Διεθνή

Η Ρωσία βάζει «κόβει» κατά 5% την παραγωγή πετρελαίου για αντίποινα – Άλμα στις τιμές, στα 86 δολάρια το βαρέλι

Η Ρωσία θα μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια την ημέρα, ή περίπου το 5% της παραγωγής από τον Μάρτιο, σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάντερ Νόβακ, μετά την επιβολή πλαφόν από τη Δύση. 

“Από σήμερα, πουλάμε πλήρως όλο τον όγκο του παραγόμενου πετρελαίου, ωστόσο, όπως έχουμε ήδη δηλώσει, δεν θα πουλήσουμε πετρέλαιο σε όσους τηρούν άμεσα ή έμμεσα τις αρχές του πλαφόν”, σημείωσε ο Νόβακ σε ανακοίνωσή του.

“Στο πλαίσιο αυτό, η Ρωσία θα μειώσει οικειοθελώς την παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση των ισορροπιών στις αγορές”.

Εκπρόσωπος του Αλεξάντερ Νόβακ διευκρίνισε πως η μείωση της παραγωγής θα αφορά μόνο το αργό.

Η τιμή του Brent ενισχύθηκε στον απόηχο της είδησης σημειώνοντας αύξηση 2,37% στα 86,5 δολάρια ανά βαρέλι.

Πριν από την ανακοίνωση της μείωσης παραγωγής από τη Ρωσία, το Brent βρισκόταν ήδη σε τροχιά για τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό του από τα μέσα Ιανουαρίου, σημειώνει το Bloomberg. Αυτό διότι αυτήν την εβδομάδα εμφανίστηκαν αρκετές ανοδικές κατευθυντήριες δυνάμεις, καθώς η Σαουδική Αραβία αναμένει ανάκαμψη της ζήτησης πετρελαίου στην Κίνα, αυξάνοντας τις τιμές της, ενώ υπήρξαν διαταραχές στην Τουρκία, τη Νορβηγία και το Καζακστάν.

Οι χώρες της G7, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Αυστραλία συμφώνησαν να απαγορεύσουν από τις 5 Δεκεμβρίου τη ναυτική ασφάλιση, χρηματοδότηση και διαμεσολάβησης που παρέχεται από τη Δύση για το θαλάσσιο ρωσικό πετρέλαιο σε τιμές άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι, στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας για την εισβολή στην Ουκρανία.

Η ΕΕ επέβαλε επίσης απαγόρευση αγορών ρωσικών παραγώγων πετρελαίου και καθόρισε ανώτατα όρια τιμών από τις 5 Φεβρουαρίου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζει και νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας, όπως ανακοινώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, όπου έδωσε το «παρών» και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Παρόλα αυτά Ευρώπη και ΗΠΑ θα πρέπει να εστιάσουν την προσοχή τους και στις προσπάθειες της Ρωσίας να παρακάμψει τις κυρώσεις κάποιες φορές και με τη βοήθεια άλλων χωρών. Είναι ήδη γνωστό για παράδειγμα ότι το ρωσικό αργό περνάει από επεξεργασία στην Ινδία και επιστρέφει στη Δύση χωρίς να θεωρείται ρωσικό προϊόν.

Ρωσία: Δεν μπορούμε να εξάγουμε σιτηρά μέσω της Μαύρης Θάλασσας στο πλαίσιο της συμφωνίας

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε σήμερα ότι η Μόσχα δεν μπόρεσε να εξάγει σιτηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας που συνήφθη μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας πέρυσι λόγω των δυτικών εμποδίων, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Η συμφωνία, η οποία συνήφθη το περασμένο καλοκαίρι, διευκολύνει την εξαγωγή ουκρανικών γεωργικών προϊόντων μέσω των νότιων λιμανιών της στη Μαύρη Θάλασσα υπό την εποπτεία της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών.

Δεν προοριζόταν να διευκολύνει τις ρωσικές εξαγωγές σιτηρών και η Ρωσία συνεχίζει να εξάγει μεγάλες ποσότητες σιτηρών και άλλων γεωργικών προϊόντων εκτός της συμφωνίας.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu