Η Ρωσία κηρύσσει νομισματικό πόλεμο κατά της Δύσης καθώς εξετάζει τη σταδιακή κατάργηση του δολαρίου και του ευρώ στις εμπορικές, οικονομικές και επενδυτικές σχέσεις με τους οικονομικούς εταίρους, καθώς αυτά τα νομίσματα έχουν καταστεί «τοξικά» εν μέσω αυξανόμενης πίεσης από τη Δύση μέσω των κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα και το «πάγωμα» ρωσικών assets αξίας περίπου 300 δις ευρώ, δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Πάνκιν σε συνέντευξή του στο TASS.
Την ίδια ώρα, αυξάνει τις θέσεις της στο κινεζικό γουάν και γίνεται η τρίτη τη τάξει χώρα κάτοχος του νομίσματος της δεύτερης οικονομίας τον κόσμο ενώ προαναγγέλλει τη διαμόρφωση ενός παράλληλου σύστημα συναλλαγών εκτός του SWIF ανεξάρτητου από τους εκβιασμούς της Δύσης.
Η νέα διεθνής τάξη χωρίς την κυριαρχία των ΗΠΑ
Ο διπλωμάτης σημείωσε ότι το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα που χτίστηκε από την Ουάσιγκτον έχει αποδειχθεί «ακατάλληλο για τις συνθήκες μιας πολυπολικής παγκόσμιας τάξης και έχει ουσιαστικά γίνει ένα εργαλείο για την επίτευξη πολιτικών στόχων μιας ομάδας χωρών».
«Είναι προφανές ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η Δύση σκοπεύει να συνεχίσει να κάνει κατάχρηση της προνομιακής της θέσης», συνέχισε ο κορυφαίος διπλωμάτης.
Αποδολαριοποίηση
«Είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε ότι πολλά κράτη, παρακολουθώντας τις έκτακτες και παράνομες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξετάζουν την ανάγκη να προοπτική να απο-δολαριοποιήσουν τις διεθνείς συναλλαγές για να διασφαλίσουν την εθνική κυριαρχία τους.
Όπως αποδείχθηκε, αν υπάρχει πολιτική βούληση, το θέμα είναι σε μεγάλο βαθμό επιλύσιμο», πρόσθεσε.
Χρήση του γουάν
Τη ίδια ώρα Ρωσία κατέλαβε την τρίτη θέση μεταξύ των χωρών που χρησιμοποιούσαν το γουάν της Κίνας στις διεθνείς πληρωμές τον Ιούλιο, καθώς το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά συναλλάγματος αυξήθηκε 6,3 φορές σε μόλις τρεις μήνες, αποκάλυψε το περιοδικό Forbes, επικαλούμενο στατιστικά στοιχεία του διεθνούς συστήματος πληρωμών SWIFT.
Η Ρωσία αντιπροσώπευε το 3,9% των συναλλαγών σε γουάν τον Ιούλιο (από 1,42% τον Ιούνιο), σύμφωνα με τα στοιχεία της SWIFT που αναφέρει η δημοσίευση.
Το Ηνωμένο Βασίλειο παρουσίασε υψηλότερες επιδόσεις (6,35%), ενώ το Χονγκ Κονγκ παρέμεινε στην κορυφή (70,93% έναντι 73,82% τον Ιούνιο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του SWIFT, τη Ρωσία ακολούθησαν η Σιγκαπούρη (3,77%) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (2,98%).
Εξέλιξη της πορείας Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του Ιουνίου, η Ρωσία ανέβηκε τέσσερις βαθμίδες, αποκλείοντας στη συνέχεια τη Σιγκαπούρη από τις τρεις πρώτες θέσεις της κατάταξης.
Η Ρωσία εισήλθε στις μετρήσεις του SWIFT τον Απρίλιο, όταν η συμμετοχή της στο παγκόσμιο εμπόριο χρησιμοποιώντας το κινεζικό νόμισμα υπολογίστηκε σε 0,62%. Από τότε, η μετοχή της Ρωσίας έχει εξαπλασιαστεί, σύμφωνα με τα στοιχεία.
Η άνοδος του κινεζικού νομίσματοςΤον Ιούλιο, το γουάν παρέμεινε ένα από τα πέντε κορυφαία διεθνή νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές, όπως αναφέρουν αναλυτές του διατραπεζικού συστήματος.
Παρά τη μείωση της αξίας των συναλλαγών κατά 6,7% σε σύγκριση με τον Ιούνιο, το κινεζικό νόμισμααντιπροσώπευε το 2,2% του συνολικού ποσού διεθνές εμπόριο τον Ιούλιο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των αναλυτών.
Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022, οι συναλλαγές σε γουάν ξεπέρασαν το δολάριο για πρώτη φορά, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο του Χρηματιστηρίου της Μόσχας.
Σταδιακή μετάβαση από το SWIFT σε πιο ασφαλές σύστημα πληρωμών – Ποια κράτη θα ακολουθήσουν
Η Ρωσία αντιμετωπίζει την ανάγκη για σταδιακή μετάβαση από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT σε πιο ασφαλείς μηχανισμούς για τη μεταφορά χρηματοοικονομικών πληροφοριών στο σύστημα πληρωμών προστατευμένων από εξωτερικές παρεμβάσεις, επισήμανε επίσης ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Αλεξάντερ Πάνκιν.
«Προχωρούμε στη σταδιακή μετάβαση από το SWIFT σε μηχανισμούς μεταφοράς χρηματοοικονομικών πληροφοριών προστατευμένων από εξωτερική πίεση και αναπτύσσουμε ενεργά τοΣύστημα Μεταφοράς Οικονομικών Μηνυμάτων (SPFS) της Τράπεζας της Ρωσίας. Θα ακολουθήσουν και άλλοι
«Ταυτόχρονα, είμαστε βέβαιοι ότι όχι μόνο η Ρωσία, αλλά και άλλα κράτη που ασκούν ρεαλιστική πολιτική – και υπάρχουν πολλά – έχουν ενεργό ενδιαφέρον για την λειτουργία μιας πραγματικά αμερόληπτης και ανεξάρτητης από τις μεταβαλλόμενες διαθέσεις των δυτικών χωρών πλατφόρμας διεθνών πληρωμών», επισήμανε ο διπλωμάτης.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- “Μαύρη τρύπα” 9,8 δισ. ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία – Ανεπίδεκτα είσπραξης το 20% των χρεών
- Ηλεκτρική γέφυρα Ελλάδας – Ισραήλ: Νέο κεφάλαιο στην ενεργειακή συνεργασία
- Σκυλακάκης: Επιδότηση ρεύματος σε νοικοκυριά και μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις
- ΕΝΦΙΑ: Καταργείται για διατηρητέα έως 400.000 ευρώ, μηδενικός ΦΠΑ για νέες οικοδομές έως 31.12.2025
- ΟΑΚΑ: Μετονομάζεται σε Telekom Arena μετά το deal Γιαννακόπουλου με την Deutsche Telekom
- Μητσοτάκης: Στις 12 το μεσημέρι η συνάντηση με τον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε
- 20 χρόνια Onex, Πάνος Ξενοκώστας: Ο επιχειρηματίες που πέτυχε το φαινομενικά ακατόρθωτο
- Την επόμενη Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου η συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις