Είναι απορίας άξιο πως λειτουργεί ή μάλλον γιατί λειτουργεί ο σιδηρόδρομος υπό αυτές τις συνθήκες - Ερωτήματα και για την ΡΑΣ, που το 2024 αναζητά τι (δεν) έχει γίνει το 2020 και το 2021
Κλήση σε ακρόαση για τη διαπίστωση παράβασης του άρθρου 28 του ν.4408/2016, που αφορά στη σύναψη σύμβασης πρόσβασης μεταξύ του Διαχειριστή Υποδομής ΟΣΕ Α.Ε. και της Σιδηροδρομικής Επιχείρησης HELLENIC TRAIN, αποφάσισε η ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων.
Στην απόφαση που υπογράφει η πρόεδρος της ΡΑΣ, Ιωάννα Τσιαπαρίκου, με φέρει ημερομηνία 11 Ιουνίου 2024, αναφέρονται τα εξής:
1. Εκκινεί με την παρούσα Απόφαση την, κατ΄ άρθρο 9 §1 του Κανονισμού Ακροάσεων της Αρχής, διαδικασία ακρόασης για τον Διαχειριστή Υποδομής με την επωνυμία «Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδος Ανώνυμη Εταιρεία» και τον διακριτικό τίτλο «ΟΣΕ Α.Ε.» και της σιδηροδρομικής επιχείρησης «HELLENIC TRAIN A.E.», με θεματικό
αντικείμενο τη διερεύνηση πιθανολογούμενης παράβασης από τις δυο προαναφερόμενες εταιρείες, σχετικά με την Απόφαση 56/2022 της ΡΑΣ και ειδικότερα του σημείο Β αυτής, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η υπογραφή συμβάσεων πρόσβασης για τα έτη 2020 και 2021, μεταξύ ΟΣΕ Α.Ε και HELLENIC TRAIN A.E., όπως προβλέπεται, ειδικότερα, στα άρθρα 28 και 17§6 του ν.4408/2016 για την πρόσβασης στην υποδομή.
2. Εξουσιοδοτεί την Πρόεδρο της Αρχής, να ενεργήσει σύμφωνα με τα αναφερόμενα στις διατάξεις των άρθρων 3, 9, και 10 του Κανονισμού Ακροάσεων της ΡΑΣ, και ειδικότερα:
α) να ορίσει με σχετική Πράξη, ως όργανο της ανωτέρω ακρόασης, ειδική τριμελή Επιτροπή Ακρόασης, ορίζοντας, με την ίδια Πράξη, τα Μέλη και τον Γραμματέα της Επιτροπής αυτής, και
β) να εκδώσει Πράξη Διεξαγωγής Ακρόασης, καλώντας σε ακρόαση τις εταιρίες ΟΣΕ Α.Ε. και HELLENIC TRAIN Α.Ε., ορίζοντας το θεματικό αντικείμενο, το αρμόδιο όργανο, καθώς και τον τόπο και χρόνο διεξαγωγής της ακρόασης.
Με την ίδια εν λόγω Πράξη, να καλέσει τις προαναφερόμενες εταιρίες :
i) να υποβάλουν έγγραφο υπόμνημα προς διατύπωση των θέσεών τους τόσο σε εμπιστευτική, όσο και σε μη εμπιστευτική έκδοση, συνοδευόμενη από σχετικό αιτιολογημένο αίτημα εμπιστευτικής αντιμετώπισης, το αργότερο τρεις (3) ημέρες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής της ακρόασης. Με το εν λόγω υπόμνημα, η κάθε εταιρία καλείται να δηλώσει εάν επιθυμεί να ασκήσει το δικαίωμα προφορικής ακρόασης, ανακοινώνει το όνομα του νόμιμου εκπροσώπου της και τα ονόματα και την ιδιότητα των μαρτύρων που τυχόν επιθυμεί να εξετασθούν, καθώς και το αντικείμενο επί του οποίου θα
εξετασθούν, αιτιολογώντας ειδικώς την ανάγκη εξέτασής των μαρτύρων αυτών ενώπιον του οργάνου ακρόασης.
(ii) να υποβάλουν αίτημα για να λάβουν πρόσβαση στα μη απόρρητα στοιχεία του φακέλου της υπόθεσης, με τη δυνατότητα να προβούν σε ανταπόδειξη με το υπόμνημά τους, προσκομίζοντας τα αναγκαία προς τούτο αποδεικτικά μέσα.
Επιπλέον, δύνανται, με ειδικά αιτιολογημένο αίτημα, να ζητήσουν πρόσβαση και σε τυχόν απόρρητα στοιχεία του φακέλου, εφόσον τούτο είναι απολύτως αναγκαίο για την άσκηση των δικαιωμάτων άμυνας.
Πάντως, είναι απορίας άξιο πως η ΡΑΣ εν έτει 2024 αναζητά εάν έχει υπογραφεί ή όχι η σύμβαση του 2020 και του 2021.
Να θυμίσουμε πως πρόσφατα ορίστηκε νέος πρόεδρος στην Hellenic Train ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, ο οποίος κρατά όλες τις ιδιότητες και δεν παραιτείται από καμία, γιατί όπως λέει το υπερταμείο, όπου υπάγεται το ΤΑΙΠΕΔ, δεν υπάρχει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων!
Σε γνώση όλων – Το θέμα ανέδειξε ο πατέρας της 20χρονης Μάρθης
Το θέμα έθιξε σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Αντώνης Ψαρόπουλος, δικηγόρος και πατέρας της 20χρονης Μάρθης (κόρης της Μαρίας Καρυστιανού) που έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, τόνισε το γεγονός ότι η Hellenic Train, αν και δεν είχε υπογράψει τη σύμβαση, έπαιρνε επιδότηση από το ελληνικό Δημόσιο, υποτίθεται για να μένουν χαμηλές οι τιμές των εισιτηρίων αλλά και να διατηρούνται και κάποιες άλλες παροχές που άπτονται της ασφάλειας που πρέπει να προσφέρει η εταιρεία στους επιβάτες.
Ο κ. Ψαρόπουλος ανέφερε ότι η Hellenic Train «ακριβώς επειδή έβλεπε την κατάσταση του δικτύου και τη μη εγκατάσταση των συστημάτων ασφαλείας, γνωρίζοντας τα χάλια του δικτύου, δεν ήθελε να υπογράψει. Θα ήταν σαν να υπέγραφε ότι ξέρει την κατάσταση και το αποδέχεται». Μάλιστα εκτίμησε ότι αυτό «θα προβληθεί ως επιχείρημα στο δικαστήριο από την εταιρεία» και τόνισε ότι η σύμβαση θα έπρεπε να έχει καταγγελθεί από τον ΟΣΕ και πρωτίστως από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο πάντως δεν το έκανε. Συμπέρανε λοιπόν ότι «υπάρχει γνώση, υπάρχει αλληλογραφία ότι υπήρχε κίνδυνος να συμβεί δυστύχημα και παρ’ όλα αυτά δεν έπραξαν τα δέοντα».
Η ΡΑΣ γνώριζε αναλυτικά την εκκρεμότητα σχετικά με τη σύμβαση πρόσβασης καθώς είχε εκδώσει απόφαση τον Ιούλιο του 2022, ύστερα από προσφυγή της Hellenic Train το 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- News Corp: Πούλησε την αυστραλιανή εταιρεία ενημέρωσης Foxtel Group στην DAZN Group
- Ρωσία: Βασικός διαπραγματευτής του Πούτιν για τις επενδύσεις, μεταβαίνει στις ΗΠΑ για συνομιλίες
- ΕΚΤ: Μειωμένα τα επιτόκια επιχειρηματικών δανείων, αυξημένα τα στεγαστικά τον Φεβρουάριο
- ΔΥΠΑ: Επιπλέον 1.000 επιδοτούμενες θέσεις στο πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 55+ ετών
- Υπ. Πολιτισμού: Το ΚΑΣ απέρριψε αίτημα του Λάνθιμου για γύρισμα της νέας του ταινίας στην Ακρόπολη
- ΜyHome EnterTwo: Σταθερό διζωνικό μπλε τιμολόγιο 24μηνης διάρκειας από τη ΔΕΗ
- Ανδρουλάκης: Δεν δίνουμε λευκή επιταγή για εξοπλισμούς εις βάρος της κοινωνικής συνοχής
- Accor – Invel Real Estate – PRODEA: Συμφωνία για το ξενοδοχείο Bellevue Cortina d’Ampezzo
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις