Public Eye

Η ΤτΕ έχασε τον έλεγχο: Δάνειο σε πελάτη με δυσμενή στοιχεία από Παγκρήτια Τράπεζα

Την ώρα που η περίπτωση της Attica Bank απασχολεί για πολλοστή φορά την επικαιρότητα, αφού οι επενδυτές και οι διοικήσεις που κατά καιρούς επέλεξε η Τράπεζα της Ελλάδος αποδείχθηκαν περαστικοί, πληθαίνουν οι πληροφορίες για περίεργα φαινόμενα και στην Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα θα κληθεί να συγχωνευθεί με την Attica!

Όπως έχει γίνει γνωστό, αυτή την περίοδο η Παγκρήτια Τράπεζα βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώτος. Πηγές μέσα από την τράπεζα κάνουν αναφορά περί περίεργων δανειοδοτήσεων, που δεν συνάδουν με αυτό που ακούμε από επίσημα τραπεζικά χείλη, περί αυστηροποίησης των κανόνων των πιστωτικών ιδρυμάτων ως προς τη χορήγηση δανείων, προκειμένου να μην επαναληφθούν φαινόμενα αδικαιολόγητων επισφαλειών, όπως ορισμένες του παρελθόντος.

Φαίνεται όμως πως δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό αφού αφενός έλεγχοι δεν γίνονται αφετέρου αναπτύσσονται φιλικές επαφές ανάμεσα στους επόπτες και στους εποπτευόμενους. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Παγκρήτια Τράπεζα ενέκρινε την δανειοδότηση μεγάλου ποσού 1,6 εκατ. ευρώ σε κόρη πρώην εφοπλιστή, τη Δήμητρα Μ, όπως λένε οι πηγές, η οποία δεν ήταν καν πελάτης της τράπεζας. Μέχρι εδώ δεν υπάρχει κάτι περίεργο εάν βέβαια η συγκεκριμένη πελάτισσα είχε οικονομική επιφάνεια και κυρίως τα εισοδήματα για να μπορέσει να αποπληρώσει ένα τέτοιο δάνειο.

Το εισόδημα όμως της δανειολήπτριας είναι πολύ χαμηλό – κάτω των 50.000 ευρώ – λένε οι πηγές. Εγγυητές εμφανίζονται οι γονείς της που έχουν οφειλές σε δημόσιο και τράπεζες. Μάλιστα, οι υποθήκες της οικογένειας είναι υψηλές άνω των 5 εκατ. ευρώ ενώ υπάρχουν επίσης οφειλές σε άλλες τράπεζες 1,6 εκατ. ευρώ και διαταγές πληρωμής.

Το δάνειο δόθηκε με ενέχυρο ακίνητο το οποίο έφερε ήδη προσημειώσεις από το Ελληνικό Δημόσιο. Και όπως λένε οι πληροφορίες, δόθηκε για να εξοφληθεί άλλη οφειλή της οικογένειας στην Intrum, προκειμένου να σταματήσουν πράξεις αναγκαστικής εκτέλεσης, στις οποίες ο servicer είχε προχωρήσει.

Μάλιστα, οι πληροφορίες λένε πως ο συγκεκριμένος δανειολήπτης απευθύνθηκε και σε άλλη τράπεζα για να λάβει δάνειο, που για ευνόητους λόγους απέρριψαν το αίτημα.

Με άλλα λόγια, οι υπηρεσίες της Παγκρήτιας Τράπεζας έδωσαν δάνειο σε κάποιον χωρίς επαρκές εισόδημα και με ενέχυρο τα ακίνητα, τα οποία όμως φέρουν και άλλες υποθήκες μεταξύ αυτών και προς το δημόσιο.

Με τέτοια στοιχεία, πάντως, όπως λένε τραπεζικοί, υπάρχει κίνδυνος για τα κεφάλαια της τράπεζας. 

Επιπλέον, όσοι έχουν διαβάσει πορίσματα ελέγχου της Τράπεζας της Ελλάδος, περιπτώσεις με τα παραπάνω χαρακτηριστικά δανειδοτήσεων μνημονεύονται αναλυτικά με έμφαση στις πρακτικές, που συνοδεύουν τον δανεισμό. 

Να σημειωθεί πως με την αποχώρηση Σάλλα τον περασμένο Σεπτέμβριο και τη μη ανάληψη και ορισμό ακόμα νέας διοίκησης από τους νέους μετόχους, δηλαδή την Thrivest των επιχειρηματιών Δ. Μπάκου Ι. Καϋμενάκη και Αλ. Εξάρχου, η διοίκηση του Αντώνη Βαρθολομαίου είναι αυτή που διοικεί την τράπεζα (είχε οριστεί και για ένα φεγγάρι στην Attica από την Τράπεζα της Ελλάδος).

Και απ’ ότι φαίνεται λόγω των διαύλων που έχουν ανοίξει με την Τράπεζα της Ελλάδος, η τελευταία δεν κάνει ελέγχους, αλλά δημόσιες σχέσεις (πρόσφατα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον ισχυρό άνδρα της Thrinvest, Αλέξανδρο Εξάρχου για να τον πείσει να βάλει λεφτά στην Attica Bank, δηλαδή στο πηγάδι χωρίς πάτο που εξέθρεψε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Και καλό είναι με κάποιον τρόπο να ενημερωθεί και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, για τα όσα (δεν)  γίνονται στις τράπεζες, διότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι αυτό που θα βάλει τα πολλά λεφτά και πάλι…

Γιώτα Χ. 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu