Η Ρώμη σχεδιάζει να επιτρέψει επενδύσεις σε μικρούς αντιδραστήρες ως μέρος μιας προσπάθειας μείωσης της ενεργειακής εξάρτησης από το εξωτερικό και περιορισμού των εκπομπών ρύπων
Η κυβέρνηση της Ιταλίας, με επικεφαλής την πρωθυπουργό Τζώρτζια Μελόνι (Giorgia Meloni) σχεδιάζει να επαναφέρει την πυρηνική ενέργεια στη χώρα, 35 χρόνια μετά το κλείσιμο της τελευταίας μονάδας. Στόχος να περιορίσει τη εξάρτησή της από το εξωτερικό και να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενεργειακής Ασφάλειας Gilberto Pichetto Fratin σε δηλώσεις του στους Financial Times ανέφερε ότι η Ρώμη σχεδιάζει να επιτρέψει επενδύσεις σε μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν εντός 10 ετών.
Η ατομική ενέργεια θα πρέπει να αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 11% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας έως το 2050, είπε, καθώς η Ιταλία προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα.
«Για να έχουμε εγγύηση συνέχειας στην καθαρή ενέργεια, πρέπει να εισάγουμε ποσόστωση πυρηνικής ενέργειας », είπε ο υπουργός.
Οι ανανεώσιμες τεχνολογίες όπως η ηλιακή και η αιολική ενέργεια «δεν μπορούν να παρέχουν την ασφάλεια που χρειαζόμαστε», υποστήριξε, αντανακλώντας τον σκεπτικισμό της κυβέρνησής του απέναντι σε αυτές τις τεχνολογίες.
Η Ιταλία κατασκεύασε τέσσερις πυρηνικούς σταθμούς στη δεκαετία του 1960 και του 1970 και είχε σχεδιάσει μια φιλόδοξη επέκταση της πυρηνικής ενέργειας. Αλλά μετά την καταστροφή του Τσερνομπίλ το 1986 στη Σοβιετική Ένωση, οι Ιταλοί ψήφισαν με συντριπτική πλειοψηφία σε εθνικό δημοψήφισμα τον τερματισμό των επιδοτήσεων για την ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων.
Ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι προσπάθησε να επανεκκινήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Ιταλίας, ψηφίζοντας νέο νόμο για την κατασκευή νέων αντιδραστήρων. Όμως η προσπάθειά του εκτροχιάστηκε από το δημοψήφισμα του 2011 στο οποίο περισσότερο από το 90% των ψηφοφόρων απέρριψε το σχέδιο.
Σε μια πρόσφατη έρευνα που παρήγγειλε η Legambiente — μια κορυφαία ιταλική περιβαλλοντική ομάδα, το 75% των 1.000 ερωτηθέντων εξέφρασε σκεπτικισμό στην ερώτηση εάν η πυρηνική ενέργεια είναι μια λύση στα ενεργειακά δεινά της Ιταλίας, με το 25% να αντιτίθεται σθεναρά για λόγους ασφαλείας. Αλλά το 37% είπε ότι η πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να βοηθήσει την Ιταλία εάν η τεχνολογία ήταν ασφαλέστερη.
Ο Pichetto Fratin είπε ότι είναι βέβαιος ότι η ιστορική «αποστροφή» των Ιταλών για την πυρηνική ενέργεια θα μπορούσε να ξεπεραστεί, δεδομένου ότι η πιο πρόσφατη τεχνολογία έχει «διαφορετικά επίπεδα ασφάλειας και ωφελεί οικογένειες και επιχειρήσεις».
Είπε ότι τα προηγούμενα δημοψηφίσματα δεν αποτελούν εμπόδιο για την κυβέρνηση Μελόνι να προωθήσει νέους νόμους για να διευκολύνει την επανεκκίνηση της πυρηνικής ενέργειας.
«Είναι θέμα αντίληψης, επίγνωσης», είπε. «Οι νέοι είναι πιο ευαισθητοποιημένοι, οι ηλικιωμένοι λιγότερο. Είναι της γενιάς του Τσερνομπίλ και όταν ακούν να μιλάνε για πυρηνική ενέργεια. . . αυτομάτως λένε όχι».
Η πρωτοβουλία της της κυβέρνησης έρχεται καθώς έχει επιβάλει περιορισμούς στην εγκατάσταση ηλιακής ενέργειας, με την πρωθυπουργό να προειδοποιεί ότι ο πολλαπλασιασμός των φωτοβολταϊκών απειλεί την επισιτιστική ασφάλεια της Ιταλίας.
Ο Pichetto Fratin είπε ότι η Ρώμη ανησυχεί επίσης για την υπερβολική εξάρτηση από τα ηλιακά πάνελ, τα οποία κατασκευάζονται σε μεγάλο βαθμό στην Κίνα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ:
- Τζιτζικώστας: Αφοσιωμένος στο κοινό μας όραμα για μια καλύτερη Ευρώπη
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέα εφαρμογή δείχνει το ποσοστό ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ
- ΟΔΔΗΧ: Στις αγορές με δημοπρασία εξάμηνων έντοκων στις 27 Νοεμβρίου
- ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Εγκρίθηκε και προχωράει το νέο αιολικό project στη Φθιώτιδα
- ΟΑΣΘ: Εφτασαν στη Θεσσαλονίκη τα 15 από τα 41 νέα λεωφορεία
- Λαγκάρντ: «Κατεπείγουσα η ανάγκη για την ενοποίηση των κεφαλαιαγορών μας»
- Σολτς: Δεν εγκαταλείπει την ηγεσία του SPD, παρά τις πιέσεις
- Το κράτος θα αποκαταστήσει την πολυκατοικία που επλήγη από τη βόμβα στους Αμπελοκήπους
Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις