Public Eye

Η «ντρίπλα» Κασιδιάρη

Τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει πάνω στην εμπλοκή του πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιου Κανελλόπουλου στην πιθανή κάθοδο στις εκλογές του κόμματος του καταδικασμένου για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση Ηλία Κασιδιάρη και στην «ντρίπλα» που επιχειρεί ο καταδικασμένος Χρυσαυγίτης, με τη σύμφωνη γνώμη και τη συνδρομή του ανώτατου πρώην δικαστικού λειτουργού, προκειμένου να κατέλθει στην κάλπη αρχικώς της 21ης Μαΐου, παρά το θεσμικό «στοπ» της Βουλής, το οποίο καλείται να επιβεβαιώσει ο Άρειος Πάγος.

Κι αυτό διότι, εκτός από την διαδρομή του συγκεκριμένου δικαστικού, προκύπτει μια παράλληλη πορεία προς κορυφαίες θέσεις υπηρέτησης της Θέμιδος – και όχι μόνο – και από τα δύο αδέλφια του κ. Κανελλόπουλου, τον Θεόδωρο, ο οποίος έφτασε να διεκδικεί με αξιώσεις την προεδρία του Αρείου Πάγου, και τον Αθανάσιο, ο οποίος διαπρέπει στη μάχιμη δικηγορία αλλά και στο ποδόσφαιρο. Χωρίς να παραλείπει κανείς και τον Δημήτρη Κανελλόπουλο, ο οποίος συνταξιοδοτήθηκε με τον βαθμό του Αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου.

Η οικογένεια Κανελλόπουλου, που αποτελείται από επτά αδέλφια (τρία κορίτσια και τέσσερα αγόρια), κατάγεται από την Κάρτεζη Αχαΐας, ένα ορεινό χωριό έξω από τα Καλάβρυτα, στους πρόποδες του Ερύμανθου, στις αρχές της κοιλάδας του Βουραϊκού, που την περίοδο του Εθνικού Διχασμού στιγματίστηκε από την επιδρομή χωροφυλάκων λόγω της ύπαρξης σε αυτό πολλών βασιλοφρόνων λιποτακτών. Γεγονός που, ίσως, εξηγεί πολλά.

Ο πρώην αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο Αναστάσιος Κανελλόπουλος, πρόεδρος επίσης του κόμματος ΕΑΝ (είναι το υποθετικό «εάν», χωρίς τα τρία γράμματα να είναι αρχικά κάποιων λέξεων, με το μότο του να είναι «Η χώρα χρειάζεται έναν Εισαγγελέα»), επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για μυστικές, μέχρι πρότινος, διαβουλεύσεις με τον Κασιδιάρη και τη «μεθόδευση», προκειμένου να είναι ο Αχαιός ο επικεφαλής του κομματικού μορφώματος που θα επιχειρήσει να ζητήσει την ψήφο των πολιτών, με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν ως βεβαία την είσοδο στη Βουλή, εφόσον αυτή δεν του απαγορευτεί.

Ο τέως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, έχοντας διατελέσει εισαγγελικός λειτουργός πάνω από σαράντα χρόνια, σε νευραλγικές θέσεις της Δικαιοσύνης, παράλληλα θα αναλάβει την εκπροσώπηση του κόμματος ενώπιον του αρμόδιου Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο θα κρίνει και το νόμιμο της διαδικασίας, στις 5 Μαΐου, όπως και για όλα τα κόμματα που θα λάβουν μέρος στις εκλογές.

Αν και η πρόσφατη νομοθετική παρέμβαση της κυβέρνησης, η οποία υιοθετήθηκε με ευρεία πλειοψηφία από τη Βουλή, θα ερμηνευθεί και θα κριθεί από τον Άρειο Πάγο, δικαστικές πηγές δεν κρύβουν τον προβληματισμό τους. Διότι, εφόσον ο κ. Κανελλόπουλος, προδήλως σε συνεννόηση με τον Κασιδιάρη, επιμείνει μέχρι τέλους, εξέλιξη η οποία θεωρείται και η πιθανότερη, τότε το Ανώτατο Δικαστήριο θα έχει «απέναντί» του έναν πρώην «συνάδελφο». 

Έτσι, το αναπάντητο ερώτημα είναι: πώς θα ερμηνεύσει ο Άρειος Πάγος τον νόμο της Βουλής;

Και, κάπου εδώ, μπαίνει στο «κάδρο» ο έτερος κορυφαίος δικαστικός, ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, αδελφός του πολιτικού «συνεργάτη» του Κασιδιάρη.

Ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος επίσης έφτασε στην κορυφή της δικαστικής «πυραμίδας». Το όνομά του «ακούγεται» εκ νέου για τη θέση του προέδρου του Αρείου Πάγου, όπως και το 2021, όταν μετά τη σχετική Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής είχε ισοψηφήσει στην πρώτη θέση με δύο συνυποψήφιές του.

Το δικαστικό ρεπορτάζ της εποχής ανέφερε ότι «ο Θεόδωρος Κανελλόπουλος, που εφέρετο ως φαβορί, τελικώς δεν επελέγη, καθώς η κυβέρνηση αποφάσισε να κινηθεί και με βάση τη δικαστική επετηρίδα, πέραν της αξιοκρατίας που σε κάθε περίπτωση υπήρξε το πρώτιστο στοιχείο των επιλογών». Και τον Αχαιό να μην μεταβαίνει καν στην ακρόαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στο πλαίσιο της προβλεπόμενης διαδικασίας. Και παρόλα αυτά, κατόπιν σχετικής κλήρωσης, όπως ορίζει ο νόμος, να γίνεται ο νέος Πρόεδρος της Επιθεώρησης του Αρείου Πάγου, θέση από την οποία «ελέγχει τους πάντες και τα πάντα».

Ο τρίτος αδελφός, ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, θεωρείται ένας από τους κορυφαίους ποινικολόγους της χώρας, έχει χειριστεί, μεταξύ άλλων, μείζονος σημασίας θέματα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, ως Προϊστάμενος της Νομικής Υπηρεσίας του, ενώ έχει ασχοληθεί ενεργά και με τα συνδικαλιστικά ζητήματα του κλάδου. Εκλέγεται συνεχώς, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, στο ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και, μάλιστα, την τριετία 2002-2005 διετέλεσε και Αντιπρόεδρος του ΔΣΑ.

Επιπλέον, έχει και κομματική διαδρομή. Στο ΠΑΣΟΚ, χωρίς ωστόσο να ευτυχήσει να εκπροσωπήσει την Αχαΐα στη Βουλή, λόγω «συντροφικών μαχαιρωμάτων»…

Το εντυπωσιακό είναι η παράλληλη ενασχόλησή του με το ελληνικό ποδόσφαιρο, επίσης από θεσμικές θέσεις, όπως αυτή του προέδρου της ΕΠΑΕ και μάλιστα εκλεγείς με συντριπτική πλειοψηφία, από το 2001 έως το 2005. Στο αθλητικό «βιογραφικό» του καταγράφεται και η επιλογή του, κατόπιν σχετικής ψηφοφορίας, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.

Το 2002 θα εμπλακεί με την ΕΠΟ, χωρίς επιτυχία και λίγα χρόνια μετά υπηρετούσε το επαγγελματικό ποδόσφαιρο από τη θέση του αντιπροέδρου της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου.

Στο δια ταύτα, και όπως όλα δείχνουν, ο Ηλίας Κασιδιάρης θα αποδειχθεί το «κακό σπυρί» που και να το σπάσεις, όπως πίστευε με τη νομοθέτηση… στο πόδι η κυβέρνηση, το «πύον» θα το βρεις στην κάλπη.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu