Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ
Παρότι η Ιαπωνία έκλεισε το οικονομικό έτος Μαρτίου-Απριλίου με εμπορικό έλλειμμα σε παγκόσμιο επίπεδο, σημείωσε εντυπωσιακό πλεόνασμα στο διμερές εμπόριο με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα, Μ. Πέμπτη το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.
Συγκεκριμένα, το συνολικό εμπορικό έλλειμμα διαμορφώθηκε στα 5,2 τρισ. γεν (περίπου 37 δισ. δολάρια), παραμένοντας αρνητικό για τέταρτη συνεχή χρονιά. Ωστόσο, το πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ εκτοξεύτηκε στα 9 τρισ. γεν (63 δισ. δολάρια).
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ βρίσκονται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, καθώς Ιάπωνες διαπραγματευτές έχουν μεταβεί στην Ουάσινγκτον για να επιχειρηματολογήσουν κατά της επιβολής αυξημένων αμερικανικών δασμών. Η Ιαπωνία αποτελεί σταθερό σύμμαχο και σημαντικό επενδυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, απασχολώντας εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανούς εργαζομένους.
Στις 2 Απριλίου, ο Τραμπ ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιβάλει δασμό 24% στις ιαπωνικές εισαγωγές, στο πλαίσιο ενός γενικότερου πακέτου αυξημένων εμπορικών επιβαρύνσεων για δεκάδες χώρες. Μετά την αναστάτωση στις χρηματαγορές, ανακοίνωσε μερική αναστολή των μέτρων για 90 ημέρες, αλλά ταυτόχρονα αύξησε δραματικά τους ήδη υψηλούς δασμούς σε κινεζικά προϊόντα – έως και 145%.
Η Ιαπωνία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει έναν βασικό δασμό 10% και ειδικό φόρο 25% σε αυτοκίνητα, ανταλλακτικά, χάλυβα και αλουμίνιο. Τα περισσότερα από αυτά τα μέτρα εφαρμόστηκαν πρόσφατα και συνιστούν σοβαρή πρόκληση για τον πολιτικά πιεζόμενο πρωθυπουργό Σιγκερού Ισίμπα.
Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι το Τόκιο ενδέχεται να προχωρήσει απροσδόκητα σε υποχωρήσεις, όπως η αύξηση εισαγωγών αμερικανικού ρυζιού – ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο προϊόν για τους Ιάπωνες, με βαθιές πολιτισμικές ρίζες και ιστορική προστασία. Παρόλα αυτά, η πρόσφατη έλλειψη ρυζιού στην εγχώρια αγορά έχει αυξήσει τις τιμές.
Οι συνολικές εξαγωγές της Ιαπωνίας αυξήθηκαν κατά 5,9% σε ετήσια βάση, χάρη στη ζήτηση για ημιαγωγούς και οχήματα, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,7%. Η αποδυνάμωση του γεν έκανε τις εισαγωγές πιο ακριβές.
Την ίδια στιγμή, η άνοδος του τουρισμού από το εξωτερικό ενίσχυσε τις εξαγωγές, καθώς η τουριστική κατανάλωση λογίζεται στατιστικά ως εξαγωγική δραστηριότητα.
Τον Μάρτιο, η Ιαπωνία κατέγραψε εμπορικό πλεόνασμα 544 δισ. γεν (περίπου 4 δισ. δολάρια), με τις εξαγωγές να αυξάνονται σχεδόν κατά 4% σε ετήσια βάση – η έκτη συνεχόμενη μηνιαία άνοδος, έστω και πιο ήπια από τον Φεβρουάριο.
Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3%, ενώ προς την υπόλοιπη Ασία σημείωσαν άνοδο 5,5%. Οι αποστολές προς την Κίνα μειώθηκαν, αλλά καταγράφηκε ισχυρή άνοδος προς Χονγκ Κονγκ, Ταϊβάν και Νότια Κορέα.
«Πιθανόν πρόκειται για αναπροσανατολισμό εξαγωγών εντός της Ασίας, ώστε να αποφευχθούν δασμολογικές συγκρούσεις με τις ΗΠΑ», σχολίασε η Μιν Τζου Κανγκ, ανώτερη οικονομολόγος της ING.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Δεύτερη αύξηση κεφαλαίου για Πανιώνιο και τον βασικό του μέτοχο Ηλία Ρούπτσο
- Πιερρακάκης για αναβάθμιση S&P Ratings: « Η Ελλάδα εξελίσσεται, μεταρρυθμίζεται και κερδίζει τη διεθνή εμπιστοσύνη»
- S&P Ratings: Αναβάθμιση της Ελλάδας με σταθερό το outlook
- ΗΠΑ: Στη δημοσιότητα μόνο 10.000 σελίδες των αρχείων για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι
- Αποκλεισμένοι οι Παλαιστίνιοι Χριστιανοί από τα Ιεροσόλυμα ακόμη και το Πάσχα
- Μελόνι: Υποσχέθηκε στον Τραμπ ιταλικές επενδύσεις 10 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ
- Γαλλία: Προσέφυγε στην Κομισιόν κατά του TikTok για την προβολή της τάσης «Skinnytok»
- Ο Τραμπ θα εξετάσει αν θα απολύσει τον πρόεδρο της Fed, Τζερόμ Πάουελ
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις