Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο για την είσοδο του Κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στην θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης του έργου - Ποια είναι η TAQA
Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ενέργειας της Ελλάδας (ΑΔΜΗΕ), του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, καθετοποιημένου ενεργειακού ομίλου με έδρα το Άμπου Ντάμπι υπεγράφη χθες, Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου, στο ελληνικό περίπτερο στην COP 28 στο Ντουμπάι.
Αντικείμενο του MoU είναι το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων μεταξύ των τριών μερών για την είσοδο του Κυπριακού Δημοσίου και της TAQA στην θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ, Great Sea Interconnector -που αποτελεί το νέο φορέα υλοποίησης της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας (Κρήτης)-Κύπρου-Ισραήλ, με σκοπό την επιτάχυνση της υλοποίησης του σκέλους Κρήτης-Κύπρου που εμφανίζει τον υψηλότερο βαθμό ωριμότητας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου, Γιώργος Παπαναστασίου, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης και ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου TAQA, Jasim Husain Thabet, παρουσία της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Αλεξάνδρας Σδούκου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Ελλάδας, Θόδωρος Σκυλακάκης, δήλωσε: «Με το Μνημόνιο Κατανόησης, που υπεγράφη μεταξύ ΑΔΜΗΕ, Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κύπρου και της TAQA, γίνεται ακόμη ένα σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ. Ο καθετοποιημένος ενεργειακός όμιλος, με έδρα το Άμπου Ντάμπι, χάρη στην τεχνογνωσία που διαθέτει, μπορεί να συμβάλλει, καταλυτικά, στην επίσπευση των διαδικασιών για την υλοποίηση αυτού του εμβληματικού έργου».
Η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι για την υπογραφή του Μνημονίου Κατανόησης που ανοίγει το δρόμο για την είσοδο νέων επενδυτών στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επιτάχυνση της κατασκευής της, ιδίως όσον αφορά στο πρώτο σκέλος της διασύνδεσης. Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ευρισκόμενο σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα κάνει ό,τι απαιτείται για να διευκολύνει τον ΑΔΜΗΕ να φέρει εις πέρας ένα έργο στρατηγικής σημασίας όχι μόνο για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και για όλη την Ε.Ε., καθώς το έργο αυτό όχι μόνο θα συνδέσει την Κύπρο με το ηλεκτρικό σύστημα της Ευρώπης, διευκολύνοντας την ενεργειακή της μετάβαση, αλλά παράλληλα θα προωθήσει και το στόχο της Ελλάδας να καταστεί εξαγωγέας καθαρής ενέργειας».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία επισφραγίζει εμφατικά το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται μετά την αλλαγή σελίδας στο Great Sea Interconnector. Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μπαίνει σε φάση κατασκευής, αρχής γενομένης από το καλωδιακό τμήμα της διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου, με ανάδοχο τη Nexans. Η διοίκηση του Διαχειριστή θα επισκεφθεί τις επόμενες ημέρες την Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να συζητήσουμε τα επόμενα βήματα του έργου».
Ποια είναι η TAQA
Η TAQA (Εθνικής Εταιρείας Ενέργειας του Άμπου Ντάμπι, PJSC) είναι μια διεθνής εταιρεία, που προσφέρει λύσεις για την ενεργειακή βιομηχανία. Έχει επεκτείνει επιθετικά το γεωγραφικό της αποτύπωμα και το τεχνολογικό της χαρτοφυλάκιο μέσω στρατηγικών εξαγορών σε όλο τον κόσμο, δημιουργώντας διεθνή εμπορική παρουσία. Με δεδομένο το γεγονός ότι οι τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), η πυρηνική ενέργεια, οι αποδοτικές τεχνολογίες αερίου και οι δυναμικές λύσεις αποθήκευσης θα γίνουν πρωταρχικές πηγές ενέργειας καθώς μεταβαίνουμε στο καθαρό μηδέν, η TAQA έχει θέσει ως στόχο μέχρι το 2030 οι ΑΠΕ να αντιπροσωπεύουν το 65% της ακαθάριστης δυναμικότητας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των 150 GW, με σύμμαχό της τη Masdar. Να σημειωθεί πως η επόμενη στρατηγική στόχευση του ομίλου είναι το υδρογόνο.
Την ίδια ώρα, σκοπός είναι τα δύο τρίτα του χαρτοφυλακίου νερού των 1.300 MIGD μέχρι το 2030 να χρησιμοποιούν αποδοτική αντίστροφη ώσμωση (σ.σ.: αντίστροφη ώσμωση είναι διαδικασία καθαρισμού νερού που χρησιμοποιεί μια μερικώς διαπερατή μεμβράνη για να διαχωρίσει τα ιόντα, τα ανεπιθύμητα μόρια και τα μεγαλύτερα σωματίδια από το πόσιμο νερό). Λειτουργεί 13 μονάδες παραγωγής ενέργειας και αφαλάτωσης νερού σε όλα τα εμιράτα. Η TAQA παρέχει υπηρεσίες στη διαχείριση της ζήτησης μέσω της εταιρείας υπερ-ενεργειακών υπηρεσιών Abu Dhabi Energy Services και των εταιρειών διανομής Abu Dhabi Distribution Company και Al Ain Distribution Company, δίνοντας τη δυνατότητα σε δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς να υλοποιήσουν τους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας και νερού.
Η θυγατρική Abu Dhabi Energy Services (ADES) είναι μια Super ESCO, που θα προωθήσει και να αναπτύξει την αγορά ενεργειακής απόδοσης από την πλευρά της ζήτησης στο Εμιράτο του Άμπου Ντάμπι. Εκτός από τους σταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας και νερού που εδρεύουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχουν αναπτύξει επενδύσεις εστιασμένες στο GCC σε εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Ομάν και τη Σαουδική Αραβία, με μερίδιο 40% στη Sohar Aluminium Company, η οποία περιλαμβάνει εγκαταστάσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε δέσμια για ένα μεταλλουργείο αλουμινίου και ποσοστό 25% για το εργοστάσιο ηλεκτροπαραγωγής Jubail.
Παράλληλα, πραγματοποιεί επενδύσεις ύψους 40 εκατ. για αναβαθμίσεις υποδομών δικτύου στα ΗΑΕ έως το 2030 και επιδιώκει επενδύσεις σε διεθνές επίπεδο, μεταξύ άλλων σε διασυνδέσεις και τεχνολογίες έξυπνων δικτύων για την υποστήριξη της ενεργειακής μετάβασης. Όσον αφορά την παρουσία της εταιρείας στην Ευρώπη, οι δραστηριότητες της TAQA έχουν ως έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες και επικεντρώνονται σε στρατηγικά έργα ενεργειακής υποδομής, συμπεριλαμβανομένων των αποθηκών φυσικού αερίου και των ενεργειακών καινοτομιών, καθώς και τον πλήρη κύκλο των δραστηριοτήτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, από την εξερεύνηση και την παραγωγή έως τον παροπλισμό.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μικτές τάσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια
- ΕΛΓΑ: Καταβολές 2,6 εκατ. ευρώ για τις ενστάσεις της τετραετίας
- Northvolt: Στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα η σουηδική εταιρεία μπαταριών
- Ένωση Σούπερ μάρκετ: Τί τιμές περιμένουμε το 2025, η έλλειψη προσωπικού και η άμεση δράση σε περίπτωση μείωσης του ΦΠΑ
- Ταμείο για την Κοινωνία των Πολιτών: Η Νορβηγία χρηματοδοτεί με 14,3 εκατ. ευρώ την Ελλάδα
- Aegean Airlines: Συνεχίζει την κερδοσκοπία με τις τιμές των εισιτηρίων εις βάρος ταξιδιωτών, προκαλώντας αντιδράσεις
- Βρετανία: Οι σιδηρόδρομοι επανέρχονται στα χέρια του κράτους
- Γ. Μπιλιράκης: Από τις λίγες χώρες που καταβάλλουν το 2% του ΑΕΠ τους στην άμυνα η Ελλάδα
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις