Η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αποφάσισε να το διατηρήσει με τέσσερα από τα έξι μέλη να ψηφίζουν υπέρ της στάσης
Η Κεντρική Τράπεζα της Ινδίας, διατήρησε αμετάβλητο το επιτόκιο πολιτικής της, καθώς βαδίζει στη γραμμή μεταξύ της συγκράτησης του πληθωρισμού και της ενίσχυσης της ανάπτυξης μετά από ένα απροσδόκητα αδύναμο τρίμηνο.
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ινδίας, Shaktikanta Das, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιτροπή νομισματικής πολιτικής αποφάσισε να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο στο 6,50%, με τέσσερα από τα έξι μέλη να ψηφίζουν υπέρ της στάσης.
Η επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να συνεχίσει με ουδέτερη στάση πολιτικής, λαμβάνοντας υπόψη την πρόσφατη επιβράδυνση της ανάπτυξης, δήλωσε ο διοικητής. Οι προοπτικές ανάπτυξης είναι ανθεκτικές, αλλά χρήζουν στενής παρακολούθησης, πρόσθεσε.
Αυτό σηματοδοτεί την 11η διαδοχική παραμονή της ινδικής κεντρικής τράπεζας, διατηρώντας το επιτόκιο αναφοράς στο ίδιο επίπεδο στο οποίο βρίσκεται από τον Φεβρουάριο του 2023.
Οι οικονομολόγοι ήταν διχασμένοι σχετικά με το τι θα κάνει η κεντρική τράπεζα ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής, με ορισμένους να θεωρούν ισχυρή την περίπτωση μείωσης μετά την επιβράδυνση της ανάπτυξης περισσότερο από το αναμενόμενο στο τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου. Η πλειονότητα είχε ζητήσει να παραμείνει, επισημαίνοντας τον κολλώδη πληθωρισμό και τις όλο και πιο αβέβαιες προοπτικές για το επόμενο έτος.
Από τους έξι οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα της Wall Street Journal, τέσσερις προέβλεπαν ότι η RBI θα παραμείνει αμετακίνητη, ενώ δύο είχαν προβλέψει μείωση.
Οι προσδοκίες ότι η RBI θα στραφεί σύντομα προς τη χαλάρωση της πολιτικής της αυξάνονται, ιδίως μετά τις περικοπές από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και άλλες κεντρικές τράπεζες στην Ασία. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας της Ινδίας τον Οκτώβριο ψήφισαν επίσης να αλλάξουν τη στάση τους όσον αφορά τη νομισματική πολιτική σε ουδέτερη, ενισχύοντας τις απόψεις ότι επίκεινται περικοπές.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Αναμένοντας την αναβάθμιση της Moody’s
- Γερμανία: Στο 2,3% ο ετήσιος πληθωρισμός τον Φεβρουάριο 2025
- Χανιά: Νεκρός ο 21χρονος Γιόχαν που είχε εξαφανιστεί στο Φαράγγι της Σαμαριάς
- Puma: Σχεδιάζει ριζική μείωση θέσεων εργασίας και κλείσιμο καταστημάτων παγκοσμίως
- Niantic: Πουλά το Pokemon Go, στην αμερικανική Scopely για 3,5 δισ. δολάρια
- Από το φτερό του αεροπλάνου η διάσωση επιβατών της American Airlines σε Boeing που έπιασε φωτιά
- BMW: Αναμένει αύξηση πωλήσεων, αλλά αμετάβλητα κέρδη το 2025
- Sun Force One (Greenline): Η αθόρυβη εταιρεία με επίκεντρο τις ΑΠΕ που τράβηξε την προσοχή της Aktor
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις