Η Intel δήλωσε ότι η μονάδα κατασκευής είχε λειτουργικές ζημίες περισσότερες από το 2022
Λειτουργικές ζημίες ύψους 7 δισ. δολαρίων για το 2023 αποκάλυψε η Intel στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών, κάτι που συνιστά πλήγμα για την εταιρεία, την ίδια περίοδο που προσπαθεί να ανακτήσει το τεχνολογικό προβάδισμα που έχασε τα τελευταία χρόνια από την TSMC.
Η Intel δήλωσε ότι η μονάδα κατασκευής είχε λειτουργικές ζημίες περισσότερες από το 2022, που ήταν ύψους 5,2 δισ. δολαρίων. Η μονάδα είχε έσοδα 18,9 δισ. δολάρια για το 2023, μειωμένα κατά 31% από 27,49 δισ. δολάρια το 2022.
Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης για τους επενδυτές, ο διευθύνων σύμβουλος Πατ Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι το 2024 θα είναι το έτος με τις χειρότερες λειτουργικές ζημίες για την επιχείρηση κατασκευής ημιαγωγών της εταιρείας και ότι αναμένει να επιτύχει ισοζύγιο σε λειτουργική βάση περίπου μέχρι το 2027. Ο Γκέλσινγκερ δήλωσε ότι η επιχείρηση επιβαρύνθηκε από κακές αποφάσεις, μεταξύ των οποίων και η προ ενός έτους άρνηση χρήσης μηχανών ακραίας υπεριώδους ακτινοβολίας (EUV) της ολλανδικής εταιρείας ASML. Ενώ οι μηχανές αυτές μπορεί να κοστίζουν περισσότερα από 150 εκατ. δολάρια, είναι πιο αποδοτικές από τα προηγούμενα εργαλεία κατασκευής ημιαγωγών.
Η Intel σχεδιάζει να δαπανήσει 100 δισ. δολάρια για την κατασκευή ή την επέκταση εργοστασίων ημιαγωγών σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Το επιχειρηματικό της σχέδιο ανάκαμψης εξαρτάται από το να πείσει εξωτερικές εταιρείες να χρησιμοποιήσουν τις κατασκευαστικές της υπηρεσίες. Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η Intel δήλωσε στους επενδυτές ότι θα αρχίσει να αναφέρει τα αποτελέσματα των κατασκευαστικών δραστηριοτήτων της ως αυτόνομη μονάδα. Η εταιρεία έχει επενδύσει σημαντικά για να καλύψει τη διαφορά από τους κύριους ανταγωνιστές της στην παραγωγή τσιπ, όπως η TSMC και η Samsung Electronics.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- ΙΝΣΕΤΕ: Στα 11,4 δισ. ευρώ ο τζίρος των ξενοδοχείων για το 2024
- ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες ειδικού καθεστώτος
- Καρολάιν Λέβιτ: Ιστορική η αυριανή μέρα για την Αμερική οι ανακοινώσεις Τραμπ για τους δασμούς
- GM: Άλμα 16,7% στις πωλήσεις στις ΗΠΑ το α’ τρίμηνο 2025
- Fitch: Αναβάθμισε τις ελληνικές τράπεζες – Επενδυτική βαθμίδα σε Eurobank και Εθνική
- Μητσοτάκης για εξωδικαστικό: Τα αποτελέσματα μας δικαιώνουν – Οι έξι νέες πρωτοβουλίες
- Γαλλία: Το καλοκαίρι του 2026, πριν τις εκλογές, η απόφαση του Εφετείου για την καταδίκη της Λεπέν
- Τραμπ με τον πρόεδρο της Stellantis εν όψει των δασμών στην αυτοκινητοβιομηχανία
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις