Public Eye

Ιδιωτικό χρέος: Η βόμβα σκάει!

Αυτή την περίοδο στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών υπάρχουν αναρτημένοι συνολικά 156.432 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ σύμφωνα με τις στοχεύσεις η αξία των ακινήτων που θα εκπλειστηριάσουν μέχρι το τέλος του 2023 αναμένεται να ξεπεράσει τα 18 δισ. ευρώ.

 Αυτό που προκαλεί έκπληξη και οργή είναι ότι σε αυτά εντάσσονται και ακίνητα που συνιστούν την πρώτη κατοικία ευάλωτων δανειοληπτών.

Τι συνιστά όμως ιδιωτικό χρέος; Το ιδιωτικό χρέος μιας χώρας είναι το άθροισμα όλων των χρεών που διατηρούν οι οικονομικές οντότητες και τα νοικοκυριά.

Κάτω από αυτά τα δεδομένα το ιδιωτικό χρέος στην Ελλάδα αναλύεται:

  • Σε τράπεζες: Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος (Ιούνιος του 2022), τα υπόλοιπα όλων των δανείων στο χαρτοφυλάκιο των τραπεζών (στεγαστικά, καταναλωτικά, επιχειρηματικά), είτε πληρώνονται είτε βρίσκονται σε καθυστέρηση, ανέρχονται σε 147,4 δισ. ευρώ. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι άλλα 90 δισ. ευρώ βρίσκονται στα χέρια των «σκοτεινών» funds μέσω των προγραμμάτων «Ηρακλής 1 & 2».
  • Στον ΕΦΚΑ: Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στο τέλος Ιουνίου του 2022 διαμορφώθηκε στα 43,4 δισ. ευρώ.
  • Στην ΑΑΔΕ: Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος της ιδιωτικής οικονομίας διαμορφώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2022 στα 113,027 δισ. ευρώ.
  • Σε αδιευκρίνιστο χρέος μεταξύ ιδιωτών – αφού δεν είναι εφικτό να τηρηθούν στατιστικά.

Ήδη από τον Ιούλιο βιώνουμε εκρηκτική αύξηση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Αυτό σημαίνει αύξηση του κόστους εξυπηρέτησης των δανειακών υποχρεώσεων νοικοκυριών και επιχειρήσεων εντός οικονομικού περιβάλλοντος που κυριαρχείται από την εκρηκτική αύξηση του κόστους ζωής, με τον πληθωρισμό να τρέχει το 2022 στη ζώνη του 10%!

Αν αναλογιστούμε ότι, σύμφωνα πάντα με την Τράπεζα της Ελλάδος, τα στεγαστικά δάνεια ανέρχονται σε 31 δισ. ευρώ, εκ των οποίων μόλις τα 3,1 δισ. ευρώ βρίσκονται σε καθυστέρηση, και ότι το 40% περίπου αυτού του δανεισμού αφορά στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι συνθήκες για τα νοικοκυριά που πληρώνουν δάνειο είναι ασφυκτικές. Τα ίδια συμβαίνουν και στα επιχειρηματικά δάνεια, που ανέρχονται σε περίπου 108 δισ. ευρώ (εκ των οποίων το 9,4% βρίσκεται σε καθυστέρηση). 

Μια νέα κρίση χρέους θεωρείται πλέον δεδομένη. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι η έντασή της. Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που θεωρούν ότι η κρίση του 2010 θα ωχριά μπροστά στην επερχόμενη λαίλαπα!

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu