Οικονομία

Η ψυχολογία δείχνει συμφωνία

Το θετικό κλίμα της Παρασκευής δεν στάθηκε αρκετό να ανακόψει το σερί των τεσσάρων  συνεχόμενων πτωτικών εβδομάδων και έτσι η Αγορά συμπλήρωσε πέντε συνεχόμενες εβδομάδες, φαινόμενο το οποίο είχε να επαναληφθεί από το Σεπτέμβριο του 2014. Η αγορά προεξοφλεί την συμφωνία και το αίσιο τέλος στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου ενώ ανοδική ήταν και η εικόνα στα ομόλογα τα οποία είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά. Είναι λογικό μετά τις συσσωρευμένες απώλειες από την αρχή του χρόνου (έως και 21%) ο τραπεζικός κλάδος να ηγηθεί της κίνησης και να συγκεντρώσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. Αν όλα κλείσουν στο χρόνο τους τότε οι τράπεζες θα έχουν το υψηλότερο δυνητικό ανοδικό περιθώριο από όλες τις εισηγμένες μετοχές καθώς θα είναι και οι περισσότερο ευνοημένες από την προσθήκη των ελληνικών ομολόγων στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ (συνεδρίαση 9 Μαρτίου). Κοιτώντας λίγο πιο μακριά, ο οίκος Fitch στις 24 Φεβρουαρίου θα έχει λόγους να αναθεωρήσει θετικά την στάση έναντι της πιστωτικής ικανότητας της Ελλάδας δίνοντας μια ακόμα ψυχολογική ώθηση στην αγορά, γεγονός το οποίο θα έχει και θεμελιώδη ανάγνωση στο ασφάλιστρο κινδύνου. 

 

Όπως και να έχει η ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ιδιαίτερα φορτωμένη αφού σε ενδεχόμενη συμφωνία οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Αθήνα προκειμένου να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση σε τεχνικό επίπεδο. Ενδεχομένως να χρειαστούν να περάσουν από το κοινοβούλιο νομοθετήματα προκειμένου να ικανοποιηθούν όσα προαπαιτούμενα βρίσκονται σε εκκρεμότητα ή αποφάσεις (π.χ. Διοικήσεις Τραπεζών) που καθυστερούν από πέρυσι. Από την άλλη πλευρά αν τα πράγματα παραμείνουν ως έχουν εκτιμάται ότι θα ενταθούν οι προσπάθειες ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση των δύο πλευρών πριν το Μάρτιο καθώς εκεί οι Ολλανδικές εκλογές στις 15 Μαρτίου θα λειτουργήσουν ανασταλτικά για την εξέλιξη των συνομιλιών. Δεν θα είναι πάντως η πρώτη φορά που το «παρά πέντε» μιας επικείμενης συμφωνίας για κλείσιμο μιας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος γίνει «και πέντε». Στην παρούσα φάση ωστόσο υπεισέρχονται  παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την διαπραγμάτευση που είναι έξω από τις δυνατότητες διαχείρισης της ελληνικής πλευράς αν η χρονική επέκταση υπερβεί το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κράτησε εκ νέου τις 600 μονάδες καταγράφοντας χαμηλή τιμή στις 603,88 μονάδες την περασμένη Τετάρτη. Ουσιαστικά την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης πήρε ότι έχασε μέσα στην εβδομάδα φλερτάροντας επικίνδυνα με τον κινητό μέσο των 200 ημερών (597 μονάδες). Παρά την ανοδική κίνηση οι βασικοί κινητοί μέσοι παρέμειναν πουλημένοι και η τάση πλέον έχει κομβικό σημείο αλλαγής τις 630 μονάδες. Η γρήγορη υποχώρηση των ταλαντωτών επιμέρους οδήγησε την άνοδο των τραπεζικών μετοχών από υποτιμημένες ζώνες τιμών ενώ ο τζίρος την ημέρα της ανοδικής εκτόνωσης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «ελπιδοφόρος» για την επέκταση της ανόδου. Συμπερασματικά το τέλος της εβδομάδας μας βρίσκει θετικούς για την συνέχεια αλλά και σε στενή επαφή με την οθόνη λόγω της ρευστής – ακόμα- κατάστασης που επικρατεί με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

 

Η ανακοίνωση για το ΑΕΠ του δ’ τριμήνου δεσπόζει στην ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας καθώς η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει την προκαταρκτική της εκτίμηση στις 12 το μεσημέρι στις 14 Φεβρουαρίου. Η Coca Cola παίρνει την σκυτάλη των αποτελεσμάτων για τα οικονομικά πεπραγμένα του δ’ τριμήνου τα οποία θα ανακοινωθούν πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Πέμπτης 16 Φεβρουαρίου ενώ μέσα στην ημέρα είναι προγραμματισμένη η καθιερωμένη τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές. Τέλος την ερχόμενη Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου λήγουν οι σειρές παραγώγων για το μήνα Φεβρουάριο.

 M. Χατζηδάκης, Beta Securities

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu