΥΠΕΞ ή τον πρωθυπουργό ως μειοδότη»
- Πανελλαδικές εξετάσεις 2025: Aπό Παρασκευή 29 Νοεμβρίου ως και 20 Δεκεμβρίου η υποβολή δήλωσης
- Μετρό Θεσσαλονίκης: Στα εγκαίνια μαζί με τον Μητσοτάκη θα παρευρεθούν και οι… χούλιγκανς
- Γερμανία: Αμετάβλητος στο 2,4% ο πληθωρισμός τον Νοέμβριο
- Κομισιόν: Επέβαλε πρόστιμο 5,7 εκατ. ευρώ σε Pierre Cardin και Ahlers
- Μασούτης: Επανεξελέγη πρόεδρος στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης
- MΕTRO: Η πρώτη ελληνική εταιρεία λιανεμπορίου θα είναι ενεργειακά ουδέτερη έως το 2027
- Παπαθανάσης: Μέσα στον Ιανουάριο θα ανοίξει η πλατφόρμα αιτήσεων για το «Σπίτι μου 2» με επιτόκιο κάτω από 2%
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις