Διεθνή

Η Γαλλία φλέγεται : Ανυποχώρητοι οι διαδηλωτές, 3η νύχτα στους δρόμους – «Στριμωγμένος» ο Μακρόν, «τρίζει» η προεδρία του

Τρίτη συνεχόμενη νύχτα, του Σαββάτου προς Κυριακή 19/3, πέρασαν στους δρόμους χιλιάδες Γάλλοι διαδηλωτές, πραγματοποιώντας πορείες σε όλη τη χώρα εν μέσω οργής για την κυβέρνηση που προωθεί την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης χωρίς κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, με την αστυνομία να συγκρούεται μαζί τους για τρίτο, επίσης, συνεχόμενο βράδυ.

Οι αυξανόμενες αναταραχές και απεργίες έχουν φέρει τον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον της σοβαρότερης πρόκλησης για την εξουσία του και μιας βαθιάς πολιτικής κρίσης, μετά τις διαδηλώσεις των λεγόμενων «Κίτρινων Γιλέκων» πριν από τέσσερα χρόνια.

Την οργή φούντωσαν τα ακραία μέτρα στα οποία κατέφυγε ο πρόεδρος Μακρόν υπό το βάρος της λαϊκής κατακραυγής για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, που προβλέπει αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη από τα 62, ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα και η μη-κατάρρευση του συνταξιοδοτικού συστήματος, και βέβαια την σκληρή καταστολή.

Τις νέες ταραχές πυροδότησε έτι περαιτέρω, η «αυταρχική» απαγόρευση διαδηλώσεων το απόγευμα του Σαββάτου 18/3.

Απαγόρευση διαδηλώσεων

Γαλλία: Η Γερουσία υπερψήφισε την πρόταση Μακρόν για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Η αστυνομία απαγόρευσε το Σάββατο (18/3/2023) τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Place de la Concorde, τη μεγαλύτερη πλατεία του Παρισιού, καθώς και στα Ηλύσια Πεδία, έπειτα από δύο συνεχόμενες νύχτες ταραχών στη γαλλική πρωτεύουσα που είχαν ως αποτέλεσμα 61 συλλήψεις το βράδυ της Παρασκευής, ενώ βράδυ του Σαββάτου έγιναν 81 συλλήψεις.

«Λόγω του σοβαρού κινδύνου διατάραξης της τάξης και της δημόσιας ασφάλειας (…) κάθε συγκέντρωση σε δημόσιο χώρο στην Πλας ντε λα Κονκόρντ και τη γύρω περιοχή, καθώς και στον τομέα της λεωφόρου των Ηλυσίων Πεδίων απαγορεύεται» ανέφερε η ανακοίνωση.

«Τα πρόσωπα που θα επιχειρήσουν να συγκεντρωθούν εκεί θα απομακρύνονται συστηματικά από τις δυνάμεις της τάξης» και μπορεί να τους γίνει προφορική σύσταση, πρόσθεσε η αστυνομία.

«Η μεταρρύθμιση πρέπει να εφαρμοστεί… Η βία δεν μπορεί να γίνει ανεκτή», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Bruno Le Mer στην εφημερίδα Le Parisien.

Μια ευρεία συμμαχία των κύριων συνδικάτων της Γαλλίας δήλωσε ότι θα συνεχίσει να κινητοποιείται για να προσπαθήσει να αναγκάσει μια στροφή στις αλλαγές.

Ημέρα εργατικής δράσης σε εθνικό επίπεδο έχει προγραμματιστεί για την Πέμπτη 23/3.

2_78.JPG

Συνεχίζεται η απεργία των εργαζομένων στα διυλιστήρια της TotalEnergies, καθώς και στους σιδηροδρόμους.

Σκουπίδια έχουν συσσωρευτεί στους δρόμους του Παρισιού μετά την άρνηση των εργαζομένων που συμμετείχαν στη δράση.

Περίπου το 37% του επιχειρησιακού προσωπικού στα διυλιστήρια και τις αποθήκες της TotalEnergies – σε τοποθεσίες όπως το Feyzin στη νοτιοανατολική Γαλλία και η Νορμανδία στο βορρά – απεργούσαν το Σάββατο, δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας.

Οι κυλιόμενες απεργίες συνεχίστηκαν στους σιδηροδρόμους.

Μια διαδήλωση είναι προγραμματισμένη στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι, αργά το απόγευμα.

Νωρίτερα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» εισέβαλαν στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles κρατώντας πλακάτ και φωνάζοντας το σύνθημα «Παρίσι, ξεσηκώσου».

Το τηλεοπτικό κανάλι BFM πρόβαλε πλάνα από διαδηλώσεις στην Κομπιέν, τη Ναντ και τη Μασσαλία.
Τα συνδικάτα λένε ότι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και έχουν προκηρύξει γενική απεργία την επόμενη Πέμπτη (23/3).

«Μακρόν, Μακρόν, μπορούμε να το ξανακάνουμε, τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’, τον Λουδοβίκο ΙΣΤ’, τον αποκεφαλίσαμε» φώναζαν οι διαδηλωτές στους διαδρόμους του μετρό στο σταθμό Châtelet στο Παρίσι, όπως μετέδωσε η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.

Ενώ οκτώ ημέρες πανεθνικών διαδηλώσεων από τα μέσα Ιανουαρίου, και πολλές τοπικές βιομηχανικές ενέργειες, ήταν μέχρι στιγμής σε μεγάλο βαθμό ειρηνικές, οι αναταραχές τις τελευταίες τρεις ημέρες θυμίζουν τις διαδηλώσεις των Κίτρινων Γιλέκων που ξέσπασαν στα τέλη του 2018 για τις υψηλές τιμές των καυσίμων.

Αυτές οι διαδηλώσεις ανάγκασαν τον Μακρόν σε μερική ανατροπή του φόρου άνθρακα.

Η μεγαλύτερη πολιτική κρίση της προεδρίας Μακρόν

Με τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να αναζητά (και να μη βρίσκει) μια κοινοβουλευτική έξοδο κινδύνου, τα συνδικάτα να δίνουν αγώνα «μέχρις εσχάτων» και τους διαδηλωτές όλο και περισσότερο να ριζοσπαστικοποιούνται, η Γαλλία βρίσκεται, χωρίς καμία απολύτως αμφιβολία, σε πολιτική κρίση και ο Γάλλος πρόεδρος ενώπιον της σοβαρότερης πολιτικής κρίσης της προεδρίας του.

Η απόφαση του Γάλλου προέδρου να θέσει με προεδρικό διάταγμα σε ισχύ την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας, παρακάμπτοντας την Εθνοσυνέλευση, όπου διαθέτει τη σχετική, αλλά όχι την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών, πυροδότησε αντιδράσεις των οποίων η έκβαση δεν είναι για την ώρα προβλέψιμη.

Ο Μακρόν ήλπιζε πως η πλειονότητα των περίπου 60 βουλευτών του αντιπολιτευόμενου κεντροδεξιού Ρεπουμπλικανικού κόμματος, (το οποίο παγίως τάσσεται υπέρ της αύξησης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 65 χρόνια) θα στήριζε την πρόταση της κυβέρνησης για συνταξιοδότηση στα 64 χρόνια, από τα 62 που είναι σήμερα.

Αν αυτό συνέβαινε θα υπήρχε στη γαλλική Εθνοσυνέλευση πλειοψηφία υπέρ του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος.

Όταν όμως ο Γάλλος πρόεδρος διαπίστωσε πως οι ελπίδες του διαψεύδονται και «τα κουκιά δεν βγαίνουν στο μέτρημα» επέλεξε την οδό του προεδρικού διατάγματος και όχι της απόσυρσης του νομοσχεδίου, η οποία κατά τη γνώμη του θα συνιστούσε πλήγμα κατά της διεθνούς αξιοπιστίας της Γαλλίας.

Η απόφαση αυτή οδήγησε σύσσωμη την αντιπολίτευση στην κατάθεση προτάσεων μομφής κατά της κυβέρνησης που θα εξεταστούν Δευτέρα 20 Μαρτίου

Στους δρόμους της Γαλλίας οι διαδηλωτές, ανυποχώρητος ο Μακρόν για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση – Euractiv Greece

Αν μια από αυτές τις προτάσεις εγκριθεί τότε θα συμπαρασύρει εκτός από την κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν και την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού συστήματος, αφού το προεδρικό διάταγμα θα ακυρωθεί.

Τους τελευταίους μήνες η γαλλική κυβέρνηση έχει βεβαίως ουκ ολίγες φορές βρεθεί αντιμέτωπη με προτάσεις μομφής που απορρίφθηκαν, αφού τα κόμματα της Αριστεράς αρνήθηκαν να συμπαραταχθούν με την άκρα δεξιά. Ωστόσο μια από τις τελευταίες προτάσεις μομφής έχει υποβληθεί από μια ομάδα ανεξάρτητων βουλευτών και έχουν δηλώσει πως θα την υπερψηφίσουν τόσο η αριστερά του Ζαν Λικ Μελανσόν όσο και η άκρα δεξιά της Μαρίν Λε Πεν.

Αν τους ακολουθήσει και η πλειονότητα των Ρεπουμπλικανών βουλευτών τότε η κυβέρνηση θα πέσει και ο πρόεδρος Μακρόν θα πρέπει στη συνέχεια, είτε να συγκατοικήσει στην άσκηση της εξουσίας με δυνάμεις της αντιπολίτευσης, είτε να παραιτηθεί προκαλώντας προεδρικές εκλογές, είτε να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές.

Το ενδεχόμενο νέων βουλευτικών εκλογών τρομάζει περισσότερο από όλους τους Ρεπουμπλικανούς βουλευτές που γνωρίζουν πως το κόμμα τους παρουσιάζει εικόνα διάλυσης και κατά πάσα πιθανότητα οι περισσότεροι εξ αυτών δεν θα επανεκλεγούν.

Ωστόσο η Μαρίν Λε Πεν προχώρησε σε μια κίνηση που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «πολιτική δωροδοκία».

Δήλωσε πως αν γίνουν βουλευτικές εκλογές το κόμμα της δεν θα κατεβάσει υποψήφιους στις εκλογικές περιφέρειες των βουλευτών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα συμβάλουν στην πτώση της κυβέρνησης Μπορν.

Έτσι θα αυξηθούν σημαντικά για αυτούς οι πιθανότητες να επανεκλεγούν.

Με δεδομένες πάντως την κοινοβουλευτική αδυναμία, την αντίθεση της κοινής γνώμης στις προτάσεις του για την αναμόρφωση του συνταξιοδοτικού και τις αυξανόμενες πράξεις βίας στους δρόμους και τις πλατείες της Γαλλίας, ο Μακρόν αναμφίβολα διέρχεται τη δυσκολότερη περίοδο της θητείας του στην προεδρία της Δημοκρατίας.

Ως είθισται σε περιόδους κρίσης στη Γαλλία, κάποια στιγμή ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λαμβάνει τον λόγο και απευθύνεται στους πολίτες.

Σε ότι αφορά τον Μακρόν πολλοί αναρωτιούνται ποτέ θα μιλήσει, αλλά πολλοί περισσότεροι αναρωτιούνται τι θα μπορούσε να πει, υπό τις παρούσες συνθήκες.

3_53.JPG

Νέες συγκρούσεις με την αστυνομία – «Παρίσι ξεσηκώσου»… «Macron παραιτήσου»

Νωρίτερα στη γαλλική πρωτεύουσα, μια ομάδα φοιτητών και ακτιβιστών της συλλογικότητας «Διαρκής Επανάσταση» (Revolution Permanente) εισέβαλαν για λίγο στο εμπορικό κέντρο Forum des Halles, κραδαίνοντας πανό που καλούσαν σε γενική απεργία και φωνάζοντας «Παρίσι ξεσηκώσου, ξεσηκωθείτε», όπως μετέδωσε βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η τηλεόραση BFM έδειξε επίσης εικόνες διαδηλώσεων σε εξέλιξη σε πόλεις όπως η Κομπιέν στο βορρά, η Νάντη στα δυτικά και η Μασσαλία στο νότο.

Στο Μπορντό, στα νοτιοδυτικά, η αστυνομία χρησιμοποίησε επίσης δακρυγόνα εναντίον διαδηλωτών που άναψαν φωτιά.

«Μακρόν, παραιτήσου» και «Ο Μακρόν θα σπάσει, εμείς θα νικήσουμε» ήταν τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος στην Πλας ντ’ Ιταλί, στο νότιο Παρίσι.
Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και συγκρούστηκε με ορισμένες ομάδες διαδηλωτών που πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων.

Οι δημοτικές αρχές απαγόρευσαν τις συγκεντρώσεις στην κεντρική Πλας ντε λα Κονκόρντ και στα γειτονικά Ηλύσια Πεδία, έπειτα από τις ταραχές των προηγούμενων ημερών που οδήγησαν σε 61 συλλήψεις.

Το βράδυ της Παρασκευής (17/3), όπως και την αμέσως προηγούμενη νύχτα, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στην Πλας ντε λα Κονκόρντ.

Ακολούθησαν συγκρούσεις με την αστυνομία, με τους συγκεντρωμένους να εκτοξεύουν μπουκάλια και κροτίδες και τους αστυνομικούς να απαντούν με δακρυγόνα, στην προσπάθειά τους να διαλύσουν το πλήθος.
Η αστυνομία ανακοίνωσε 61 συλλήψεις.

Καθημερινές οι διαδηλώσεις

Επαναλήφθηκαν στο Παρίσι οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης που σχεδιάζει ο Μακρόν - CircoGreco

Την Πέμπτη (16/3) 10.000 διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο ίδιο σημείο, κοντά στο κτίριο της Εθνοσυνέλευσης, και η αστυνομία έκανε λόγο για 258 προσαγωγές.

Η γαλλική κυβέρνηση αποφάσισε την Πέμπτη να υιοθετήσει, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού.

Για τον σκοπό αυτόν προσέφυγε στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος που δίνει τη δυνατότητα να εγκρίνονται νόμοι χωρίς ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση, εκτός και αν υπερψηφιστεί πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης.

Με πρόωρες εκλογές απείλησε ο Μακρόν

Ο Macron προειδοποίησε ακόμη και την παραμονή της ψηφοφορίας ότι θα μπορούσε να διαλύσει τη Συνέλευση και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές.

Ίσως ήταν μπλόφα, ίσως όμως και όχι.

Πέρασε το απόγευμα της Πέμπτης κλεισμένος με τον πρωθυπουργό και άλλους αξιωματούχους στο Μέγαρο των Ηλυσίων, μετρώντας τις ψήφους του ναι και του όχι.

Λίγα λεπτά πριν από τη σύγκληση της Συνέλευσης, πηγές ανέφεραν στα γαλλικά μέσα ενημέρωσης ότι η πρωθυπουργός θα προχωρούσε χωρίς ψηφοφορία.

Το πρόβλημα με το άρθρο 49:3 είναι ότι θα επέτρεπε και στην αντιπολίτευση να ζητήσει πρόταση μομφής, όπως και έγινε.

Η κυβέρνηση γνωρίζει επίσης ότι θα αντιμετωπίσει την οργή των διαδηλωτών στους δρόμους, οι οποίοι θεωρούν το 49:3 αντιδημοκρατικό.

Τα συνδικάτα, τα οποία έχουν ήδη οργανώσει οκτώ ημέρες διαδηλώσεων σε όλη τη Γαλλία, απηύθυναν νωρίτερα έκκληση στους βουλευτές να απορρίψουν τις μεταρρυθμίσεις.

“Το εβδομήντα τοις εκατό του πληθυσμού και το 94% των εργαζομένων αντιτίθενται σε αυτό το σχέδιο”, δήλωσε ο Φρανσουά Ομερίλ της CFE-CGC.

Ο Φιλίπ Μαρτινέζ της σκληροπυρηνικής CGT προειδοποίησε ότι οι διαμαρτυρίες θα συνεχιστούν είτε η κυβέρνηση κερδίσει την ψηφοφορία είτε χρησιμοποιήσει το σύνταγμα για να περάσει τις μεταρρυθμίσεις.

 

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu