Η Ουκρανία έχει ένα μήνυμα που θέλει να μεταφέρει στην αμυντική βιομηχανική των ΗΠΑ και στην κυβέρνηση.
Το κατεστραμμένο από τον πόλεμο κράτος χρειάζεται απεγνωσμένα πυροβολικό, αλλά αυτό που μπορεί πραγματικά να του δώσει το πάνω χέρι έναντι των Ρώσων εισβολέων του είναι όπλα ακριβείας μεγάλης εμβέλειας, όπως οπλισμένα drones Predator, πυρομαχικά και το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.
Ο Ντένις Σαράποφ, αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, αρμόδιος για τις προμήθειες, την υποστήριξη όπλων και εξοπλισμού, και ο στρατηγός Βολοντίμιρ Καρπένκο, διοικητής διοικητικής μέριμνας χερσαίων δυνάμεων, μίλησαν με τον αρχισυντάκτη του National Defense Magazine μέσω διερμηνέα στο περίπτερο του Υπουργείου Άμυνας της Ουκρανίας στη διάσκεψη Eurosatory στο Παρίσι στις 15 Ιουνίου.
Την ίδια ώρα στην Ουάσιγκτον, πολιτικοί και ειδικοί συζήτησαν αυτή την εβδομάδα για το εάν ήταν πρακτικό να σταλούν στην Ουκρανία οπλισμένα drones Predator ως μέρος ενός πακέτου βοήθειας 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο Σαράποφ και ο Karpenko είπαν ότι μια τέτοια τεχνολογία μπορεί να δώσει στην Ουκρανία αυτό που χρειάζεται για να κερδίσει το πάνω χέρι στον πόλεμο.
Η συνέντευξη έχει τροποποιηθεί για λόγους συντομίας και σαφήνειας.
Οι αναγνώστες του National Defense Magazine είναι περίπου 1.800 εταιρικά μέλη της αμυντικής βιομηχανικής βάσης στις ΗΠΑ. Τι μήνυμα έχετε για αυτούς; Και τι τους χρειάζεστε επειγόντως;
Σαράποφ: Το [Υπουργείο Άμυνας] επικεντρώνεται επί του παρόντος στην εκπλήρωση όλων των αναγκών των ενόπλων δυνάμεων. Κάνατε μια ερώτηση σχετικά με τις ανάγκες. Αρχικά, πρέπει να καταλάβετε ότι η πρώτη γραμμή έχει μήκος 2.500 χιλιόμετρα. Μάχες σε εξέλιξη διεξάγονται σε μήκος άνω των 1.000 χιλιομέτρων της πρώτης γραμμής.
Είναι μια απόσταση σαν να πηγαίνει κάποιος από το Κίεβο στο Βερολίνο. Σήμερα, όλοι οι άνθρωποι σε όλες τις ένοπλες δυνάμεις μας και στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας είναι ένα εκατομμύριο άτομα. Και πρέπει να τους στηρίξουμε όλους. Πρέπει να τους εφοδιάσουμε με φορητά όπλα, με εξοπλισμό ατομικής προστασίας και με μέσα επικοινωνίας.
Και φυσικά, για να διεξαγάγουμε έναν πόλεμο στη σημερινή εποχή, χρειαζόμαστε βαριά όπλα — αυτά είναι κυρίως συστήματα πυροβολικού. Από σήμερα, η ανάγκη μας για συστήματα βαρέως πυροβολικού μετριέται κατά εκατοντάδες. Γι’ αυτό χρειαζόμαστε επίσης έναν τεράστιο αριθμό πυρομαχικών για αυτά τα συστήματα πυροβολικού.
Δεν πρόκειται να αναφέρω τον ακριβή αριθμό που χρειαζόμαστε. Πρόκειται για πληροφορίες εσωτερικής χρήσης. Απλώς θα σας πω ότι νομίζω ότι για να εκπληρώσουμε αυτές τις ανάγκες πρέπει να δεσμεύσουμε ολόκληρο το στρατιωτικό βιομηχανικό κύκλωμα όλου του κόσμου.
Έχουμε λάβει μεγάλο αριθμό οπλικών συστημάτων, αλλά δυστυχώς ένας τόσο μαζικά αναλώσιμο πόρος, καλύπτει μόνο το 10% έως 15% των αναγκών μας. Χρειαζόμαστε πυροβολικό, χρειαζόμαστε πυρομαχικά πυροβολικού, οχήματα μάχης πεζικού, οχήματα μάχης, τανκς. Χρειαζόμαστε πραγματικά συστήματα αεράμυνας και το σύστημα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης.
Επίσης, οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας, γιατί πιστεύουμε ότι τα οπλικά συστήματα υψηλής ακρίβειας θα μας δώσουν ένα πλεονέκτημα έναντι του εχθρού, το πάνω χέρι σε αυτόν τον πόλεμο.
Υπάρχει μια συζήτηση στις ΗΠΑ για το αν θα σταλούν στην Ουκρανία οπλισμένα drones Predator. Πόσο σημαντική είναι για εσάς;
Σαράποφ: Η πλευρά που θα κερδίσει σε αυτόν τον πόλεμο θα είναι εκείνη που θα αρχίσει πρώτα να χρησιμοποιεί σύγχρονο εξοπλισμό υψηλής ακρίβειας και οπλικά συστήματα. Και αυτά τα drones που αναφέρατε, είναι μέρος του εκσυγχρονισμένου, υψηλής ακρίβειας σύγχρονου εξοπλισμού. Μας δίνει ένα πλεονέκτημα που μας επιτρέπει να χτυπήσουμε με ακρίβεια τον εχθρό.
Στρατηγός Καρπένκο: Όσον αφορά την πρώτη ερώτηση, θέλω να προσθέσω κάτι σε αυτό που είπε ο αναπληρωτής όσον αφορά την ανάγκη για εξοπλισμό και οπλισμό. Θέλω μόνο να καταλάβετε την ένταση της σύγκρουσης. Ενώ ο αναπληρωτής υπουργός μιλούσε, συνέταξα μερικούς αριθμούς για να σας δείξω απλώς την ένταση της μάχης κατά μήκος αυτών των… χιλιομέτρων όπου η μάχη είναι σε εξέλιξη, ενεργή.
Σκεφτείτε το εξής: μια ταξιαρχία καταλαμβάνει περίπου 40 χιλιόμετρα της γραμμής. Αυτό σημαίνει ότι για την κάλυψη της ενεργού μάχης χρειαζόμαστε 40 ταξιαρχίες. Κάθε ταξιαρχία αποτελείται από 100 οχήματα μάχης πεζικού, 30 άρματα μάχης, 54 συστήματα πυροβολικού — μόνο για μία ταξιαρχία, και έχουμε 40 από αυτά.
Δεν πρόκειται να μιλήσω για τους αντιαρματικούς κατευθυνόμενους πυραύλους ή τα κατευθυνόμενα αντιαρματικά όπλα προς το παρόν. Μιλάω μόνο για βαριά όπλα. Από σήμερα, έχουμε περίπου 30%-40%, μερικές φορές έως και 50% απωλειών εξοπλισμού ως αποτέλεσμα ενεργού μάχης. Έτσι, έχουμε χάσει περίπου το 50%. Έχουν χαθεί περίπου 1.300 οχήματα μάχης πεζικού, 400 άρματα μάχης, 700 συστήματα πυροβολικού.
Αυτή είναι μια μαθηματική εκτίμηση που μπορούμε να κάνουμε με βάση το μήκος της πρώτης γραμμής και την ένταση της σύγκρουσης. Λοιπόν, σας δίνω αυτήν την εκτίμηση μόνο για να καταλάβετε πόσο σημαντική είναι η απαίτηση με βάση την ένταση της σύγκρουσης.
Λοιπόν, σκεφτείτε το. Εάν η τρέχουσα ανάγκη για συστήματα πυροβολικού είναι 700 οχήματα, αυτά πρέπει να αναπληρωθούν γιατί καταστράφηκαν. Και έχουμε λάβει μόνο 100 οχήματα για παράδειγμα από ξένη βοήθεια. Έπειτα, υπάρχουν ιατρικές ανάγκες, η πολεμική αεροπορία, οι ειδικές δυνάμεις και όλοι οι άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες που επίσης πολεμούν σε αυτόν τον πόλεμο.
Όσον αφορά τον βαρύ οπλισμό και όσον αφορά τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη όπως ρωτήσατε: εκεί κατέληξε ο πόλεμος — χρησιμοποιώντας συστήματα βαρέως πυροβολικού. Είναι πόλεμος στενής επαφής. Αυτό οδηγεί σε πολλά θύματα.
Ο πόλεμος που βλέπουμε στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή συνέβη την τελευταία φορά το 1945, όταν ο κόσμος κέρδισε το κακό.
Δυστυχώς, σήμερα, δεν διαθέτουμε τις τεχνολογίες που θα μας επέτρεπαν να περιορίσουμε τις ανθρώπινες απώλειες. Έχουμε στενή ανθρώπινη επαφή μέσα στον πόλεμο. Και γι’ αυτό ο αναπληρωτής υπουργός είπε σωστά ότι η νικήτρια πλευρά θα είναι εκείνη που διαθέτει αυτές τις τεχνολογίες [μεγάλης εμβέλειας, ακριβείας].
Πρέπει να καταλάβετε ότι όλα τα [μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οπλισμένα UAV που χρειάζονται, τα drones καμικάζι, είναι τα όπλα που θα μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε τη γραμμή επαφής. Έτσι, ο αυξημένος χώρος μεταξύ μας και του εχθρού θα περιορίσει τις ανθρώπινες απώλειες, ενώ θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα της καταστροφής των εχθρικών οχημάτων.
Χρειαζόμαστε τόσο τα συστήματα πολλαπλών πυραύλων εκτόξευσης όσο και τα drones καμικάζι.
Εάν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε εργαλεία μεγάλης εμβέλειας όπως τα drones – όπως το MLRS – αυτό θα μας επιτρέψει να επεκτείνουμε την αποτελεσματική εμβέλεια έως και 60 χιλιόμετρα, θα μας δώσει το πάνω χέρι και θα μας δώσει σημαντική επιτυχία.
Και αν μπορούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των πολλαπλών συστημάτων πυραύλων εκτόξευσης και των drones καμικάζι, αυτό θα μειώσει τον ρυθμό κατανάλωσης συστημάτων πυροβολικού.
Γιατί πιστεύετε ότι χρειάζεται τόσος χρόνος για την παράδοση των οπλικών συστημάτων;
Σαράποφ: Πρέπει να καταλάβετε ότι οποιαδήποτε μεταφορά όπλων είναι πάντα πολιτική απόφαση. Και πολύ συχνά, δεν εξαρτάται από την κυβέρνηση μιας χώρας. Υπάρχουν διαφορετικές συμμαχίες.
Πολύ συχνά, ένα όπλα υψηλής τεχνολογίας, υψηλής ακρίβειας και συμπεριλαμβάνουν υποσυστήματα από πολλές χώρες. Και αν επρόκειτο να μεταφέρουν αυτήν την τεχνολογία, θα χρειαστεί να έχουν άδειες από όλες αυτές τις χώρες.
Και το άλλο στοιχείο είναι ότι, δυστυχώς, δεν κατανοούν όλοι οι πολιτικοί τη σοβαρότητα αυτού που συμβαίνει στην Ουκρανία. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι αυτός δεν είναι ο δικός τους πόλεμος. Αυτός ο πόλεμος είναι τόσο μακριά που δεν τους αφορά. Αλλά στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας πόλεμος για ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς, τυχαίνει να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή αυτού του πολέμου.
Ναι, λαμβάνουμε μεγάλη υποστήριξη, ειδικά την υποστήριξη πολλών χωρών που βρίσκονται εδώ σε αυτήν την έκθεση στο Eurosatory. Έχουμε ακούσει πολλά καλά λόγια. Έχουμε ακούσει πολλούς ανθρώπους να εκφράζουν συμπάθεια για την κατάστασή μας. Ωστόσο, δυστυχώς, χρειάζεται πολύς χρόνος για να καταλάβουν πολλοί άνθρωποι τι είδους απειλή αποτελεί η Ρωσία για ολόκληρο τον κόσμο σήμερα.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα θέλαμε να εκμεταλλευτούμε αυτήν την ευκαιρία … για να επιστήσουμε την προσοχή όλου του κόσμου για άλλη μια φορά ότι αυτός είναι ένας πόλεμος όχι μόνο πίσω στην Ουκρανία, αυτός είναι ο πόλεμος που επηρεάζει ολόκληρο τον κόσμο.
Η απόσταση από το Κίεβο στο Παρίσι είναι ίδια με το μήκος της πρώτης γραμμής μας, 2.500 χιλιόμετρα. Γι’ αυτό είναι κοινός μας στόχος να σταματήσουμε την προέλαση της Ρωσίας σε αυτόν τον πόλεμο.
Οι ένοπλες δυνάμεις μας αναγκάστηκαν να μάθουν πώς να χρησιμοποιούν πολλά όπλα από όλο τον κόσμο πιο αποτελεσματικά από πολλούς άλλους στρατούς. Την απόδειξη αυτή την έχετε δει γύρω από το περίπτερό μας και στα βίντεό μας. Αλλά λόγω των ποσοστών κατανάλωσης, χρειαζόμαστε πολλά όπλα και οπλικά συστήματα.
Σας έχουν εκφράσει εδώ οι προμηθευτές κάποιου είδους ανησυχία ότι μπορεί να μην συμβαδίζουν με τα ποσοστά κατανάλωσής σας;
Σαράποφ: Πρέπει να γίνει κοινή προσπάθεια γιατί δεν υπάρχει ούτε ένας προμηθευτής που να μπορεί να το κάνει αυτό μόνος του.
Τις τελευταίες τρεις ημέρες ζητήσαμε από όλους να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια μαζί για να ενωθούμε γιατί για άλλη μια φορά, δυστυχώς για εμάς, έχουμε γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής όπλων και πυρομαχικών στον κόσμο. Και ελπίζουμε να λάβουμε υποστήριξη από ολόκληρη την Ευρώπη και ολόκληρο τον κόσμο.
Παίρνετε κάποιον εργολάβο για να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τα πάντα;
Σαράποφ: Είναι η πρώτη φορά που οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν λάβει τόσα πολλά ξένα οχήματα και αυτός είναι ο λόγος που οι ειδικοί μας, οι ειδικοί συντήρησης… κάνουν θαύματα για να είμαστε ειλικρινείς, αλλά χρειαζόμαστε ακόμα υποστήριξη.
Στρατηγός Καρπένκο: Πρέπει να καταλάβετε γιατί η συντήρηση είναι πολύ σημαντική σήμερα. Το μεγαλύτερο μέρος του βαρέως εξοπλισμού που χρησιμοποιούμε λειτουργεί σε τέτοιες δύσκολες συνθήκες λόγω σφοδρών βομβαρδισμών πυροβολικού και έντονων πυρών. Ο εξοπλισμός δεν σταματά να λειτουργεί επειδή έχει εξαντληθεί. Σταματά να λειτουργεί λόγω συνεχών βομβαρδισμών πυροβολικού.
Δυστυχώς, σήμερα δεν έχουμε την ευκαιρία να στείλουμε εξοπλισμό που προμηθεύεται από το εξωτερικό σε μια εγκατάσταση αποκατάστασης απλώς και μόνο λόγω χρονικών περιορισμών. Γι’ αυτό συζητάμε για ανταλλακτικά εδώ, ώστε να μπορούμε να συντηρήσουμε και να επισκευάσουμε αυτόν τον εξοπλισμό στο πεδίο.
Για παράδειγμα, τα συστήματα πυροβολικού M777 είναι πραγματικά επιρρεπή σε ζημιές από το εχθρικό πυροβολικό. Για κάθε μπαταρία του M777, υπάρχουν έξι τεμάχια.
Μετά από κάθε επαφή με το πυροβολικό, πρέπει να παίρνουμε δύο πυροβολικά και να τα φέρουμε πίσω στο πίσω μέρος της πρώτης γραμμής για να τα συντηρήσουμε γιατί κάποια από τα υποσυστήματα είναι κατεστραμμένα από σκάγια. Αυτό συμβαίνει κάθε μέρα.
Ο εξοπλισμός που έχει πάει στο πίσω μέρος της πρώτης γραμμής συντηρείται αποκλειστικά από Ουκρανούς ειδικούς που έχουν εκπαιδευτεί από διάφορες ξένες εταιρείες για τον συγκεκριμένο σκοπό.
Στο Eurosatory αυτή την εβδομάδα, συναντάτε πολλές αμυντικές εταιρείες. Ποιες είναι οι προσδοκίες σας δεδομένου ότι πωλούν συνήθως μέσω των χωρών τους; Ποιος είναι ο σκοπός της συζήτησης με εταιρείες και όχι με χώρες;
Σαράποφ: Άρα αυτές είναι παράλληλες διαδικασίες. Υπάρχουν συνεχείς κυβερνητικές διαπραγματεύσεις σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό επίπεδο, στρατιωτικό επίπεδο, από υπουργείο σε Υπουργείο — και οι δύο υπουργοί εξωτερικών, υπουργοί άμυνας — πιστεύω ότι αυτός δεν είναι μόνο ένας διαρκής διάλογος, αλλά είναι διάλογος άνευ προηγουμένου.
Δεν έχει σημασία αν συνεργαζόμαστε με ιδιωτικές ή κρατικές επιχειρήσεις, οποιαδήποτε μεταφορά όπλων γίνεται με απόφαση της κυβέρνησης. Γι’ αυτό ελπίζουμε πραγματικά στην υποστήριξη αυτών των κυβερνήσεων.
Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που συναντώ τέτοιες επικοινωνίες μεταξύ διαφορετικών κυβερνήσεων. Ξέρω ότι μπορώ να καλέσω τους ομολόγους μου από άλλες κυβερνήσεις οπουδήποτε στον κόσμο ανά πάσα στιγμή.
Έχουμε ένα πολύ δύσκολο έργο μπροστά μας. Για αυτές τις εταιρείες, τους ζητάμε να κανονίσουν τις προμήθειες όπλων για εμάς όσο το δυνατόν γρηγορότερα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά. Πραγματικά αναμένουμε ότι οι κυβερνήσεις με τις οποίες συνεργαζόμαστε θα υποστηρίξουν πλήρως τα εργοστάσια όπλων τους για την υποστήριξη της Ουκρανίας.
Το πρώτο μου Eurosatory ήταν πριν από 20 χρόνια. Και όλα αυτά τα χρόνια η Ουκρανία ήταν πωλητής όπλων.
Και αυτή είναι η πρώτη έκθεση που αντί να είμαστε πωλητές όπλων, έχουμε γίνει ο μεγαλύτερος καταναλωτής όπλων. Αυτή είναι η πρώτη χρονιά του Eurosatory όπου δεν εκπροσωπούμαστε από τη βιομηχανία μας, αλλά από το υπουργείο Άμυνας μας, που είναι ο καταναλωτής, ο πελάτης, ο αγοραστής όλων αυτών των οπλικών συστημάτων.
Και το κύριο μήνυμα που έχουμε για το φετινό Eurosatory είναι να δείξουμε πόσο εξαιρετικά χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις μας της Ουκρανίας τον διαθέσιμο εξοπλισμό, πώς ο στρατός μας μάχεται καλύτερα από όλους.
Και θέλουμε να δείξουμε σε άλλες χώρες ότι μπορείτε να μας εμπιστευτείτε. Μπορείτε να μας εμπιστευτείτε τα όπλα σας, τις τεχνολογίες σας, για να τα χρησιμοποιήσουμε στο μέγιστο των δυνατοτήτων μας. Ξέρουμε πώς να τα χρησιμοποιήσουμε. Ξέρουμε πώς να πολεμήσουμε μαζί τους.
Και οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων που πολλές ξένες μάρκες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Ευρώπη Holdings: Το χρονοδιάγραμμα εισαγωγής των νέων 70,36 εκατ. μετοχών στο Χρηματιστήριο
- Noval Property: Νέος Επιχειρησιακός Διευθυντής ο Γεώργιος Κουτσοποδιώτης
- ΕΚΤΕΡ: Εγκρίθηκε από τη ΓΣ η απορρόφηση της «Ενεργειακής Κόμβος»
- Θεοδωρικάκος: Έχουν επιβληθεί πρόστιμα 1,7 εκατ. ευρώ και είναι 10.000 έλεγχοι σε εξέλιξη
- Ηλιούπολη: Συναγερμός στην ΕΛΑΣ για ένοπλο με καραμπίνα
- SunriseMezz: Από 3 Δεκεμβρίου η καταβολή της επιστροφής κεφαλαίου 0,0504 ευρώ ανά μετοχή
- Δήμος Αθηναίων: Τον ερχόμενο Μάρτιο ανοίγει η Βασιλίσσης Όλγας
- ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: Παρασκευή 29 Νοεμβρίου τα αποτελέσματα 9μηνου
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις