Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνεχίζει την ήπια ανοδική τάση του και διαμορφώνεται τον Μάιο στις 104,2 μονάδες (από 103,6 τον Απρίλιο), επανερχόμενος στο επίπεδο του Φεβρουαρίου σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.
Η εξέλιξη αυτή είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των επιμέρους δεικτών των επιχειρηματικών προσδοκιών στις Υπηρεσίες και τις Κατασκευές, ενώ αντίθετα η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχωρεί.
Η άνοδος του δείκτη είναι συμβατή με τις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, όπου καταγράφεται συνολικά ήπια μεγέθυνση, με σχετικά ισχυρότερη δυναμική στους εξωστρεφείς κλάδους.
Στην πλευρά των νοικοκυριών, η σταθεροποίηση του διαθέσιμου εισοδήματος σε χαμηλά επίπεδα και η προοπτική για πιέσεις στα επίπεδα των συντάξεων και φορολογίας είναι εύλογο πως λειτουργεί αρνητικά, παρά τη σταδιακή αποκλιμάκωση του ποσοστού ανεργίας.
Συνολικά, καθώς ολοκληρώνεται το τρέχον Πρόγραμμα Οικονομικής Προσαρμογής, η οικονομία κινείται σε θετικό, αν και ήπιο ρυθμό ανάπτυξης.
Πολύ σημαντικές αβεβαιότητες όμως παραμένουν τόσο για τους ακριβείς όρους εξόδου από το Πρόγραμμα όσο και για τις αναπτυξιακές προοπτικές της οικονομίας μεσοπρόθεσμα και, συνολικά, για το αν η οικονομία μπορεί να τεθεί σε πορεία σύγκλισης προς τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους.
Το πλαίσιο αξιολόγησης της δημοσιονομικής και μεταρρυθμιστικής πολιτικής μετά τον Αύγουστο, η προαιρετική δυνατότητα άντλησης ρευστότητας από τους εταίρους και πιστωτές, τα μεσοπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους, είναι σημαντικά ζητήματα για τα οποία ακόμα δεν έχουν ληφθεί οι τελικές αποφάσεις.
Ενδεχόμενες σημαντικές εξελίξεις στο πεδίο της πολιτικής και των εξωτερικών σχέσεων πιθανώς θα επηρεάσουν επίσης τις οικονομικές προσδοκίες κατά τους επόμενους μήνες.
Αναλυτικότερα:
– στη Βιομηχανία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση επιδεινώνεται, ενώ το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώνεται, με τις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να παραμένουν αμετάβλητές
– στις Κατασκευές, οι προβλέψεις για το πρόγραμμα εργασιών των επιχειρήσεων, αλλά και εκείνες για την απασχόληση βελτιώνονται
– στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώνονται σημαντικά, οι θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, όμως ο δείκτης του ύψους των αποθεμάτων αυξάνεται, γεγονός που υποδηλώνει λιγότερες ρευστοποιήσεις
– στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων και την τρέχουσα ζήτηση ενισχύονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της επιδεινώνονται ελαφρά
– στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών, οι αντίστοιχες για την οικονομική κατάσταση της χώρας και η πρόθεση για αποταμίευση βελτιώνονται αισθητά, ενώ στις προβλέψεις για την πορεία της ανεργίας καταγράφεται οριακή βελτίωση.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΕΛΣΤΑΤ: Άνοιξαν 27.106 επιχειρήσεις το γ΄τρίμηνο και έβαλαν «λουκέτο» 56
- Direct Line: Εκτίναξη 40% της μετοχής μετά την απόρριψη πρόταση εξαγοράς 3,3 δισ. λιρών της Aviva
- ΕΛΣΤΑΤ: Αύξηση10,5% στις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν τον Αύγουστο – Εκτίναξη 203,8% στην Κρήτη
- ΕΛΣΤΑΤ: Μείωση τζίρου και όγκου στο χονδρικό εμπόριο το γ’ τρίμηνο 2024
- Χρηματιστήριο: Ημέρα σταθμός για ΓΕΚ Τέρνα, ανοδική αντίδραση από τράπεζες
- ESM: Ευρωπαϊκό “πράσινο φως” για πρόωρη αποπληρωμή του ελληνικού χρέους
- Γεωργιάδης: Έρχεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση και στα νοσοκομεία
- Γεραπετρίτης: Καμία συζήτηση για θέματα εθνικής κυριαρχίας
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις