Επιχειρήσεις

Ημερίδα ΕΕΝΕ για ψηφιοποίηση, τεχνολογία και επαναβιομηχανοποίηση στο χώρο της Υγείας

Financialreport.gr

Πραγματοποιήθηκε στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών - Οι ομιλητές

Ημερίδα της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών (Ε.ΕΝ.Ε.) με τίτλο «Υγεία, Ψηφιοποίηση, Τεχνολογία & Επαναβιομηχανοποίηση», πραγματοποιήθηκε στον Όμιλο Ιατρικού Αθηνών, την Τετάρτη 2 Απριλίου 2025.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, την εκδήλωση προλόγισε ο Πρόεδρος της Ε.ΕΝ.Ε., Κρίστιαν Χατζημηνάς, ο οποίος ανέφερε πως η ημερίδα επικεντρώνεται σε δύο βασικούς πυλώνες: το ανθρώπινο δυναμικό και την επαναβιομηχανοποίηση της χώρας. Τόνισε πως η προσέγγιση αυτή είναι απαραίτητη για την οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τη σημασία των ψηφιακών δεξιοτήτων και της τεχνητής νοημοσύνης. Επεσήμανε την ανάγκη για επενδύσεις σε εκπαίδευση, οι οποίες, ακόμη και με μικρό κόστος, μπορούν να φέρουν πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα. Ανέδειξε τη σημασία της μείωσης του οριακού μη μισθολογικού κόστους με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, ο επίτιμος πρόεδρος, κ. Βασίλης Αποστολόπουλος, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα της υγείας, επισημαίνοντας τη θετική συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Ωστόσο, τόνισε ότι παραμένουν ζητήματα όπως το rebate και το clawback, που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του κλάδου. Επεσήμανε ότι ακόμη και στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει η αιχμή του δόρατος στην Ιατρική. Σύμφωνα με τον ίδιο, η ελληνική οικονομία χρειάζεται πόλους ανάπτυξης που θα ενισχύσουν την ανθεκτικότητά της.

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης τόνισε τον κομβικό ρόλο της Ε.ΕΝ.Ε. στην προώθηση της ελληνικής επιχειρηματικότητας, επισημαίνοντας ότι για να υπάρξει πραγματικός πρωτογενής πλούτος στη χώρα, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η ισχυρή δραστηριοποίηση του ιδιωτικού τομέα. Σε αρμονία με τις θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε, υπογράμμισε την ανάγκη για εξωστρέφεια και επαναβιομηχανοποίηση, ώστε η Ελλάδα να καταστεί υπολογίσιμη βιομηχανική δύναμη στο ευρωπαϊκό οικοσύστημα, τη στιγμή που η Ε.Ε. επιδιώκει την επιστροφή παραγωγικών μονάδων από την Ανατολή στην Ευρώπη. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία, την οποία χαρακτήρισε «διαμάντι» της ελληνικής παραγωγικής βάσης, καθώς, παρότι η χώρα αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, καλύπτει περίπου το 12% των ευρωπαίων ασθενών. Αναφέρθηκε στις επενδύσεις που πραγματοποιούνται σε νέες παραγωγικές μονάδες, οι οποίες δημιουργούν χιλιάδες καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, προωθούν την καινοτομία και λειτουργούν ως μακροπρόθεσμοι αναπτυξιακοί πυλώνες. Παράλληλα, επεσήμανε την επιτυχία του επενδυτικού clawback, το οποίο κινητροδότησε επενδύσεις άνω των 1,6 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια. Τέλος, στάθηκε στη σημασία της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών υγείας, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία εφαρμογών όπως το MyHealth app, που συμβάλλει καθοριστικά τόσο στην καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών όσο και στον στρατηγικό σχεδιασμό του κράτους, με εργαλεία όπως η ανάλυση δεδομένων, η αντιμετώπιση της υπερ-συνταγογράφησης και η στοχευμένη χάραξη πολιτικών για συγκεκριμένες ομάδες ασθενών.

Η Υφυπουργός Υγείας,  Ειρήνη Αγαπηδάκη, τόνισε τη σημασία της πρόληψης στη δημόσια υγεία και τη διασύνδεσή της με την επιχειρηματικότητα. Ανέφερε ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης δίνεται η δυνατότητα στα διαγνωστικά κέντρα να επενδύσουν χωρίς clawback, προς όφελος της κοινωνίας. Παρουσίασε, επίσης, το εθνικό πρόγραμμα πρόληψης «Προλαμβάνω», το οποίο στοχεύει στην έγκαιρη διάγνωση χρόνιων νοσημάτων, συμβάλλοντας στη μείωση του κόστους των θεραπειών. Υπογράμμισε ότι η επένδυση στην πρόληψη οδηγεί σε υγιέστερους και πιο παραγωγικούς πολίτες.

Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στην ανάπτυξη του υγειονομικού τουρισμού στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της ψηφιοποίησης και της συνεργασίας δημόσιου και ιδιωτικού τομέα για τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Σημείωσε ότι η χώρα έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των ιατρικών δεδομένων, με εργαλεία όπως το MyHealth App και ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας, που επιτρέπουν τη βέλτιστη διαχείριση των ιατρικών πληροφοριών και την αποφυγή περιττών εξετάσεων.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας τονίστηκε ποικιλοτρόπως ότι το παράδειγμα επιτυχίας της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας δείχνει τον δρόμο, στην κατεύθυνση του οποίου κινούνται οι θέσεις της Ε.ΕΝ.Ε. Η Ένωση τονίζει ότι τα μεγάλα ελλείμματα, έναντι των Ευρωπαίων εταίρων, σε ζητήματα συμμετοχής της βιομηχανίας στην ΑΠΑ της χώρας, στις επενδύσεις των επιχειρήσεων σε Έρευνα και Ανάπτυξη, καθώς και στις σύγχρονες τεχνολογικές δεξιότητες του ανθρώπινου δυναμικού, οφείλουν να κλείσουν, ώστε το ελληνικό προϊόν να γίνει ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές και, κατ’ επέκταση, να ενισχυθεί ο εξαγωγικός χαρακτήρας της χώρας. Η Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία, όπως ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ε.ΕΝ.Ε., κ. Γιώργος Κεφαλογιάννης, έχοντας ένα υψηλού επιπέδου δεξιοτήτων εργατικό δυναμικό και ισχυρές επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη, έχει κατορθώσει να δημιουργήσει ένα σημαντικά ανταγωνιστικό προϊόν στις διεθνείς αγορές, το δεύτερο εξαγώγιμο προϊόν της χώρας, με παρουσία σε 147 χώρες και εξυπηρετώντας 40 εκατομμύρια ασθενείς.

Τέλος, οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες και τα panels της ημερίδας κάλυψαν ένα ευρύ φάσμα θεματικών, όπως η αναβάθμιση του οικοσυστήματος πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας υγείας, η ενίσχυση της ελληνικής προστιθέμενης αξίας μέσω της επαναβιομηχανοποίησης, ο ρόλος των εθνικών συμμαχιών στην ανάδειξη της Ελλάδας ως χώρας που παράγει και εξάγει καινοτομία, καθώς και η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών υγείας με στόχο την εξαγωγή τεχνογνωσίας. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε επίσης στις ανάγκες του ελληνικού οικοσυστήματος υγείας και στη συμβολή που μπορούν να έχουν οι επιχειρήσεις στη βελτίωσή του, στην ευρωπαϊκή στρατηγική για τη φαρμακοβιομηχανία, στο μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης στην υγεία, καθώς και στο ρόλο των startups και της καινοτομίας στον τομέα της υγείας. Ακόμη, έγινε σημαντική αναφορά από μέλη, όπως ο Απόστολος Καραμπίνης, Πρόεδρος & CEO Karabinis Medical, για την ανάγκη επέκτασης του επενδυτικού clawback και στις υπηρεσίες υγείας, καθώς και στα ιατροτεχνολογικά προϊόντα.

Μεταξύ των ομιλητών στην ημερίδα υγείας της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών συμμετείχαν οι: η κα. Λίλιαν-Βενετία Βιλδιρίδη, Γενική Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Απόστολος Καραμπίνης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Karabinis Medical, η κα. Αναστασία Ντέντε, Διευθύνουσα Σύμβουλος και Γενική Διευθύντρια της Hemoglobe Hellas, ο κ. Μιχάλης Χειμώνας, Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, η κα. Ιουλία Τσέτη, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος του Ομίλου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Τσέτη (ΟΦΕΤ), ο κ. Θανάσης Παπαποστόλου, Αντιπρόεδρος της εταιρείας ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν. ΑΕ, ο κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, Υφυπουργός Υγείας, ο κ. Απόστολος Βαλτάς, Πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), ο κ. Άρης Αγγελής, Γενικός Γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Δημήτρης Νίκας, Πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Ιατρικής Έρευνας και Βιοτεχνολογίας (ΣΕΙΒ), ο κ. Νίκος Ιωσήφ, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Brains Innovative Consulting Services, ο κ. Γεώργιος Πατσής, Διευθύνων Σύμβουλος της Obrela, ο κ. Γρηγόρης Κοτσικάρης, Πρόεδρος Δ.Σ. του IKH Group, ο κ. Ανδρέας Περσίδης, Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος της Biovista Inc., ο κ. Νίκος Μόσχος, Ιδρυτής και Business Director της PD Neurotechnology, καθώς και ο κ. Καθηγητής Σωτήρης Μπίσδας, Νευροακτινολόγος, Διευθυντής Πρότυπης Νευροαπεικόνισης στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και Καθηγητής Ακτινολογίας και Νευροακτινολογίας στα Πανεπιστήμια Tübingen και University College London.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu