Διεθνή

Η Σερβία ανοίγει το δρόμο για την παραγωγή λιθίου στη Rio Tinto

Ο πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić δήλωσε ότι εξασφάλισε εγγυήσεις ώστε να τηρηθούν όλα τα περιβαλλοντικά πρότυπα καθώς και δεσμεύσεις από την ΕΕ για επενδύσεις στη Σερβία, για την κατασκευή μπαταριών και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων

Η κυβέρνηση της Σερβίας ετοιμάζεται να δώσει στον πολυεθνικό κολοσσό Rio Tinto το πράσινο φως για την ανάπτυξη του μεγαλύτερου ορυχείου εξόρυξης; λιθίου της Ευρώπης δύο χρόνια αφού το Βελιγράδι διέκοψε το συγκεκριμένο πλάνο, ανοίγοντας και πάλι το δρόμο για την ανάπτυξη της βιομηχανίας ηλεκτρικών οχημάτων της ηπείρου.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς (Aleksandar Vučić) δήλωσε ότι «νέες εγγυήσεις» της από τον αγγλο-αυστραλιανών συμφερόντων όμιλο και την ΕΕ φαίνονται ικανές να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Σερβίας σχετικά με το εάν θα τηρηθούν τα απαραίτητα περιβαλλοντικά πρότυπα στην τοποθεσία Jadar στα δυτικά της χώρας.

Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Βούτσις ανέφερε ότι ήταν σίγουρος ότι θα εξασφαλίσει επίσης τις απαραίτητες δεσμεύσεις από τους ηγέτες της ΕΕ για σχετικές επενδύσεις στη Σερβία, όπως για την κατασκευή μπαταριών και την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων.

Εφόσον ικανοποιούνταν τα αιτήματά του για «όλη την αλυσίδα της αξίας και για την περιβαλλοντική προστασία», είπε ο Βούτσιτς, ανέμενε ότι οι επιχειρηματικοί και πολιτικοί ηγέτες θα έρθουν στο Βελιγράδι τον επόμενο μήνα για μια επίσημη ανακοίνωση για το έργο.

«Εάν παραδώσουμε τα πάντα, [το ορυχείο] μπορεί να ανοίξει το 2028», είπε, προσθέτοντας ότι προβλέπεται να παράγει 58.000 τόνους λιθίου ετησίως — «αρκετό για το 17% της παραγωγής ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη — περίπου 1,1 εκατ. αυτοκίνητα».

Η κυβέρνηση ανακάλεσε τις άδειες της Rio Tinto τον Ιανουάριο του 2022 μετά από διαμαρτυρίες περιβαλλοντικών ομάδων, που ανησυχούσαν για τη ρύπανση των υδάτων, τον εκτοπισμό των κατοίκων και τις ζημιές στην περιοχή όταν έκλεισε το ορυχείο.

Η σχεδιαζόμενη αναζωπύρωση της συμφωνίας με το Ρίο Τίντο και η εμπλοκή της ΕΕ, θεωρούνται από τους δυτικούς αξιωματούχους ως σημαντικό μήνυμα γεωπολιτικής σημασίαςσε μια εποχή που τα κοιτάσματα διεκδικούσαν η Κίνα, η Ρωσία και τα κράτη του Κόλπου.

Η Σερβία είναι υποψήφια για ένταξη χώρα στην ΕΕ για περισσότερο από μια δεκαετία, αλλά η διαδικασία προσχώρησης κινείται αργά εν μέσω ανησυχιών στις Βρυξέλλες για ζητήματα όπως το κράτος δικαίου και η διαφθορά. Το Βελιγράδι έχει επίσης δεσμευτεί με την ΕΕ σχετικά με το καθεστώς της πρώην επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου και είναι μία από τις δύο μόνο ευρωπαϊκές χώρες που δεν επιβάλλουν κυρώσεις στη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu