Επιχειρήσεις

Η κοινοπραξία ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Μεσόγειος αναλαμβάνει την μονάδα απορριμμάτων της Κέρκυρας

Το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας της μονάδας είναι συνολικού προϋπολογισμού 23, 95 εκατ. ευρώ

Μέσα στις γιορτές ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) προχώρησε στην ανακήρυξη του σχήματος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Μεσόγειος ως προσωρινού αναδόχου την κατασκευή της μονάδας απορριμμάτων στην Κέρκυρα, προχωρώντας έτσι στην ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού που κρατάει σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Στη διαδικασία του διαγωνισμού που διεξήχθη την άνοιξη του 2023 συμμετείχαν αρχικά τρία σχήματα τα οποία διεκδικούσα την κατασκευή της μονάδας απορριμμάτων στην Κέρκυρα και συγκεκριμένα τα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Μεσόγειος, ΗΛΕΚΤΩΡ – WATT, Intrakat – TT.

Ακολούθησαν προσφυγές των διαγωνιζομένων και τελικά μετά από πολλές καθυστερήσεις προχώρησε στην ανακήρυξη του ανάδοχου σχήματος ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή – Μεσόγειος.

Αν δεν έχουμε άλλες προσφυγές, θα γίνει ανακήρυξη του παραπάνω σχήματος ως οριστικού αναδόχου, η σύμβαση θα πάει στο Ελεγκτικό Συνέδριο προς έγκριση και στη συνέχεια προς υπογραφή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.

Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι ο Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ιονίων Νήσων.

Η ταυτότητα του έργου

Το έργο προβλέπει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων Αστικών Σύμμεικτων Αποβλήτων (ΑΣΑ) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Επιπροσθέτως, επειδή είναι αναγκαία η προώθηση συστημάτων για την επεξεργασία οργανικών απόβλητων, με χωριστή συλλογή των οργανικών απόβλητων από μαζικά σημεία εστίασης ή και νοικοκυριά (οργανικά κουζίνας) καθώς και άλλων οργανικών απόβλητων (πράσινα κ.λπ.), εντός του γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 12.500 τόνων ετησίως.

Επίσης, περιλαμβάνει την εκπόνηση της μελέτης εφαρμογής, την προμήθεια κινητού εξοπλισμού και τη δοκιμαστική λειτουργία του έργου για 6 μήνες. Στο αντικείμενο της σύμβασης περιλαμβάνεται και η κανονική λειτουργία της υποδομής για έξι έτη.

Ο προϋπολογισμός 

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 64,6 εκατ. ευρώ (80 εκατ. αξία με ΦΠΑ), καθώς υπάρχει το δικαίωμα προαίρεσης που ανέρχεται στα 30 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ) από την πλευρά της Αναθέτουσας Αρχής.

Η σύμβαση χωρίς την εφαρμογή του δικαιώματος προαίρεσης αγγίζει τα 34 εκατομμύρια ευρώ (42,1 εκατ. αξία με ΦΠΑ)

Ο συνολικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει :

α) το κόστος κατασκευής και δοκιμαστικής λειτουργίας της ΜΕΑ συνολικού προϋπολογισμού 23, 95 εκατ. ευρώ χωρίς ΦΠΑ (καθώς δεν επιβάλλεται ΦΠΑ λόγω εφαρμογής των διατάξεων για την αντιστροφή υποχρέωσης ΦΠΑ) το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Πρόγραμμα “ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ” και αναλύεται ως εξής: 23, 17 εκατ. συμμετοχή ΥΜΕΠΕΡΑΑ και 774.023,35 ευρώ ιδιωτική συμμετοχή.

β) το κόστος κανονικής λειτουργίας της ΜΕΑ για 6 έτη συνολικού προϋπολογισμού 12, 41 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από ιδίους πόρους.

γ) δικαιώματα προαίρεσης αξίας 30, 73 ευρώ πλέον ΦΠΑ τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από ιδίους πόρους και από συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Δικαίωμα προαίρεσης

Πρόκειται για μια ολοκληρωμένη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων η οποία με την ενεργοποίηση της «Προαίρεσης» διαμορφώνεται σε Μονάδα Ανάκτησης Ανακύκλωσης. Υπό τη νέα μορφή θα έχει τη δυνατότητα για την επεξεργασία διακριτών ρευμάτων αστικών αποβλήτων, ώστε να διασφαλίζεται η ευελιξία στην επεξεργασία μεταβλητών ποσοτήτων ροών αποβλήτων που συλλέγονται χωριστά, η εκπλήρωση των νέων αυξημένων στόχων ανακύκλωσης, η δυνατότητα τήρησης της απόφασης για την επεξεργασία αποβλήτων πριν την ταφή, η εκπλήρωση του στόχου για τη μείωση υπολειμμάτων προς ταφή.

Η υποδομή θα είναι συνολικής δυναμικότητας 35.000 τόνων αστικών σύμμεικτων αποβλήτων (Α.Σ.Α.) ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu