Αγορές

Η Fitch βύθισε τις παγκόσμιες αγορές – Το ελληνικό Χρηματιστήριο συνήλθε μετά από ένα σοκ

Στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 1,39% ενώ οι απώλειες έφθασαν το 3,22% στη διάρκεια της ημέρας

Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές κατρακύλησαν την Τετάρτη μετά την ετυμηγορία του οίκου Fitch την προηγούμενη ημέρα να υποβαθμίσει τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ. Τα σκάγια χτύπησαν και το Χρηματιστήριο Αθηνών, όπου οι επενδυτές αντέδρασαν πολύ νευρικά ρίχνοντας τον Γεικό Δείκτη κατά 3,22% χαμηλότερα σιτς 1.281,71 μονάδες. Στη συνέχεια ανέκτησε τις 1.300 μονάδες, κλείνοντας στις 1.305,85 μονάδες με πτώση 1,39%.

Πτωτικά κινήθηκαν όλες οι μεγάλες ευθρωπαϊκές αγορές ενώ με απώλειες άνοιξαν και τα χρηματιστήρια των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη, λίγο πριν το κλείσιμο ο δείκτης Dax στη Γερμανία υποχωρούσε 1,37%, ο FTSE στο Λονδίνο 1,52% και ο Cac στο Παρίσι -1,29%.

Στις ΗΠΑ ο S&P 500 ξεκίνησε με πτώση 1,19%, ο Dow Jones είχε μικρότρη πτώση ήτοι -0,7% ενώ τη μεγαλύτερη όλων είχε ο Nasdaq με απώλειες 1,89%.

Στην Αθήνα τις μεγαλιδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,39% στις 1.305,85 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.281,70 μονάδων (-3,22%) και 1.309,96 μονάδων (-1,08%). Ο τζίρος ανήλθε στα 129 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 0,2 εκατ. τεμάχια αξίας 2,4 εκατ. ευρώ.

Στην Αθήνα, η είδηση της υποβάθμισης της οικονομίας των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch προκάλεσε στο ξεκίνημα sell off, με τον Γενικό Δείκτη  να βουτά κατά 3,22% χαμηλότερα στις 1.280 μονάδες.

Η μεγάλη πτώση γέννησε αγοραστές που θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά, η οποία παρουσιάζει υπεραποδόσεις με αποτέλεσμα οι απώλειες να μετριστούν και να κινηθούν στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών αγορών.

Τη μεγαλύτερη πτώση από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης είχε η ΔΕΗ ( -3,07%). Ανω του 2% πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil, Autohellas, Cenergy και Lamda Development. Με πτώση πάνω από 1% έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, Ελλάκτωρ, Πειραιώς, Jumbo, Eurobank, Σαράντης, Εθνική και Coca Cola.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Alpha Bank, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, Aegean και Τέρνα Ενεργειακή.

Από την άλλη, θετικό κλείσιμο κατάφεραν οι Quest και Ελληνικά Πετρέλαια, με τη Βιοχάλκο να κλείνει στο +1,40%.

Ομόλογα 

Στην αγορά ομολόγων η υποβάθμιση οδήγησε σε αύξηση των αποδόσεων. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ ξεπέρασε το 4,1% όταν την προηγούμενη εβδομάδα ήταν κοντά στο 3,9%.

Το ελληνικό 10ετές δεν επηρεάστηκε σημαντικά και η απόδοσή του ναι μεν αυξήθηκε αλλά ελάχιστες μονάδες βάσης για να διαμορφωθεί στο 3,76%. Το γεγονός ότι η Ελλάδα δανείζεται χαμηλότερα από τις ΗΠΑ κατά 34 μονάδες βάσης στη δεκαετία είναι μία απόδειξη για τα προβλήματα που έχουν οι ΗΠΑ μετά την υποβάθμιση.

Ανησυχίες και μη 

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs Alec Phillips έσπευσε επίσης να επισημάνει ότι η απόφαση δεν βασίζεται σε νέες δημοσιονομικές πληροφορίες και επομένως δεν αναμένεται να έχει μόνιμο αντίκτυπο στην αγορά πέρα ​​από τις άμεσες πωλήσεις σοκ της Τετάρτης.

Ο Phillips είπε ότι η υποβάθμιση «θα πρέπει να έχει μικρό άμεσο αντίκτυπο στις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς είναι απίθανο να υπάρχουν σημαντικοί κάτοχοι τίτλων του Δημοσίου που θα αναγκαστούν να πουλήσουν με βάση την αλλαγή της αξιολόγησης».

«Οι προβλέψεις της Fitch είναι παρόμοιες με τις δικές μας — συνεπάγονται ομοσπονδιακό έλλειμμα περίπου 6% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια — και ο Fitch αναφέρει προβλέψεις CBO (collateralized bond obligation) στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές του, επομένως η υποβάθμιση δεν αντανακλά νέα πληροφορίες ή μια σημαντική διαφορά απόψεων σχετικά με τις δημοσιονομικές προοπτικές», ανέφερε σε σημείωμα την Τρίτη.

Ενα άλλος επενδυτής έχει διαφορετική άποψη. Ο βετεράνος επενδυτής Mark Mobius είπε στο CNBC την Τετάρτη ότι η κίνηση μπορεί να αναγκάσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν τις στρατηγικές τους στις αμερικανικές αγορές χρέους και συναλλάγματος.

«Νομίζω ότι από μακροπρόθεσμη προοπτική οι άνθρωποι θα αρχίσουν να πιστεύουν ότι πρέπει να διαφοροποιήσουν τις συμμετοχές τους, πρώτα μακριά από τις ΗΠΑ και επίσης σε μετοχές, επειδή αυτός είναι ένας τρόπος για να τους προστατεύσουμε από οποιαδήποτε υποβάθμιση του νομίσματος — των ΗΠΑ δολάριο ή για αυτό το θέμα οποιοδήποτε άλλο νόμισμα», είπε ο Mobius, που ίδρυσε την Mobius Capital Partners, στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

Η υποβάθμιση από Fitch 

Ο οίκος Fitch ανακοίνωσε αργά την Τρίτη ότι υποβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ σε AA+ από ΑΑΑ, επικαλούμενος «αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια», κακή διακυβέρνηση υπό το φως των «επαναλαμβανόμενων πολιτικών αντιπαραθέσεων για το όριο χρέους » και ένα γενικά αυξανόμενο χρέος.

Διακεκριμένοι οικονομολόγοι, συμπεριλαμβανομένου του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Λάρι Σάμερς και του επικεφαλής οικονομικού συμβούλου της Allianz, Μοχάμεντ Ελ-Έριαν, ​​επέκριναν την απόφαση του οίκου Fitch, με τον Σάμερς να την αποκαλεί «περίεργη και ανάρμοστη» και τον Έριαν «μπερδεμένη». Η σημερινή υπουργός Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν περιέγραψε την υποβάθμιση ως «ξεπερασμένη».

googlenews

Ακολουθήστε το financialreport.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

close menu