Διεθνή

Η Ιταλία διέβη τον Ρουβίκωνα: Θρίαμβος της ακροδεξιάς Μελόνι στις εκλογές – Πανηγυρίζει η άκρα δεξιά στην Ευρώπη

Ο κύβος ερρίφθη! Το ακροδεξιό κόμμα Fratelli d’ Italia αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στις εκλογές στην Ιταλία με ποσοστό 22-26%, σύμφωνα με τα exit polls. Και η 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι οδεύει προς το Παλάτσο Κίτζι για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία.

Ένας στους τέσσερις Ιταλούς φαίνεται πείστηκαν από το σύνθημα της Μελόνι: «Το μέλλον ανήκει σε εμάς».

Στη δεύτερη θέση ακολουθεί το Δημοκρατικό κόμμα του Ενρίκο Λέττα με 17-21 % .

Η Μελόνι θα έχει εταίρους στην νέα κυβέρνηση την επίσης Ακροδεξιά Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι και τη δεξιά Forca Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι που παίρνουν αντίστοιχα το 8,5-12,5% και 6-8% των ψήφων.

Μετά τη Σουηδία, η άκρα δεξιά σημειώνει νέα νίκη στην Ευρώπη, καθώς στην Ιταλία —για πρώτη φορά μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου— μεταφασιστικό κόμμα βρίσκεται προ των πυλών της εξουσίας.

Τα τρία κόμματα φαίνεται ότι θα έχουν την απόλυτη πλειοψηφία τόσο στη Βουλή όσο και στη Γερουσία. Όχι όμως την απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να αλλάξουν το Σύνταγμα.

Αλλά και οι δυο υποψήφιοι κυβερνητικοί εταίροι της Μελόνι, δεν είναι επίσης πολύ ελκυστικοί  αυτή τη στιγμή: ο πρόεδρος της Λέγκα, Ματέο Σαλβίνι, θεωρείται θαυμαστής του Πούτιν. ΟΌσο για τον 85χρονο Σίλβιο Μπερλουσκόνι , ο οποίος εξελέγη πρωθυπουργός για πρώτη φορά πριν από 28 χρόνια, δεν θεωρείται σχεδόν φάρος ελπίδας και λύτης προβλημάτων.

Προβλέψιμο αποτέλεσμα

Το εκλογικό αποτέλεσμα ήταν προβλέψιμο πάντως εδώ και εβδομάδες. Ενισχύθηκε και από την  αποχή που έφτασε στο 34%, από 28% στις εκλογές του 2018.

Ουδείς  φαινόταν να αμφιβάλλει σοβαρά ότι το δεξιό μπλοκ θα κερδίσει τις εκλογές. Η Αριστερά, είχε σχεδόν ρίξει λευκή  πετσέτα και περίμενε  ένα θαύμα. Χωρίς να γνωρίζει πώς ακριβώς θα μπορούσε να συμβεί ή αν θα μπορούσε να το πετύχει. Στο πολιτικό κέντρο υπάρχουν επίσης πολιτικοί αταίριαστοι που φαίνεται να ενδιαφέρονται περισσότερο να ικανοποιήσουν το εγώ τους παρά να δημιουργήσουν μια πειστική πρόταση για τους πολυάριθμους μετριοπαθείς, κεντρώους  ψηφοφόρους.  Οι περισσότεροι πολιτικοί περνούσαν  τη μέρα υποσχόμενοι αλλαγές και μετά δεν έκαναν τίποτα. Φώναζαν πολύ αλλά έκαναν λίγα. Τέσσερις πρώην πρωθυπουργοί ηγήθηκαν ισάριθμων ψηφοδελτίων στις χθεσινές εκλογές: Λέττα, Κόντε, Μπερλουσκόνι και Ρέντσι . Αλλά δεν έπεισαν τους πολλούς.  

Τα ίδια πρόσωπα διαιωνίζονταν ,άλλαζαν πλευρά, αλλά το αποτέλεσμα δεν άλλαζε. Αυτή η απάθεια, αυτή η κούραση των υποστηρικτών της Αριστεράς, αλλά κατά κάποιο τρόπο ολόκληρης της χώρας, είναι η εικόνα που φαινόταν στις δημοσκοπήσεις . Η Ιταλία είναι κουρασμένη, είναι θυμωμένη, είναι απογοητευμένη.Λόγω της οικονομικής στασιμότητας, της  απουσίας ευκαιριών και προοπτικής. Αλλά και λόγω των ανισοτήτων, της έλλειψης εργασίας για τους νέους, της πολιτικής ανικανότητας, της υποβάθμισης ολόκληρων περιοχών που καταρρέουν.

Σύμφωνα με τις νεότερες προβλέψεις (RAΙ), τα αποτελέσματα διαμορφώνονται ως εξής:

Βουλή

  • Συντηρητική συμμαχία 44,01%
  • Κεντροαριστερά 26,77%
  • Πέντε Αστέρια 15,08%
  • Κεντρώος Πόλος 7,89%

Γερουσία

  • Συντηρητική συμμαχία 44,17%
  • Κεντροαριστερά 26,49%
  • Πέντε Αστέρια 15,08%
  • Συμμαχία Ρέντσι-Καλέντα 7,84%

Κουρασμένη Ιταλία

Είναι κουρασμένη η Ιταλία, γεμάτη οργή και χρειαζόταν  να εκραγεί. Δυστυχώς , το έκανε σε Ακροδεξιά κατεύθυνση, αφού όμως δοκίμασε τα παραδοσιακά κόμματα και τους τεχνοκράτες.

Έδωσαν οι Ιταλοί την ευκαιρία να κυβερνήσει και στο άλλο ακροδεξιό κόμμα- τη Λέγκα του Ματέο Σαλβίνι-που μέχρι προχθές μεγάλωνε αποκαλώντας τη Ρώμη «κλέφτη» και περιφρονώντας τους «terroni», αυτούς του Νότου. Και τώρα, η Ιταλία δείχνει κάτι παραπάνω από πρόθυμη να δοκιμάσει την τύχη της με τους επίγονους του Μουσολίνι.

Η Ιταλία, το αιώνιο παράδοξο, είναι το μέρος όπου οι πολίτες θαυμάζουν, υποστηρίζουν και εκτιμούν τον Πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλλα  και τον απερχόμενο πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι, πολύ πιο πάνω από τους άλλους. Οι Ιταλοί, δεν δίστασαν όμως να ψηφίσουν δυνάμεις που αντιπροσωπεύουν το αντίθετο , τόσο του Προέδρου όσο και του απερχόμενου πρωθυπουργού.

Αντισυστημική ψήφος

Για την ακροδεξιά, τα κλειδιά της επιτυχίας ήταν ο αντισυστημικός αγώνας , ο πολιτιστικός πόλεμος, τα ζητήματα εθνικής ταυτότητας, η μετανάστευση, η δημοσιονομική πολιτική, οι εκκρεμείς μεταρρυθμίσεις στη διοίκηση και η αλλαγή προς ένα προεδρικό μοντέλο. Με την επιστροφή ενός ισχυρού άνδρα ή μιας «ισχυρής γυναίκας», εν προκειμένω.

Για την κεντροαριστερά, τα κλειδιά ήταν η μη επιστροφή του φασισμού, η εξωτερική πολιτική και ο πόλεμος στην Ουκρανία (λόγω της συμπάθειας της Μελόνι στον Όρμπαν και των Σαλβίνι – Μπερλουσκόνι ,στον Πούτιν).

Το Κίνημα Πέντε Αστέρων έρχεται στην τρίτη θέση με ποσοστά 13,5-17,5%. Πολύ πίσω από το ποσοστό που είχε το 2018 και ήταν τότε η ισχυρότερη δύναμη . Τα Πέντε Αστέρια έχασαν τη φήμη τους ως πρώην κόμμα διαμαρτυρίας τα τελευταία πέντε χρόνια κυβερνητικής ευθύνης και βγήκαν εκτός παιγνιδιού.

Το παιγνίδι με την ΕΕ

Η Μελόνι αναμένεται λοιπόν να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στην πρωθυπουργία. Δεν θα είναι  μόνο η πρώτη γυναίκα που θα κατέχει αυτό το αξίωμα, αλλά και η πρώτη πολιτικός από το 1945 που ξεκίνησε την πολιτική της καριέρα σε ένα νεοφασιστικό κόμμα – και αυτό λίγο πριν 100 χρόνια από την άνοδο του Μουσολίνι στην εξουσία. Όταν ρωτιέται  για τις δικές της πολιτικές ρίζες, η Μελόνι απαντά λέγοντας ότι δεν θέλει να μιλήσει για το παρελθόν αλλά για το μέλλον της Ιταλίας.

Μένει να φανεί σε ποιο βαθμό έχει πραγματικά αποστασιοποιηθεί από εθνικιστικές ή εξτρεμιστικές ιδέες. Πολλοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η 45χρονη Ρωμαία θα ακολουθήσει μια ρεαλιστική κυβερνητική γραμμή, παρά τις δημόσιες δηλώσεις  μίσους κατά των γραφειοκρατών των Βρυξελλών, των μεταναστών και των υποστηρικτών του «γάμου για όλους». Τα οικονομικά περιθώρια ελιγμών για την υπερχρεωμένη Ιταλία είναι πολύ μικρά για να θέσει η Μελόνι σε κίνδυνο τα περίπου 190 δισ. ευρώ από το ταμείο ανασυγκρότησης της ΕΕ. Θα επιχειρήσει πάντως μια επαναδιαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες.

Δεν αναμένεται επίσης να υπάρξει απομάκρυνση από την κοινή γραμμή του ΝΑΤΟ προς τη Ρωσία: Γιατί να τεθεί σε κίνδυνο η διεθνής αξιοπιστία της Ιταλίας; Σε κάθε περίπτωση, η θητεία κάθε κυβέρνησης στην Ιταλία διαρκεί κατά μέσο όρο 14 μήνες. Ακόμη και ο πολύ σεβαστός Μάριο Ντράγκι, που  ηγήθηκε της 67ης κυβέρνησης στα 76 χρόνια της Ιταλικής Δημοκρατίας, κατόρθωσε να κυβερνήσει μόνο για 17 μήνες…

Το Δημοκρατικό Κόμμα παραδέχεται την ήττα του

Για «βραδιά θλίψης για τη χώρα» έκανε λόγο η εκπρόσωπος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος στην ιταλική Βουλή Ντέμπορα Σερατσιάνι, αναφερόμενη στη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές οι οποίες διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

«Κέρδισε η δεξιά, είναι βραδιά θλίψης. Είμαστε όμως αξιωματική αντιπολίτευση και δεύτερο κόμμα σε όλη την χώρα. Η ευθύνη μας τώρα προς την Ευρώπη και την Ιταλία είναι μεγάλη», δήλωσε η κυρία Σερατσιάνι.

«Και στο εσωτερικό της δεξιάς υπάρχουν προβλήματα», ιδίως «σε ό,τι αφορά το αποτέλεσμα της Λέγκα. Παράλληλα, ο κεντρώος πόλος των Ρέντσι και Καλέντα, δεν πέτυχε το ποσοστό που είχε θέσει ως στόχο», σημείωσε ακόμη η εκπρόσωπος του PD.

Για την Ντέμπορα Σερατσιάνι «το κόμμα της πρέπει να ανταποκριθεί στον σημαντικό του ρόλο, διότι η δεξιά χάρη στον εκλογικό νόμο είναι πλειοψηφία στο κοινοβούλιο, αλλά όχι και στην ιταλική κοινωνία».

Η άκρα δεξιά στην Ευρώπη πανηγυρίζει το αποτέλεσμα

Πολιτικοί που ανήκουν στην άκρα δεξιά και στη δεξιά στην Ευρώπη, από την Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) ως τον Εθνικό Συναγερμό (RN) στη Γαλλία και το Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης (PiS) της Πολωνίας, συνεχάρησαν την Τζόρτζια Μελόνι για τη νίκη της στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν χθες Κυριακή στην Ιταλία.

«Πανηγυρίζουμε μαζί με την Ιταλία», ανέφερε η βουλεύτρια της AfD Μπεατρίξ φον Στορχ μέσω Twitter. «Η Σουηδία στον βορρά, η Ιταλία στον νότο — οι κυβερνήσεις της αριστεράς ανήκουν στο χθες», πέταξε.

Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι σε επιγραμματική ανάρτησή του στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης έδωσε «Συγχαρητήρια (στην) Τζόρτζια Μελόνι».

Ο Γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, που ανήκει στον RN της Μαρίν Λεπέν, έκρινε πως οι ψηφοφόροι στην Ιταλία παρέδωσαν «μάθημα ταπεινότητας» στην Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Προς μεγάλη δυσαρέσκεια πολλών στη χερσόνησο, η κυρία Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε την περασμένη εβδομάδα πως οι Βρυξέλλες έχουν «εργαλεία» για να αντιδράσουν εάν η Ιταλία παραβιάσει τους κανόνες και καταπατήσει τις κοινές αξίες της Ευρώπης. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», έγραψε ο ευρωβουλευτής του RN Μπαρντελά, υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».

Από την πλευρά του ο Μπάλας Όρμπαν, σύμβουλος του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, του δεξιού εθνικιστή Βίκτορ Όρμπαν, έδωσε επίσης «συγχαρητήρια» στους ηγέτες της ιταλικής συμμαχίας της άκρας δεξιάς και της δεξιάς, τονίζοντας πως «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».

Η μετεκλογική διαδικασία

Μετά τη νίκη της συμμαχίας παρατάξεων της άκρας δεξιάς και της δεξιάς υπό τη Τζόρτζια Μελόνι στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Ιταλία χθες Κυριακή θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, όμως ο δρόμος ως εκεί δεν αποκλείεται να αποδεχθεί γεμάτος απότομες στροφές και μακρύς.

Στο παρελθόν, η διαδικασία διήρκεσε από τέσσερις ως δώδεκα εβδομάδες. Γενικά, όσο πιο καθαρό είναι το αποτέλεσμα τόσο πιο βραχεία είναι η διάρκεια των ζυμώσεων, ωστόσο ορισμένα βήματα είναι αδύνατο να επισπευστούν. Είναι δεδομένο ότι η Ιταλία θα αντιπροσωπευτεί από τον παραιτηθέντα υπηρεσιακό πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στην Πράγα την 7η Οκτωβρίου.

Ακολουθούν τα επόμενα βήματα της πολιτικής διαδικασίας στην Ιταλία μετά τις εκλογές.
Επίσημα αποτελέσματα

Το υπουργείο Εσωτερικών αναμένεται να αναρτήσει στον ιστότοπό του τα επίσημα οριστικά αποτελέσματα της καταμέτρησης των ψήφων εντός της ημέρας.

Σύγκληση του κοινοβουλίου

Τα νέα μέλη της Γερουσίας και της Βουλής πρέπει δυνάμει του Συντάγματος να συνεδριάσουν εντός 20 ημερών από τη διεξαγωγή των εκλογών, με άλλα λόγια τη 15η Οκτωβρίου το αργότερο.

Αφού συγκροτηθούν σε σώμα και γίνουν οι πρώτες συνεδριάσεις της ολομέλειας, απαιτείται να εκλεγούν τα προεδρεία των δύο σωμάτων και κατόπιν θα αρχίσει η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος αρχίζει διαβουλεύσεις

Η πολιτική παράδοση στην Ιταλία θέλει τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκινά διαβουλεύσεις για την ονομασία του νέου ή της νέας επικεφαλής της κυβέρνησης με τους προέδρους των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, κατόπιν τους ηγέτες των μεγαλύτερων κομμάτων και με τους ηγέτες των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αν το αποτέλεσμα είναι καθαρό, οι διαβουλεύσεις αυτές είναι σύντομες, διαρκούν το πολύ δύο ημέρες, όμως αν δεν είναι, μπορεί να κρατήσουν ως και μια εβδομάδα, έπειτα από την οποία ο αρχηγός του κράτους δίνει εντολή σχηματισμού νέας κυβέρνησης σε κάποια προσωπικότητα.

Αυτή η τελευταία αναλαμβάνει την εντολή «με επιφύλαξη», αρχίζει διαπραγματεύσεις με συμμάχους για τους υπουργικούς θώκους και το κυβερνητικό πρόγραμμα. Έπειτα από αυτές τις διαπραγματεύσεις, αν αποδειχθούν επιτυχείς, ο υποψήφιος ή η υποψήφια παρουσιάζεται ενώπιον του προέδρου και «αίρει την επιφύλαξη».

Σχηματισμός κυβέρνησης

Κατόπιν ανακοινώνεται η σύνθεση της νέας κυβέρνησης και ορκίζεται ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας αυθημερόν ή την επομένη το αργότερο. Έπειτα το σχήμα μεταβαίνει στο Παλάτσο Τσίτζι, στην έδρα της κυβέρνησης, για τη μεταβίβαση της εξουσίας από την προηγούμενη.

Στην πρόσφατη ιταλική ιστορία ξεχωρίζουν δύο ρεκόρ: ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν χρειάστηκε παρά μόλις 24 ημέρες το 2008 για να μπει στο Παλάτσο Τσίτζι· ο Τζουζέπε Κόντε χρειάστηκε όχι λιγότερες από 89 ημέρες το 2018 για να διανύσει τη διαδρομή αυτή.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu