Αγορές

Η HSBC επιλέγει μετοχές από Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτο από τις αναδυόμενες αγορές

Η Ελλάδα έχει θετικές προοπτικές ενώ στα υπέρ της είναι η προς τα πάνω αναθεώρηση των κερδών των επιχειρήσεων, παρά το ότι ο οίκος αναμένει οριακή πτώση στα κέρδη ανά μετοχή

Σύσταση υπεραπόδοσης συνεχίζει να δίνει για τις ελληνικές μετοχές η  βρετανική τράπεζα HSBC σε πρόσφατη επενδυτική αξιολόγηση για τις παγκόσμιες αναδυόμενες αγορές.

Η HSBC εστιάζει στα θεμελιώδη μακροοικονομικά μεγέθη της Ελλάδας τα οποία όπως αναφέρει έχουν αλλάξει και η ελληνική οικονομία πλέον δεν είναι δημοσιονομικά εγκλωβισμένη αλλά αντίθετα παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη καθοδηγούμνη από τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι η Ελλάδα είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκμαψης της ΕΕ.

Μάλιστα, συσχετίζοντας τις προοπτικές αναφέρει πως υπάρχει οι μετοχές φαίνονται ότι είναι φθηνές σε σύγκριση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Ελκυστικές αποτιμήσεις

H HSBC εξηγεί ότι οι εγχώριες μετοχές είναι αποτιμημένες με 7,2 φορές σε όρους δείκτη τιμής προς κέρδη (Ρ/Ε) για φέτος και 7,3 φορές για το επόμενο έτος, με το ρυθμό ανάπτυξης των κερδών ανά μετοχή να είναι οριακά αρνητικός για τα δύο έτη αναφοράς της τάξεως του -1,4% και -1,2%. Ο δείκτης FTSE All World EM EMEA αποτιμάται με 10,9 φορές και 9,6 φορές σε όρους Ρ/Ε τα δύο έτη και η προσδοκώμενη αύξηση των κερδών μετοχή φέτος προβλέπεται σε 11,5% και 13,2% το 2025. Η μερισματική απόδοση του εγχώριου δείκτη είναι 5,6% έναντι 4,3% για τις αναδυόμενες αγορές της περιοχής μας.

Παρά την αρνητική οριακά προβλεπόμενη μεταβολή των κερδών ανά μετοχή, οι αναθεωρήσεις των κερδών σε όλα τα διαστήματα των τελευταίων δώδεκα μηνών είναι προς τα πάνω δηλαδή θετική κατά 33%. Τον τελευταίο μήνα, τα κέρδη ανά μετοχή των ελληνικών μετοχών έχουν αναθεωρηθεί ανοδικά κατά 2,3% ενώ σε όλες τις περιοχής υπάρχουν περικοπές των εκτιμήσεων. H προτεινόμενη στάθμιση της Ελλάδας στα χαρτοφυλάκια της HSBC είναι της τάξεως του 1,3% στις αναδυόμενες αγορές, ενώ στον δείκτη FTSE Russell EM EMEA η συμμετοχή της χώρας μας είναι στο 0,7%.

Ελλάδα, Τουρκία και Αίγυπτος

«Αναφορικά με τη στρατηγική μας στις αναδυόμενες αγορές μετοχών, η Κορέα μεταφέρεται από αρνητική σε ουδέτερη άποψη, η Ταϊλάνδη μετακινείται από υπερεπενδεδυμένη σε ουδέτερη, συνεχίζουμε να προτιμούμε ιστορίες μακροοικονομικής σταθεροποίησης στη Λατινική Αμερική (Μεξικό, Βραζιλία και Χιλή) και στην αναδυόμενη Ευρώπη με επιλογές όπως  ΕλλάδαΤουρκία και Αίγυπτο, καθώς και διαρθρωτικές ιστορίες στην Ασία όπως Ινδία και Ινδονησία. Από τις χώρες της Μέσης Ανατολής προτιμάμε τη Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ», εξηγεί η ομάδα στρατηγικής.

Οι συνολικές σκέψεις της βρετανικής τράπεζας για τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών είναι ότι:

  • Το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση για τις μετοχές των ΕΜ (σ.σ. Αναδυόμενων Αγορών)
  • Η Ταϊλάνδη μετακινήθηκε από overweight σε ουδέτερη, εκτός δείκτη αναφοράς η Κορέα από αρνητική σε ουδέτερη,
  • Κατά την άποψή τους, ο βαθμός συμμετρίας μεταξύ των κυβερνητικών στόχων και των μετοχικών συμφερόντων είναι μια βασική επιρροή της αγοράς μετοχών.

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu