Πρόσωπα

Ιουλία Τσέτη (ΟΦΕΤ): Διαφάνεια, διασύνδεση και fund του ΣΕΒ για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η Ιουλία Τσέτη, η πρώτη γυναίκα υποψήφια για την Προεδρία του ΣΕΒ

Δηλώνει ανοιχτή για τις αυξήσεις στους μισθούς, υπό προϋποθέσεις, αλλά και για μελλοντική είσοδο της εταιρείας της στο Χρηματιστήριο

Με καταγωγή από την Ήπειρο και το Λιδωρίκι Φωκίδας, η 65χρονη φαρμακοβιομήχανος Ιουλία (Τζούλια για τους φίλους), Τσέτη είναι η δεύτερη υποψήφια, μαζί με τον επιχειρηματία Σπύρο Θεοδωρόπουλο, για την Προεδρία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων (ΣΕΒ) στις εκλογές που θα λάβουν χώρα στις 18 Ιουνίου. Οι εκλογές θα γίνουν με φυσική παρουσία και όχι και με τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου, όπως η ίδια είχε ζητήσει με επιστολή της στο Προεδρείο, πριν από μερικές ημέρες.

Σε μια εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου στις εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας Unipharma της οποίας είναι η επικεφαλής, ξεδίπλωσε τις δεσμεύσεις της και τις προτεραιότητές της.

H Ioυλία Τσέτη στον κήπο των γραφείων της εταιρείας της

Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι καταρχήν η μεγάλη αποχή και αυτό με δικαιώνει ως προς αυτό που ζήτησα για την ηλεκτρονική ψήφο για τις δικές μας εκλογές στον ΣΕΒ. Θεωρώ ότι ο κόσμος θα είχε μεγαλύτερη συμμετοχή με αυτόν τον τρόπο. Στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού όπου σε πολλά πράγματα η φυσική παρουσία έχει καταργηθεί, μια τέτοια απόφαση δεν συνάδει με την εποχή που ζούμε“, τόνισε η κ. Τσέτη με αφορμή σχετική ερώτηση.

Σχολίασε, δε, σε σχέση με την αποχή στις ευρωεκλογές: “Πιστεύω ότι είναι ενός είδους σιωπηλή διαμαρτυρία. Με την υποψηφιότητά μου αναλαμβάνω την ευθύνη να επιλύω τα καθημερινά προβλήματα των επιχειρήσεων“.

Υπογράμμισε, έξαλλου, ότι το μήνυμα των ευρωεκλογών ήταν ότι “να είμαστε κοντά στις επιχειρήσεις, να σταματήσουμε την αλαζονεία“.

Η ίδια αφιερώνει την υποψηφιότητά της στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν και να προσφέρουν στην Ελλάδα: “Την αφιερώνω σε αυτούς τους νέους που θέλουν να μείνουν στον τόπο τους και να μεγαλουργήσουν. Στους ανθρώπους που θα πάρουν τη σκυτάλη. Έχω την υποχρέωση στις γενιές που έμειναν στην Ελλάδα, που θέλουν να δουλέψουν και να κάνουν την οικογένεια τους εδώ. Γι’ αυτούς οφείλω να είμαι παρούσα“.

Πρόσθεσε, δε, ότι σε ό,τι αφορά την υποψηφιότητά της “δεν υπάρχουν σκελετοί στην ντουλάπα, δίνω τον προσωπικό μου χρόνο από μια εταιρεία της οποίας τα φάρμακα ταξιδεύουν σε 70 χώρες“.

Δεσμεύσεις

Η κ. Τσέτη εμφανίστηκε κατηγορηματική σε σχέση με το τι έχει ως προτεραιότητες για την επόμενη ημέρα του ΣΕΒ, σε περίπτωση που εκλεγεί: ”Η διασύνδεση των μικρών με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις είναι κάτι που πρέπει να γίνεται. Δεσμεύομαι για αυτή τη διασύνδεση“, ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας, ότι μεγάλη σημασία έχει, επίσης, η επιτάχυνση της χρηματοδότησης για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Αναλαμβάνω την ευθύνη, προκειμένου ο ΣΕΒ να αφήσει το αποτύπωμά του στην οικονομία, να υλοποιήσει αυτό που έχει στο καταστατικό του“, συμπλήρωσε.

Έκανε, δε, μνεία και για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, οι οποίες έχουν ανάγκη από ακόμα καλύτερη ενημέρωση. “Υπάρχουν εταιρείες διαμάντια στην Περιφέρεια“, τόνισε.

Την ίδια στιγμή, η κ. Τσέτη θέτει ως προτεραιότητα το “αγκάλιασμα” όπως ενδεικτικά είπε, της βιομηχανίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων: “Να μην υπάρχουν δύο ταχύτητες, να υπάρχει διαφάνεια και σύμπνοια σε όλες τις επιχειρήσεις“, σημείωσε.

Ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δήλωσε ότι “έχουν ανάγκη στήριξης”, συμπληρώνοντας ότι η ίδια “δεν ξεχωρίζει τις επιχειρήσεις, δεν με ενδιαφέρει αν έχουν πέντε η δεκαπέντε άτομα. Θα πρέπει όλοι ισότιμα να έχουν ενημέρωση για όσα αποφασίζονται, προτού οι αποφάσεις γίνουν νομοθετήματα και να έχουν ισότιμη πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία“.

Σε αυτό το σημείο μάλιστα έκανε πρόταση και για τη δημιουργία ενός fund από τον ίδιο τον ΣΕΒ για νεοφυείς και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια και για αυτούς τους επιχειρηματίες. “Η γραφειοκρατία και τα προαπαιτούμενα είναι τέτοια πολλές φορές που η χρηματοδότηση γίνεται απαγορευτική στον κόσμο που τη ζητάει”’ αιτιολόγησε αυτή την πρόταση.

Το νοικοκύρεμα, το Χρηματιστήριο, οι αυξήσεις και η έλλειψη προσωπικού

Για το τί θα προσθέσει η ίδια στον ΣΕΒ, αν εκλεγεί, απάντησε με αφοπλιστική ειλικρίνεια: «Ας πούμε ότι θα έρθω στον Σύνδεσμο καταρχάς με τα γυναικεία μου χαρακτηριστικά, τα οποία καταρχάς είναι «το μάζεμα, το νοικοκύρεμα’‘, δήλωσε στο περιθώριο της ομιλίας της στους δημοσιογράφους.

Δεν έκρυψε, επίσης, ότι την ενδιαφέρει, ως επιχειρηματία, το Χρηματιστήριο, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι είναι κάτι που θέλει να το δει μελλοντικά για την ανάπτυξη των εργαζομένων της κυρίως και μετά από πολλή μελέτη και σκέψη, προκειμένου να μην υπάρξει καμία σκιά, καμία πιθανή ”΄φούσκα”.

Σε αυτό το σημείο, εξήρε την βαρύτητα των εργαζομένων στις επιχειρήσεις και ανέφερε ότι είναι ανοιχτή στο να αυξηθούν οι μισθοί, να το κάνουν, ωστόσο, όσοι μπορούν πραγματικά να το κάνουν, κυρίως οι μεγάλες επιχειρήσεις, με τα δυναμικά οικονομικά αποτελέσματα και όχι όσοι παλεύουν  καθημερινά για την επιβίωση.

Σε σχέση, δε, με την έλλειψη προσωπικού, ανέφερε ότι σαν οδικός χάρτης υπάρχει το ξαναζωντάνεμα τεχνικών σχολών για να στραφούν οι νέοι εκεί και να δοθεί προτεραιότητα σε αυτό το κομμάτι της μάθησης. «Υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ανθρώπους που να ”πιάνουν το χέρια τους”, δηλαδή μηχανικούς, τεχνικούς. ηλεκτρολόγους, υδραυλικούς και φυσικά υπάρχουν και προτάσεις αξιοποίησης των μεταναστών και των Ρομά. Είναι σημαντικό να πρέπει να περάσουμε μια αλλαγή νοοτροπίας στα παιδιά μας, ότι μπορούν να τελειώσουν το Πανεπιστήμιο, αλλά και να λάβουν ενεργό μέρος στην βιοτεχνία και τη βιομηχανία, για να μπορέσουν να φτιάχνουν πράγματα χρησιμοποιώντας τα χέρια τους, πράγματα που ούτε η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να τα ακουμπήσει”.

Μαρία Μπακοπούλου

[email protected]

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu