Παραμένουν οι κυπριακές ανησυχίες και ενστάσεις για κόστος και επιμερισμό γεωπολιτικού ρίσκου λόγω Τουρκίας
Ολοκληρώθηκε η συνεδρία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) και επισημοποιήθηκε η απόφασή της για νέα αλλαγή στο ρυθμιστικό πλαίσιο για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου, όπως μεταδίδει ο «Φιλελεύθερος».
Η ρυθμιστική αρχή υιοθέτησε δύο αλλαγές που ζήτησε ο ΑΔΜΗΕ: Την έναρξη ανάκτησης εξόδων από τον φορέα υλοποίησης από το 2025 μέχρι και το 2029, έναντι 25 εκατ. ευρώ τον χρόνο, τα οποία θα αποκόπτονται από τους καταναλωτές αλλά θα επιστρέφονται σε αυτούς με κρατική επιδότηση, που θα διατίθεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρισμού.
Επίσης, παρατείνεται για 17 χρόνια η παραχώρηση προνομιακού ποσοστού απόδοσης κεφαλαίου (8.3%) στον φορέα υλοποίησης.
Άλλες αλλαγές που αφορούν τον διασυνοριακό επιμερισμό εξόδων (CBCA) θα γίνουν σε επόμενο στάδιο.
Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, με την απόφαση της ΡΑΕΚ τίθεται «ως επιτρεπόμενο έσοδο προς ανάκτηση για την περίοδο 1 Ιανουαρίου 2025 έως την 31 Δεκεμβρίου του 2029 το ποσό των είκοσι πέντε εκατομμυρίων ευρώ (25.000.000 ευρώ) ανά έτος, με συνολικό ανώτατο όριο επιτρεπόμενου εσόδου προς ανάκτηση για τα εν λόγω πέντε έτη τα εκατόν είκοσι πέντε εκατομμύρια ευρώ (125.000.000 ευρώ).
Το οποιοδήποτε υπόλοιπο ποσό προκύψει στη βάση του υπολογισμού του πραγματικού ετήσιου εγκεκριμένου πραγματικού εσόδου θα συνυπολογίζεται και θα ανακτηθεί μετά την έναρξη και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της γραμμής διασύνδεσης.
Η ως άνω κατ’ έτος ανάκτηση δαπανών θα μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο εφόσον έχει διατεθεί το σχετικό ετήσιο πόσο από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας για την οριζόντια μείωση των τιμολογίων των καταναλωτών ηλεκτρισμού στη βάση της εφαρμογής της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 17 Σεπτεμβρίου 2024».
Υπενθυμίζεται ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει το ποσό αυτό να προέλθει από το Ταμείο Ρύπων. Επομένως, οι λογαριασμοί των Κύπριων καταναλωτών θα επιδοτούνται ώστε να αντισταθμίζεται πλήρως η σχετική χρέωση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δύο κίνητρα (ανάκτηση εσόδου και επέκταση του WACC), όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕΚ: «παρέχονται και στο πλαίσιο των δηλώσεων και στη βάση των αναφορών και διαβεβαιώσεων του Φορέα Υλοποίησης ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και της εταιρείας Nexans Norway AS ότι το συνολικό κόστος του έργου, που έχει καθορισθεί στα 1,939.200 εκατ. ευρώ, δεν θα αυξηθεί πέραν του 5% με την ολοκλήρωση της μελέτης βυθογράφησης που διεξάγει η εταιρεία Nexans Norway AS παράλληλα με την κατασκευή του καλωδίου ούτε και με την ολοκλήρωση της τελικής προσφοράς από την ανάδοχο εταιρεία για την κατασκευή των σταθμών μετατροπής».
Ένα από τα αιτήματα και ενστάσεις της Κύπρου είναι το κόστος του έργου να μην αυξηθεί. Σημειώνεται ότι το συνολικό κόστος του έργου ανέρχεται στα 1,94 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 1,43 δισ. ευρώ είναι η αμοιβή της Nexans για την κατασκευή και την πόντιση του καλωδίου.
Επιπλέον άλλα 400 εκατ. ευρώ είναι το ποσό που θα λάβει η Siemens για να κατασκευάσει τους μετατροπείς τάσης σε Κύπρο και Κρήτη.
Δεύτερη εκκρεμότητα ήταν το γεωπολιτικό ρίσκο από την παρέμβαση της Τουρκίας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόνισε πως ούτε υφίσταται ούτε θα υπάρξει πρόβλημα σε αυτό που ονομάζεται γεωπολιτικό ρίσκο επικαλούμενος το Διεθνές Δίκαιο…
Το κόστος του έργου επιμερίζεται κατά 63% στην Κύπρο και κατά 37% στην Ελλάδα καθώς η Κύπρος είναι αυτή που θα ωφεληθεί περισσότερο. Εάν το έργο δεν πραγματοποιηθεί τελικά, όχι με ευθύνη του φορέα υλοποίησης, δηλαδή λόγω της αντίδρασης της Τουρκίας, η συμμετοχή στη ζημιά θα είναι 50%-50%.
Επίσης εάν το κόστος του έργου υπερβεί το 1,94 δισ. ευρώ, για το υπερβάλλον ποσό το κόστος θα επιμερισθεί ισομερώς στις δύο χώρες.
Θέμα που ήδη λύθηκε είναι η ανάκτηση του κόστους του έργου, που θα ξεκινήσει από 1/1/2025. Στην περίπτωση της Ελλάδας θα το επιβαρυνθούν οι καταναλωτές, όπως αποφάσισε η ΡΑΑΕΥ με βάση το WACC 7,2%. Στην περίπτωση της Κύπρου το ποσό υπολογίζεται στα 25 εκατ. ευρώ κατ’ έτος από το 2025 έως και το 2029, συνολικά 125 εκατ. ευρώ, και θα το καταβάλλει το Κυπριακό κράτος από τα δικαιώματα ρύπων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Μητσοτάκης: Θα στραφούμε στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης
- Έφυγε από τη ζωή ο επιχειρηματίας Δημήτρης Χαΐτογλου
- ΥΠΕΘΟ και ΑΑΔΕ στο Ζάππειο: Έρχονται 4 νέα εργαλεία στην μάχη κατά της φοροδιαφυγής το 2025
- Έρευνα Pulse: Το 49% των ελεύθερων επαγγελματιών θεωρεί άδικη τη φορολόγησή τους
- Ευρωπαϊκές αγορές: Ήπια κέρδη – Βούλιαξε 15,5% η JD Sports
- Ο Πούτιν απειλεί τη Δύση: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά»
- Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει να αντλήσει από τις αγορές 8 δισ. ευρώ με νέα ομόλογα το 2025
- Trastor: Εξαγόρασε από την Prodea χαρτοφυλάκιο γραφείων αξίας 69,19 εκατ. ευρώ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις